• Посилання скопійовано

Витрати на укриття: облік та податки

Підприємство, розташоване за межами населеного пункту, встановило власну сирену для оповіщення та облаштувало укриття на території. Чи можна вважати госпдіяльністю витрати, пов’язані з їх утриманням? Які наслідки щодо ПДВ і податку на прибуток?

Відображення в обліку

Як відомо, господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб’єкти підприємництва — підприємцями (ч. 2 ст. 3 ГКУ). Господарська діяльність може здійснюватись і без мети одержання прибутку (некомерційна господарська діяльність).

Для потреб ПКУ розглядається саме підприємництво, зокрема господарська діяльність — діяльність особи, що пов’язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема за договорами комісії, доручення та агентськими договорами (пп. 14.1.36 ПКУ).

Собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) складається з виробничої собівартості продукції (робіт, послуг), яка була реалізована протягом звітного періоду, нерозподілених постійних загальновиробничих витрат та наднормативних виробничих витрат.

Виробнича собівартість включає змінні загальновиробничі та постійні розподілені загальновиробничі витрати (п. 10 Н(П)СБО 16).

До складу загальновиробничих витрат включаються витрати на охорону праці, техніку безпеки та охорону довкілля (пп. 15.8 Н(П)СБО 16).

Своєю чергою, охорона праці — це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження життя, здоров’я і працездатності людини у процесі трудової діяльності (ст. 1 Закону про охорону праці).

Роботодавець забезпечує належне утримання будівель і споруд, виробничого обладнання та устаткування, моніторинг за їх технічним станом (ст. 13 Закону про охорону праці).

З огляду на зазначене вище:

— витрати на сирену для оповіщення тривоги, облаштування укриття та безпосередньо на його утримання є витратами на охорону праці, тому що спрямовані на безпеку працівників;

— витрати на охорону праці належать до господарської діяльності та враховуються при визначенні фінансового результату діяльності підприємства в загальному порядку.

Податкові наслідки

Об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які визначені відповідними положеннями ПКУ (пп. 134.1.1 ПКУ).

Якщо підприємство застосовує різниці, вони можуть виникнути лише щодо врахування амортизації укриття.

Нараховувати податкові зобов’язання відповідно до п. 198.5 ПКУ не потрібно, адже витрати належать до складу витрат господарської діяльності, пов’язаних з оподатковуваними операціями.

Нормативна база

  • Закон про охорону праці — Закон України від 14.10.1992 №2694-XII «Про охорону праці».
  • НП(С)БО 16 — Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затверджене наказом Мінфіну від 31.12.1999 №318.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру