• Посилання скопійовано

Отримання гумдопомоги з 1 квітня 2024 року

Якщо гуманітарну допомогу буде отримано після 31.03.2024, чи підлягає вона звільненню від оподаткування ПДВ? Чи зможемо передати гуманітарне обладнання у межах договору без ПДВ?

ПКУ визначено, що від оподаткування ПДВ звільняються операції:

— з постачання товарів/послуг на митній території України, передбачених для надання гуманітарної допомоги в Україні дипломатичними представництвами, консульськими установами іноземних держав і представництвами міжнародних організацій в Україні згідно з нормами Закону №11921 (п. 197.2 ПКУ).

— ввезення на митну територію України майна як гуманітарної допомоги, наданої згідно з нормами Закону №1192 (п. 197.11 ПКУ).

Від оподаткування ПДВ звільняються операції саме з надання гуманітарної допомоги. Окремо ПКУ визначення гуманітарної допомоги не наведено. Тож звертаємося безпосередньо до Закону №1192.

Гуманітарна допомога — цільова адресна безоплатна допомога у грошовій або натуральній формі, у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань, або допомога у вигляді виконання робіт, надання послуг, що надається іноземними та вітчизняними донорами з мотивів гуманності отримувачам гуманітарної допомоги в Україні чи за кордоном, які потребують допомоги у зв’язку із соціальною незахищеністю, матеріальною незабезпеченістю, скрутним фінансовим становищем, запровадженням воєнного або надзвичайного стану, виникненням надзвичайної ситуації або тяжкою хворобою конкретної фізособи, а також для підготовки до збройного захисту держави та її захисту у разі збройної агресії або збройного конфлікту (ст. 1 Закону №1192).

Визнають товари (роботи, послуги) гуманітарною допомогою спеціально уповноважені державні органи з питань гуманітарної допомоги у кожному конкретному випадку.

До таких держорганів належать:

— центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері соціального захисту населення;

— Рада міністрів АРК;

— обласні, Київська та Севастопольська міськдержадміністрації (ст. 4 Закону №1192).

До 1 квітня 2024 р. перехідний період для пропуску через митний кордон України гуманітарної допомоги, зокрема пропуск, може здійснюватися шляхом подання у паперовому вигляді декларації про товари, що визнаються гуманітарною допомогою, заповненої особою, що перевозить відповідний товар, за формою згідно з додатком 1 до Порядку №9532, без зазначення унікального коду гуманітарної допомоги, який надається автоматизованою системою реєстрації гуманітарної допомоги, або з його зазначенням.

1 Закон України від 22.10.1999 №1192-XIV «Про гуманітарну допомогу».

2 Порядок пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 05.09.2023 №953.

Гуманітарна допомога, ввезена без використання автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги, щодо якої не завантажено звіт до 31 березня 2024 р., вважається такою, стосовно якої немає обліку щодо її отримання та цільового використання та використаною не за цільовим призначенням (Порядок №953).

Тобто з 1 квітня залишиться лише один доступний механізм — виключно цифровий.

Таким чином, якщо гуманітарну допомогу буде ввезено без використання автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги, то після 31.03.2024 р. вона є нецільовою й оподатковується ПДВ у загальному порядку.

Якщо ж підприємство дотримає всіх процедур щодо оформлення, визначених Законом №1192 та Порядком №953, то операції щодо отримання та розподілу гуманітарної допомоги будуть оподатковані відповідно ст. 197 ПКУ як звільнені від оподаткування ПДВ.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру