• Посилання скопійовано

Облік ювелірних виробів ФОПа на ІІІ групі ЄП

ФОП на ІІІ групі ЄП планує продавати ювелірні вироби через інтернет-магазин та в шоурумі. Як вести облік ювелірних виробів — щодо окремого виробу залежно від ваги, з артикулом на кожен виріб?

Обов’язок ведення товарного обліку для СГ, які здійснюють розрахункові операції, визначено п. 12 ст. 3 Закону про РРО. Ведуть облік згідно з нормами Порядку №496.

ФОП, який торгує ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, повинен вести товарний облік, якщо здійснює розрахункові операції, тобто приймає в оплату готівку та/чи платіжні картки тощо (див. п. 12 ст. 3 Закону про РРО).

За нормами Порядку №496 облік ведуть у відомості, яка називається «Форма ведення товарних запасів», за формою додатка до Порядку №496. Записи у форму з надходження та вибуття товарів роблять на підставі первинних документів.

Причому у формі зазначають тільки вид, дату, номер документа і назву постачальника чи отримувача товарів, а також суму надходження чи вибуття товарів. Тобто обліку товарів за назвами виробів Порядком №496 не передбачено. Це означає, що чинним законодавством для ФОПів не передбачено вести облік товарів щодо кожного окремого виробу (товару).

Артикул товару — це умовна познака, яку присвоюють товару для відображення його особливостей та його відмінності від іншого аналогічного виду товару (див. пп. 5.4.4 ДСТУ 3993-2000 «Товарознавство. Терміни та визначення»).

Артикул товару присвоює товару його виробник у порядку, визначеному ним самостійно.

При торгівлі ювелірними виробами слід враховувати норми Закону №637, а також Правил №802, які видані на виконання п. 2 ст. 14 цього Закону.

Отже, ювелірні вироби як вітчизняного, так і іноземного виробництва під час продажу повинні мати товарні ярлики (п. 8 Правил №802).

Товарний ярлик ювелірних виробів передбачає наявність такої інформації: найменування або товарний знак підприємства-виробника, найменування виробу або його шифр, найменування сплаву металу та його проба, маса виробу, номер (розмір) каблучки або браслета, найменування каменю та його маса, а також позначки «виріб був у вжитку» або «б/в» для ювелірних виробів, які були у вжитку.

З огляду на ці вимоги Правил №802, щоб забезпечити їх виконання, ФОПу все ж таки доведеться вести облік виробів за кожним виробом окремо. Або за групами виробів, які мають однакові характеристики щодо інформації, що її має містити товарний ярлик. Але позаяк чинним законодавством для ФОПа такий облік не регламентовано, на наш погляд, він може вести його у порядку, встановленому самостійно. Наприклад, у звичайному зошиті тощо.

Нормативна база

  • Закон №637 — Закон України від 18.11.1997 №637/97-ВР «Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними».
  • Закон про РРО — Закон України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
  • Порядок №496 — Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб — підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затверджений наказом Мінфіну від 03.09.2021 №496.
  • Правила №802 — Правила торгівлі дорогоцінними металами (крім банківських металів) і дорогоцінним камінням, дорогоцінним камінням органогенного утворення та напівдорогоцінним камінням у сирому та обробленому вигляді і виробами з них, що належать суб’єктам господарювання на праві власності, затверджені постановою КМУ від 04.06.1998 №802.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру