• Посилання скопійовано

Продовження бронювання: як подати список знову?

Підприємство є критично важливим і має список заброньованих працівників. Чи потрібно і в які терміни подавати документи на продовження такого бронювання? Чи треба при цьому підтверджувати статус критично важливого підприємства?

Нагадаємо, що Порядок бронювання №76 прийнятий на виконання Закону №2732 і діє з 31 січня 2023 року. Порядок визначає механізм бронювання під час дії воєнного стану військовозобов’язаних, які працюють:

в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів;

на підприємствах, в установах і організаціях, яким установлено мобілізаційні завдання (замовлення), якщо це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);

на підприємствах, в установах і організаціях, які виробляють товари, виконують роботи і надають послуги, необхідні для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;

на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Згідно з п. 2 Порядку бронювання №76 бронювання військовозобов’язаних, зазначених у пункті 1 цього Порядку, здійснюється згідно з рішенням Мінекономіки за списками військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час, погодженими Генеральним штабом Збройних Сил (військовозобов’язаних, які перебувають на військовому обліку в СБУ, Службі зовнішньої розвідки, — за списками, погодженими СБУ, Службою зовнішньої розвідки).

Заброньованим військовозобов’язаним надається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації. У рішенні Мінекономіки зазначається строк дії відстрочки, який не може перевищувати:

строку проведення мобілізації — для військовозобов’язаних, зазначених в абзаці другому пункту 1 цього Порядку;

шість місяців — для військовозобов’язаних, зазначених в абзацах третьому — п’ятому пункту 1 цього Порядку.

З цього випливає, що для працівників критично важливих підприємств бронювання (відстрочка від мобілізації) за певним рішенням Мінекономіки встановлюється лише на 6 місяців. По суті, подовження відстрочки наразі не передбачено, тобто стара відстрочка після закінчення її дії анулюється і, щоби працівники залишалися на підприємстві працювати й надалі, доведеться отримати нове рішення Мінекономіки, про яке треба подбати заздалегідь, до закінчення дії попереднього.

Список подають за формою згідно з додатком 1 до Порядку бронювання №76 у паперовій та/або електронній формі разом з відповідним обґрунтуванням та довідкою про кількість військовозобов’язаних за формою згідно з додатком 2 до Порядку бронювання №76.

В обґрунтуванні зазначають:

дату прийняття і номер рішення центрального органу виконавчої влади, іншого державного органу, органу державного управління, юрисдикція якого поширюється на всю територію України (за відповідною сферою управління та галуззю національної економіки), або обласної, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій, або обласної, Київської та Севастопольської міських військових/військово-цивільних адміністрацій (у разі їх утворення) про визначення підприємства, установи і організації критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період або рішення МЗС чи Секретаріату Кабінету Міністрів України про затвердження переліку таких підприємств;

інформацію про відповідність облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх  військово-обліковим документам.

Зверніть увагу!

Згідно з Порядком та критеріями №76 отримати статус критично важливого підприємства можна, але такий статус не є постійним. Після цього його доведеться регулярно підтверджувати! Але не під час бронювання працівників (коли в обгрунтуванні зазначаються вже реквізити чинного рішення про надання статусу критично важливого), а перед цим. Тобто, щоб мати право бронювати працівників, треба вже мати статус критично важливого підприємства і щоб цей статус був чинний і на дату подання списків, і на дату їх затвердження.

Статус критично важливого підприємства для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період підприємство підтверджує не рідше ніж один раз на рік. Для підтвердження зазначеного статусу підприємство подає до органу, який прийняв рішення про визначення такого підприємства критично важливим, заяву і документи, які підтверджують відповідність критеріям, зазначеним у Постанові №76.

І далі все теж аналогічно з процедурою отримання цього статусу. Цей орган знову приймає рішення про відповідність або невідповідність зазначеним критеріям, про що і повідомляє підприємство. Копію рішення в одноденний строк з дня його прийняття цей орган надсилає також до Мінекономіки та Генштабу ЗСУ (СБУ, Служби зовнішньої розвідки).

Щодо строків подання списків та обґрунтування слід враховувати, що орган, до якого ви їх подаватимете, розглядатиме їх протягом 5 робочих днів з дня отримання. А далі вони подаватимуться на затвердження Генштабу. Затвердження проводиться у строк не більше ніж 10 робочих днів з дня їх отримання. А далі Мінекономіки у строк не більше ніж 5 робочих днів з дня отримання зазначених списків ухвалює рішення про бронювання військовозобов’язаних. І не забувайте про те, що потрібен час для інформування про прийняте рішення територіальних центрів комплектації.

Утім, як зазначено у п. 11 Порядку бронювання №76, підприємство, установа й організація видає військовозобов’язаному витяг із зазначеного рішення за формою згідно з додатком 3. Витяг, засвідчений підписом керівника та печаткою (за її наявності) підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки. Отже, щойно ви отримаєте рішення про бронювання, то вже можна буде не хвилюватися про мобілізацію заброньованих працівників.

Нормативна база

  • Закон №2732 — Закон України від 04.11.2022 №2732-IX «Про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час».
  • Порядок бронювання №76 — Порядок бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 27.01.2023 №76.
  • Порядок та критерії №76 — Порядок та критерії визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, затверджений постановою КМУ від 27.01.2023 №76.

Автор: Бикова Ганна

До змісту номеру