• Посилання скопійовано

Суть справи

Знищення майна: вчимося на чужих помилках
Суди наголосили, що обставини неможливості виконання податкового обов’язку мають бути реальні, а не формальні. Проте вичерпний пакет документів визначено різними нормативними актами, які вказують на докази заподіяння збитків такому майну.

Норми тривалості робочого часу на 2024 рік
Мінекономіки ще не оприлюднило щомісячні норми тривалості робочого часу на 2024 рік. Але ми порахували їх для вас з огляду на особливості воєнного трудового законодавства.

Оплата праці у 2024 році: аналіз від редакції
ВРУ прийняла Закон про бюджет-2024. Отже, ми вже знаємо, якими з 1 січня будуть мінімальна зарплата та прожитковий мінімум. Тож поговоримо, як ці показники застосовувати під час оплати праці у 2024 році.

Платіжки і дані про КБВ: зміни з 1 грудня
З 1 грудня у реквізиті платіжок «Призначення платежу» треба буде зазначати лише код сплати податків та ЄСВ, назву податку або ЄСВ та період, за який він сплачується. З цієї самої дати Мін’юст почне штрафувати за недостовірні дані про КБВ в ЄДР.

Продовження бронювання: як подати список знову?
Підприємство є критично важливим і має список заброньованих працівників. Чи потрібно і в які терміни подавати документи на продовження такого бронювання? Чи треба при цьому підтверджувати статус критично важливого підприємства?

Декларація з турзбору: нюанси подання
Відповідаємо на запитання, які найчастіше виникають під час подання Декларації з туристичного збору.

Індексація орендної плати за приватну землю
Договір оренди землі у фізособи передбачає нарахування орендної плати з урахуванням індексів інфляції. Орендна плата нараховується один раз на рік, але частина суми нараховується за поточний рік, а частина — за наступний рік наперед. За минулі роки індексація не нараховувалась. Як нараховувати індексацію? Як тепер правильно обчислити її за попередні періоди?

Договір управління майном і додаток 4ДФ
Юрособа на загальній системі оподаткування уклала договір управління нерухомим майном (ДУМ). ДУМ узято на облік у ДПІ, йому присвоєно податковий ІПН, він є окремим самостійним платником ПДВ. Для ДУМ відкрито окремий рахунок у банку. Найманих працівників за цим ДУМ не значиться, єдина звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ не подається. Чи потрібно відображати за ДУМ оплату з банківського рахунку на рахунок ФОПа за комунальні послуги в додатку 4ДФ до єдиної звітності?

Облік ювелірних виробів ФОПа на ІІІ групі ЄП
ФОП на ІІІ групі ЄП планує продавати ювелірні вироби через інтернет-магазин та в шоурумі. Як вести облік ювелірних виробів — щодо окремого виробу залежно від ваги, з артикулом на кожен виріб?

Звільнення після простою з оплатою 2/3 окладу
23.08.2023 при звільненні колишній працівник отримав розрахунковий лист, в якому зазначено суму компенсації — 115 118,27 грн за 313 к. д. Починаючи із запровадження військового стану та до дати звільнення він перебував у простої та отримував 2/3 посадового окладу. Посадовий оклад — 16 780,00 грн. Розрахунок компенсації підприємство провело з оплати за простій. Чи правильні дії підприємства?

Нерезидент компенсує доставку товару: ПДВ
Підприємство експортує товар вартістю до 150 євро. Покупець-нерезидент компенсує вартість доставки — 10 євро. Чи оподатковується компенсація ПДВ? Якщо так, на яку суму виписувати ПН?

До змісту номеру