• Посилання скопійовано

Декларація з турзбору: нюанси подання

Відповідаємо на запитання, які найчастіше виникають під час подання Декларації з туристичного збору.

Коли та як подавати Декларацію з турзбору? Чи подавати її за відсутності показників? Як заповнювати колонку 2 та 3 розд. 1 Декларації? Як зазначати порядковий номер? Хто є платниками туристичного збору? Хто є податковими агентами при справлянні туристичного збору? Чи є платниками туристичного збору особи з інвалідністю — нерезиденти та діти-нерезиденти віком до 18 років? Про це все ми написали в «ДК» №40/2023. А зараз спинимося на звітуванні з турзбору.

Податкові агенти сплачують збір за своїм місцезнаходженням щокварталу, у визначений для квартального звітного періоду строк та відповідно до Декларації з туристичного збору за звітний квартал або авансовими внесками до 30 числа (включно) кожного місяця (у лютому — до 28 (29) включно) на підставі рішення відповідної сільської, селищної, міської ради (пп. 268.7.1 ПКУ).

Але податківці у роз’ясненні у ЗІР наголосили, що за п. 49.2 ПКУ платник податків зобов’язаний за кожен установлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є.

Консультують податківці

Чи подає СГ — податковий агент декларацію з туристичного збору за звітний квартал, протягом якого господарська діяльність проводилася, проте послуги з тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі) надавалися виключно ФО, які не є платниками туристичного збору?

...п. 49.2 ст. 49 ПКУ визначено, що платник податків зобов’язаний за кожний установлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є.

Форма Декларації... передбачає подання податковим агентом до контролюючого органу щокварталу звітності з туристичного збору, показники в якій відображаються не наростаючим підсумком, а окремо за кожний квартал. Невід’ємною частиною Декларації є додаток «Розрахунок № податкового зобов’язання з туристичного збору» (далі — Додаток).

При цьому у колонці 3 «Загальна кількість діб розміщення у місцях проживання (ночівлі)» розд. І «Розрахунок податкових зобов’язань» додатка до Декларації зазначається загальна кількість діб проживання (людино-діб) за весь звітний період по всіх місцях (ліжко-місцях) у розрізі внутрішнього та в’їзного туризму (без урахування осіб, які не є платниками туристичного збору згідно з пп. 268.2.2 п. 268.2 ст. 268 ПКУ та надали копії відповідних документів, що підтверджують їх належність до кола осіб, визначених пп. 268.2.2 п. 268.2 ст. 268 ПКУ).

Враховуючи викладене, у разі якщо суб’єктом господарювання — податковим агентом протягом звітного кварталу господарська діяльність проводилася, проте послуги з тимчасового розміщення в місцях проживання (ночівлі) надавалися виключно фізичним особам, які не є платниками туристичного збору, то Декларація за такий звітний квартал не подається за умови наявності копій відповідних документів, що підтверджують належність таких фізичних осіб до кола осіб, визначених пп. 268.2.2 п. 268.2 ст. 268 ПКУ.

ЗІР, підкатегорія 125.04

Форма Декларації передбачає подання податковим агентом до ДПС звітності з туристичного збору, показники в якій відображають не наростаючим підсумком, а окремо за кожен квартал. Невід’ємною частиною Декларації є додаток «Розрахунок № податкового зобов’язання з туристичного збору».

Декларацію за базовий звітний період, що дорівнює календарному кварталу, слід подавати протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу.

І ще. У разі якщо податковий агент протягом звітного кварталу не провадив господарської діяльності, послуги з тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі) не надавав та немає показників, які підлягають декларуванню, то декларацію за такий звітний квартал не подає.

Заповнення Декларації: на що звернути увагу

Колонка 2 розд. І

Підпунктом 268.5.1 ПКУ встановлено, що згідно з рішенням рад справляння збору може здійснюватися з тимчасового розміщення у таких місцях проживання (ночівлі):

а) готелі, кемпінги, мотелі, гуртожитки для приїжджих, хостели, будинки відпочинку, туристичні бази, гірські притулки, табори для відпочинку, пансіонати та інші заклади готельного типу, санаторно-курортні заклади;

б) житловий будинок, прибудова до житлового будинку, квартира, котедж, кімната, садовий будинок, дачний будинок, будь-які інші об’єкти, що використовуються для тимчасового проживання (ночівлі).

Перелік місць проживання (ночівлі) має оприлюднюватися на офіційному вебпорталі відповідної ради.

Тому, заповнюючи колонку 2 «Місця проживання» розд. І додатка до Декларації, зазначають найменування (за наявності) та адреси місць проживання (ночівлі), визначених пп. 268.5.1 ПКУ.

Колонка 3 розд. І

У колонці 3 «Загальна кількість діб розміщення у місцях проживання (ночівлі)» розд. І «Розрахунок податкових зобов’язань» додатка до Декларації фіксують загальну кількість діб проживання (людино-діб) за весь звітний період за всіма місцями(ліжко-місцями) у розрізі внутрішнього та в’їзного туризму (без урахування осіб, які не є платниками туристичного збору).

Рядок «порядковий №» декларації та номер розрахунку/додатка до неї

Згідно з приміткою 2 інформації до Декларації у рядку «порядковий №» заголовної частини Декларації зазначають номер Декларації арабськими цифрами починаючи з одиниці, послідовно за порядком зростання кількості поданих з початку року Декларацій.

Так, якщо це перша Декларація у звітному році, то подається Декларація з типом «Звітна», у полі «Звітна» якої проставляється позначка «Х», а в рядку «порядковий №» — «01».

Проте якщо після надання у поточному році «Звітної» декларації виникла необхідність уточнення або зміни об’єктів, бази оподаткування, податкових зобов’язань тощо стосовно цієї самої територіальної громади (код якої за КАТОТТГ зазначений у рядку 2 додатка до Декларації) до граничного терміну подання Декларації, то подають Декларацію з типом «Звітна нова», у полі «Звітна нова» якої проставляють «Х», а в рядку «порядковий №» — «02» (бо «Звітна» Декларація вже подана).

Порядковий номер розрахунку/додатка також наводять починаючи з одиниці, послідовно за порядком зростання. Загальна кількість розрахунків/додатків дорівнює рядку 9 Декларації та залежить від кількості адміністративно-територіальних одиниць, на території яких суб’єкт господарювання є податковим агентом з туристичного збору.

Уточнення показників Декларації з турзбору

У рядку 2 податкової Декларації з туристичного збору заповнюють рядок 2.2 (зазначають квартал, який уточнюється, та рік, квартал якого уточнюється), рядок 2.1 не заповнюють.

У рядку 1 додатка до Декларації заповнюють рядок 1.2 (зазначають квартал, який уточнюється, рік, квартал якого уточнюється, та поле «Реєстраційний номер Декларації в контролюючому органі, що уточнюється»), рядок 1.1 не заповнюють.

Значення рядка 1.2 додатка до Декларації має дорівнювати значенню рядка 2.2 Декларації, а значення поля «Реєстраційний номер Декларації в контролюючому органі, що уточнюється» додатка до Декларації має дорівнювати значенню поля «Реєстраційний номер Декларації в контролюючому органі, що уточнюється» рядка 1 Декларації.

При цьому рядок 8.1 табличної частини Декларації з туристичного збору з типом «Уточнююча» не заповнюють.

Нормативна база

  • Наказ №636 — Наказ Мінфіну від 09.07.2015 №636 «Про затвердження форм податкових декларацій збору за місця для паркування транспортних засобів та туристичного збору».

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру