• Посилання скопійовано

Оренда паркомісця у фізособи

Юрособа орендує паркомісце у фізособи (не ФОПа) за 6 220 грн без вирахування податків. Який порядок бухобліку цієї операції? Які податки треба утримати та як відобразити в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ? Чи треба робити нотаріальне засвідчення договору оренди?

Про договір оренди

Оформлення договору оренди залежить від предмета договору.

Наприклад, договір оренди будівлі або іншої капітальної споруди (їх частини) укладають у письмовій формі. Якщо паркомісце розташоване у підземному гаражі, то це частина капітальної споруди і потрібен письмовий договір.

Правочин, який вчинений у письмовій формі, підлягає нотаріальному засвідченню лише у випадках, установлених законом або домовленістю сторін (ч. 1 ст. 209 ЦКУ).

Договір оренди приміщення підлягає нотаріальному засвідченню, якщо строк договору становить 3 і більше років (ч. 2 ст. 793 ЦКУ).

Тому, якщо договір оренди паркомісця укладено між юридичною та фізичною особами строком до 3 років і в договорі не передбачили обов’язкового нотаріального засвідчення, — цей договір оренди не обов’язково засвідчувати нотаріально. А коли строк договору оренди становить 3 і більше років і йдеться про паркомісце у приміщенні (в капітальній споруді), нотаріальне засвідчення є обов’язковим.

Оподаткування та додаток 4ДФ

У разі оренди паркомісця у фізособи юрособою — податковим агентом виступає орендар, в описаному випадку — це юрособа. Податковий агент, що нараховує оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок зі суми такого доходу за його рахунок (пп. 168.1.1 ПКУ).

Суму доходів у вигляді орендної плати оподатковують ПДФО за ставкою 18%. Крім цього, з такого доходу утримується військовий збір за ставкою 1,5%. Сплачують ПДФО та військовий збір до бюджету під час виплати такого оподатковуваного доходу (пп. 168.1.2 ПКУ). ЄСВ на суму орендної плати не нараховують.

Суму виплаченої фізособі орендної плати відображають у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «196»:

— у графах 3а та 3 показують суму нарахованої/виплаченої суми орендної плати (6 220,00 грн);

— у графах 4а та 4 — суму фактично нарахованого/перерахованого ПДФО (1 119,60 грн);

— у графах 5а та 5 — суму фактично нарахованого/перерахованого ВЗ (93,30 грн).

У заголовній частині єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ обов’язково заповнюють рядки з 01 по 05, а у рядку 064 фіксують кількість додатків щодо відомостей про суми нарахованого, утриманого та сплаченого ПДФО та військового збору, що подаються у звітному кварталі з кількістю аркушів. У рядку 07 проставляють КВЕД.

На цьому заповнення частини цієї звітності юрособою щодо виплати орендної плати фізособі та сум утриманих податків та зборів завершується.

Таблиця

Відображення в обліку виплати фізособі орендної плати


з/п
Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків Сума, грн
Д-т К-т
1. Нараховано орендну плату 23, 91 — 94 685 6 220,00
2. Утримано податок на доходи фізичних осіб 685 6441 1 119,60
3. Утримано військовий збір 685 642 93,30
4. Виплачено фізособі орендну плату 685 301, 311 5 007,10

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру