• Посилання скопійовано

Суть справи

Несплата податків мобілізованими ФОПами
Для ФОПів — платників ЄП багато що змінилось з 01.08.2023 завдяки Закону №3219. Утім, для мобілізованих ФОПів змін майже не відбулося, за винятком ситуацій з отриманням доходу від управління їхнім бізнесом іншою уповноваженою особою.

Компенсація відпусток: зміни у Порядку №100
12 вересня була опублікована і набрала чинності постанова КМУ від 08.09.2023 №957. Нею внесено зміни до порядку розрахунку середньої зарплати для компенсації за невикористані відпустки.

Перевірки РРО-операцій з 1 жовтня
До кого насамперед завітає ДПС з перевірками? Коли потрібно застосовувати РРО, а коли — ні? Які штрафи діють щодо порушень правил роботи з РРО? Як застосовуватимуться штрафи?

Повернення планових перевірок ДПС з 1 жовтня
06.09.2023 до ВРУ надійшов законопроєкт №10016, яким пропонується відновити планові податкові перевірки з 1 жовтня 2023 року. Які ще зміни пропонують законотворці?

Цільова поворотна допомога на навчання
Працівник звертається до підприємства в особі його керівника з проханням надати поворотну фіндопомогу на навчання. Підприємство надає таку допомогу. У домовлений термін працівник повертає її. Звісно, ми розглядаємо ситуацію, в якій допомога надається без нарахування відсотків чи інших компенсацій. Читаймо далі про особливості обліку й оподаткування.

Запізнілі декларації подано в один день
Якщо платник податків подав кілька декларацій із запізненням, проте (або майже) в один день, — в якому розмірі буде застосовано штраф за кожну несвоєчасно подану декларацію?

Закордонне відрядження працівника-іноземця
Підприємство хоче оформити на роботу та відрядити до Німеччини на навчальний тренінг щодо роботи громадянина Латвії, який мешкає на території України, має РНОКПП та посвідку на проживання з правом працювати. Як це оформити? Які податки платити?

Оренда паркомісця у фізособи
Юрособа орендує паркомісце у фізособи (не ФОПа) за 6 220 грн без вирахування податків. Який порядок бухобліку цієї операції? Які податки треба утримати та як відобразити в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ? Чи треба робити нотаріальне засвідчення договору оренди?

Податкова пеня: рахуємо 1095 днів
Верховний Суд сформував новий висновок: датою, з якої обчислюється 1095-денний строк давності як у частині проведення податковим органом камеральної перевірки, так і застосування пені, є дата фактичної сплати узгодженої суми податкового зобов’язання.

Повернення передоплати і коригування ПДВ
Підприємство — платник ПДВ перерахувало аванс постачальникам товарів, послуг і відобразило ПК з ПДВ на підставі ПН постачальників. Але після переходу на ЄП (2%) постачальник аванс повернув. ПК у цей період не було відкориговано. Чи потрібно коригувати тепер, після повернення з ЄП (2%) на попередню систему оподаткування і ПДВ?

Коли відображати РК на зменшення?
У вересні 2021 р. підприємство повернуло надміру сплачені кошти покупцю і надіслало йому РК, який було зареєстровано 17.01.2022. Підприємство оформило УР до декларації з ПДВ за вересень 2021 р., де зменшило ПЗ на суму цього РК. В е-кабінеті було збільшено сальдо розрахунків із бюджетом на цю суму на користь підприємства. Після подання декларації з ПДВ за січень 2022 р. виникло перевищення на суму цього РК, що зменшило суму ліміту. Чи правильно було відкориговано ПЗ у вересні 2021 р.? Чи потрібно було показати РК у декларації за січень 2022 р.? Як повернути ліміт з ПДВ?

Продаж деревини від розчищення посадок
Підприємство має на балансі земельну ділянку, на якій є насадження дерев. Є технічна документація щодо розчищення ділянки. Укладено договір із ФОПом на розчищення за ціною 200 грн, у т. ч. ПДВ за куб зваленої деревини. Далі ця деревина продається цьому самому ФОПу (ділова — за 480 грн, у т. ч. ПДВ, неділова — за 360 грн, у т. ч. ПДВ). Як документально оформити та відобразити в обліку?

Подання звітів у вихідні дні
Працівниця ТОВ із п’ятиденним графіком роботи з вихідними днями субота і неділя надіслала в суботу ДПС повідомлення про прийняття працівника. Відділ кадрів каже, що в суботу подавати повідомлення було не можна. Проте працівниця у суботу частенько реєструє ПН та подає бухгалтерські звіти. Чи є це порушенням?

Собівартість у сфері телепродакшн
ТОВ, яке спеціалізується на мультимедійних проєктах, частково у січні — лютому 2022 р. виконувало послуги постпродакшн проєкту за договором за бюджетні кошти, але внаслідок агресії рф проєкт закрито. Як списати залишки витрат на рахунку 23? Чи обліковувати реквізит до проєктів, зазначений в актах виконаних робіт субпідрядника декоратора? Чи є галузеві норми визначення собівартості мультимедійних проєктів? Чи може бухгалтер-ФОП бути членом інвентаризаційної комісії?

До змісту номеру