• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Поштова торгівля товарами: коли формувати чеки РРО та як складати ПН?
ФОП на загальній системі з ПДВ виробляє та продає навісне обладнання до с/г техніки. Є РРО та готівкова виручка, яка здається до банку. Покупці забирають товар самовивозом або є доставка транспортом ФОПа. ФОП хоче відправляти товар «Новою поштою» післяплатою, договори укладено з «Новою поштою» та «НоваПей». Під час відправлення товару складають видаткову накладну та вкладають з товаром у посилку, реєструють ПН на дату видаткової накладної. Які документи ще потрібні при поштовій торгівлі?

Відпустка у зв’язку з одруженням: чи можна надати, якщо працівник працював менше ніж рік?
Чи можна надати працівникові оплачувану відпустку у зв’язку з весіллям, якщо він не відпрацював пів року?

Різниця між ціною договору та ціною «витягнутої руки» — не дивіденди
Компанія придбала на позабіржовому ринку держоблігації США (допущені до обігу на ринку України) у нерезидента (ОАЕ), який опосередковано володіє 24% СК компанії. Нерезидент надав довідку для уникнення подвійного оподаткування. Угода підпадає під контрольовану операцію. На виконання умов принципу «витягнутої руки» компанія наприкінці року має відкоригувати ціну. Чи прирівнюватиметься до дивідендів різниця між вартістю за ціною договору та ціною, що відповідає принципу «витягнутої руки», згідно з пп. 14.1.49 ПКУ? Чи оподатковувати різницю податком на доходи нерезидентів?

Відступлення права вимоги боргу фізособі: що в обліку?
Члену ФГ видано ПФД згідно з договором. Термін повернення настав. Член ФГ відмовляється повертати позику. До ФГ звернулася фізособа з пропозицією викупити цей борг за договором купівлі-продажу за 100% боргу плюс інфляційні нарахування. ФГ погодилося на продаж боргу іншій фізособі. Як правильно відобразити цю операцію у бухгалтерському та податкову обліку і звітності?

Облік відшкодування за браковані імпортовані товари
Підприємство імпортувало ножі і втулки для використання у виробництві продукції. Згодом з’ясувалося, що вони браковані. Уклали додаткову угоду з нерезидентом про повернення договірної вартості товарів і частково мита. А бракований товар буде здано на металобрухт. Чи потрібно нараховувати компенсувальне ПЗ з ПДВ? Як відобразити у бухгалтерському обліку?

Звільнення працівника за ст. 39 КЗпП
Який порядок звільнення працівника за ст. 39 КЗпП? Чи є можливим звільнення за цією статтею, якщо керівник не надає основну відпустку другий рік поспіль?

До змісту номеру