• Посилання скопійовано

Перевірки РРО-операцій з 1 жовтня

До кого насамперед завітає ДПС з перевірками? Коли потрібно застосовувати РРО, а коли — ні? Які штрафи діють щодо порушень правил роботи з РРО? Як застосовуватимуться штрафи?

Нагадаємо, що Законом №3219 суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за порушення вимог Закону про РРО, вчинені ними у період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року.

Це означає повне звільнення від відповідальності за порушення у сфері застосування РРО. Слова «до 1 жовтня 2023 року» слід розуміти так, що останнім днем, коли ще діє це звільнення, буде 30 вересня 2023 року. Тож за порушення, вчинені в період з 1 січня 2022 року до 30 вересня 2023 року включно, штрафи не накладатимуть.

Але це звільнення не застосовується щодо:

— продажу підакцизних товарів. Звертаємо увагу, що безалкогольні напої, які мають назву алкогольних (безалкогольне пиво, вино тощо), не є підакцизними товарами. Також нагадуємо, що при продажу алкогольних напоїв у чеках мають бути штрихкоди акцизних марок;

— діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти;

— діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор.

А що буде з 1 жовтня?

З 1 жовтня 2023 року звільняються від відповідальності за вчинені порушення вимог Закону про РРО (крім порушень порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів) тільки ті СГ, які розташовані на:

— тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, — до дати завершення тимчасової окупації відповідних територій;

— територіях активних бойових дій, — до дати завершення бойових дій на відповідних територіях;

— територіях можливих бойових дій, — до дати припинення можливості бойових дій на відповідних територіях.

Розміри штрафів за незастосування РРО

У чинному законодавстві все ще маємо знижені розміри штрафів:

— 25% вартості проданих товарів (робіт, послуг) — за порушення, вчинене вперше;

— 50% вартості проданих товарів (робіт, послуг) — за кожне наступне вчинене порушення.

Але такі знижені штрафи стосуються тільки трьох видів порушень і застосовуються тільки до фізосіб-«єдинників», які не є платниками ПДВ та не займаються торгівлею підакцизними товарами, технічно складними побутовими товарами, ліками та ювелірними виробами. Це такі три порушення:

— проведення розрахункових операцій з використанням РРО, ПРРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг);

— непроведення розрахункових операцій через РРО / ПРРО з фіскальним режимом роботи;

— невидача (у паперовій та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об’єкті такого СГ.

Для всіх інших діють стандартні розміри штрафів. Зокрема, за незастосування РРО 100% (за перше порушення) і 150% (за всі наступні). І для цих СГ пільг щодо незастосування штрафів немає.

До кого з 1 жовтня може завітати ДПС?

Наразі діє частковий мораторій на перевірки ДПС, але ще з 1 серпня ДПС могла завітати до окремих категорій торговців. Зокрема, до платників податків, які провадять діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції, у сфері грального бізнесу, надання фінансових, платіжних послуг.

З 1 жовтня все може змінитися через появу законопроєкту №10016 про скасування мораторію на всі види податкових перевірок. Це означатиме, що перевірки з питань роботи РРО податківці зможуть проводити у всіх платників. Тож до перевірок треба буде підготуватися вже тепер.

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру