• Посилання скопійовано

Податкова відпустка ФОПів-«єдинників»

Хто з ФОПів-«єдинників» має право на податкову відпустку? На який термін надається відпустка? Чи є сенс оформлювати її під час війни? Які наслідки проведення госпдіяльності протягом відпустки? Що зі сплатою ЄСВ під час відпустки?

Нагадаємо, що п. 295.5 ПКУ передбачено надання податкової відпустки підприємцям І та ІІ груп ЄП, які не мають найманих працівників. Під податковою відпусткою мається на увазі несплата ЄП за один календарний місяць.

При цьому така відпустка не поширюється на:

1) фізосіб-«єдинників» ІІІ та ІV груп. Хоча, зауважимо, ФОП ІІІ групи платить ЄП як відсоток від доходу, отриманого за звітний період. Тож, якщо підприємець на ІІІ групі ЄП перебуває у відпустці або хворіє і не отримує доходу, відповідно у нього за такий період не виникатиме доходу. Тож єдиний податок дорівнюватиме нулю;

2) фізосіб-«єдинників» І та ІІ груп ЄП, які мають найманих працівників. Адже вважається, що під час відпустки самого підприємця його діяльність не зупиняється, а провадиться найманими працівниками, і відповідно за цей час він отримує дохід. А от якщо звільнити всіх працівників за місяць до відпустки, податківці вже не зможуть відмовити у наданні такої відпустки.

Наголосимо ще раз: під час війни це право на відпустку теж є і зберігається, його ніхто не скасував. Інша річ, чи є в ній сенс під час війни, поки діють тимчасові норми? Є, адже пільги зі сплати ЄП не будуть вічні.

На дату написання цієї статті ще діють пільги щодо несплати єдиного податку платниками І та ІІ груп. Але вже з 1 серпня 2023 року ці пільги скасують внесенням змін до ПКУ — так передбачено законопроєктом №8401. Докладно про це ми повідомимо вже після появи підписаного Президентом закону.

Тож, наприклад, аби не сплачувати ЄП у серпні чи у вересні тощо, ФОПам-«єдинникам» І та ІІ груп можна піти у відпустку.

На який термін надається відпустка

Підприємці І та ІІ груп (без найманих працівників!) звільняються від сплати єдиного податку на час відпустки протягом одного календарного місяця на рік (п. 295.5 ПКУ). Звертаємо увагу, що в ПКУ йдеться про календарний місяць відпустки, тобто з 1-го до 31-го (30-го, 29-го чи 28-го) числа.

Тобто відпустка надається один раз на рік, якщо перебувати у ній протягом повного місяця. Якщо зазначити у заяві неповний місяць, таку заяву буде відхилено, й відповідно єдиний податок за такий місяць потрібно буде сплатити обов’язково.

І ще. Поділити цю відпустку, як бачимо, не можна, а от перенести на майбутній період — цілком. Податківці радять, що фізособа-підприємець — платник єдиного податку, яка не використовує працю найманих осіб, може відкликати заяву щодо періоду щорічної відпустки до її початку та скористатися правом на неї, подавши заяву, у майбутньому.

Коли ФОП-«єдинник» втрачає право на податкову відпустку

Ґрунтуючись на нормі п. 295.5 ПКУ, податківці під час перевірки перевірятимуть, чи здійснювали підприємці І та ІІ груп підприємницьку діяльність під час відпустки.

Якщо під час відпустки є факти виконання робіт або надання послуг, підтверджені документально актами, товарними чеками, то підприємці можуть втратити право на звільнення від сплати єдиного податку протягом усієї раніше оформленої відпустки. Відповідно за цей час треба буде сплатити штраф за несвоєчасну сплату єдиного податку у розмірі 50% від суми до сплати.

Податківці наголосили, що вся сума доходу, отриманого під час відпустки або хвороби фізособою-підприємцем — платником єдиного податку в готівковій та безготівковій, матеріальній або нематеріальній формі, відображається в обліку доходів, який ведеться у довільній формі, та декларації платника єдиного податку.

Як оформити відпустку

Підприємцеві слід подати до органу ДПС заяву в довільній формі, зазначивши в ній період відпустки (пп. 298.3.2 ПКУ). На жаль, досі не розроблено форми цієї заяви, тож подати її в електронному вигляді неможливо.

Термін для подання такої заяви нормами ПКУ також не встановлено. Але податківці у роз’ясненні в ЗІР, підкатегорія 107.12, рекомендують подавати заяву до початку відпустки (див. зразок 1).

Зразок 1

Зразок 2

Яка доля ЄСВ на період відпустки

Закон про ЄСВ не містить норми про звільнення підприємців — платників єдиного податку від сплати ЄСВ на період перебування у відпустці.

Проте ФОПи-«єдинники», так само як ФОПи на загальній системі оподаткування й особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства, звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців (п. 9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ).

Платники, які скористаються цією пільгою, розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюють за період, в якому єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався (Закон про ЄСВ). Але це не позбавляє права добровільно сплачувати ЄСВ за себе та зазначати суми такого ЄСВ у декларації з метою отримання страхового стажу.

Тож виходить, що всі ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ з березня 2022 року. Але за бажання не втрачати страховий стаж це можна зробити.

І, звісно, якщо ви вирішили сплачувати ЄСВ, то, перш ніж піти у відпустку, потрібно не забути сплатити ЄСВ до бюджету, якщо строк його сплати припадає на час відпустки. Нагадаємо, що нарахований ЄСВ за календарний квартал слід сплатити до 20 числа місяця, наступного за кварталом, за який сплачується ЄСВ (пп. 2 п. 6 розд. IV Інструкції №449).

Але підкреслимо, що з 1 серпня через прийняття законопроєкту №8401 можуть бути прибрані згадані вище пільги. Це, в свою чергу, вплине на обов’язки «єдинника» щодо сплати ЄСВ. 

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 №2755-VI.
  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
  • Інструкція №449 — Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 №449.

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру