• Посилання скопійовано

Звітування з виробництва і продажу пива

Юрособа займається виробництвом пива та його оптовим продажем, має відповідні ліцензії. РРО не має, бо оплата здійснюється лише на рахунок підприємства. Місце реєстрації підприємства є іншим від місця здійснення діяльності й оптового продажу пива. До ДПС за яким місцем (реєстрації підприємства чи здійснення діяльності) подавати декларацію акцизного податку та звіти №1-ОА та №2-РС?

Куди подавати декларацію акцизного податку?

Реєстрація у контролюючих органах як платника податку суб’єкта господарювання, постійного представництва, які провадять діяльність з виробництва підакцизних товарів (продукції), що підлягає ліцензуванню, здійснюється на підставі відомостей щодо видачі такому суб’єкту відповідної ліцензії (пп. 212.3.1 ПКУ).

Органи ліцензування, уповноважені видавати ліцензії на зазначені види діяльності, зобов’язані надати контролюючому органу за місцезнаходженням юросіб, постійних представництв, місцем проживання фізосіб-підприємців інформацію про видані, переоформлені, призупинені або анульовані ліцензії у п’ятиденний строк з дня здійснення таких дій.

Інші платники підлягають обов’язковій реєстрації як платники податку контролюючими органами за місцезнаходженням юросіб, місцем проживання фізосіб-підприємців не пізніше граничного терміну подання декларації акцизного податку за місяць, в якому розпочато господарську діяльність (пп. 212.3.2 ПКУ).

Відповідно до п. 223.2 ПКУ, платники податку, визначені п. 212.1 ПКУ (крім імпортерів підакцизних товарів, зазначених у пп. 215.3.4, 215.3.5, 215.3.5-1, 215.3.5-2, 215.3.6, 215.3.7, 215.3.8 ПКУ), подають щомісяця не пізніше 20 числа наступного звітного (податкового) періоду контролюючому органу за місцем реєстрації декларацію акцизного податку.

Таким чином, у зазначеній у запитанні ситуації декларація акцизного податку подається за місцезнаходженням юридичної особи.

Куди подавати звіти №1-ОА та №2-РС?

Наказом Мінфіну від 11.02.2016 №49 затверджено:

— Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у оптовій мережі (форма звіту №1-ОА) та Порядок його заповнення;

— Звіт про обсяги виробництва та реалізації алкогольних напоїв (форма звіту №2-РС) та Порядок його заповнення.

Такий Звіт подають суб’єкти господарювання, які одержали ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями незалежно від форми власності до органів ДФС за основним місцем обліку в електронній формі (п. 1 розд. І Порядку заповнення форми звіту №1-ОА).

Те саме зазначено в п. 1 розд. І Порядку заповнення форми звіту №2-РС.

Отже, ці звіти також подаються за місцезнаходженням юридичної особи.

Який додаток до декларації заповнювати?

Якщо підприємство є виробником пива, воно є платником акцизного податку як виробник, згідно з пп. 212.1.1 ПКУ. У рядку 5 декларації позначку ставлять у комірці «212.1.1». Стосовно виробленого пива підприємство заповнює додаток 1 до декларації акцизного податку.

Причому об’єктами оподаткування акцизним податком є операції з реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) (див. пп. 213.1.1 ПКУ).

Тобто, якщо підприємство виробило пиво і його ж продає оптом, воно є платником акцизного податку як виробник. Ліцензія на продаж власної продукції підприємству не потрібна.

Якщо ж підприємство торгує ще і придбаним пивом, тоді так, йому потрібна на це ліцензія. Проте акцизний податок наразі платять лише виробники та імпортери пива. Якщо пиво придбане в Україні, то в декларації акцизного податку його продаж не відображається.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру