• Посилання скопійовано

Що нового

Нові довідники податкових пільг

!  Платникам податків

ДПСУ 30 червня 2023 року на своєму офіційному вебпорталі оприлюднила нові (станом на 01.07.2023):

Довідник податкових пільг №117/1, що є втратами доходів бюджету,

Довідник інших податкових пільг №117/2.

У довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, а також початок та кінець дії пільг.

Нагадаємо, що Звіт про податкові пільги суб’єкти господарювання зараз не подають, облік отриманих ними сум податкових пільг здійснюють контролюючі органи на підставі інформації з податкових декларацій.

Довідники податкових пільг від 30.06.2023 №117/1 і №117/2 чинні з 01.07.2023


Внесено зміни до Порядку заповнення податкової накладної

!  Платникам ПДВ

Міністерство фінансів затвердило зміни до низки своїх наказів.

Зокрема, Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 №1307, доповнено положеннями, відповідно до яких:

у разі здійснення операцій з вивезення за межі митної території України товарів, до яких застосовано режим експортного забезпечення, що підлягають оподаткуванню ПДВ за основною ставкою або ставкою 14%, складається окрема ПН, в якій у рядку «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причин» робиться позначка «X» та зазначається тип причини 22. У графі «Отримувач (покупець)» такої ПН зазначаються найменування (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності)) нерезидента та через кому — країна, в якій зареєстрований покупець (нерезидент), а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «300000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється;

у ПН, яка складається за операціями з вивезення товарів за межі митної території України, зазначаються одиниці виміру товарів, які застосовуються при оформленні митної декларації на такі товари.

Також внесено зміни до форми декларації з ПДВ, затвердженої наказом Мінфіну від 28.01.2016 №21.

Наказ Мінфіну від 17.05.2023 №256
набирає чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 05.07.2023 офіційно не опублікований


Зміни у Правилах організації статистичної звітності, що подається до НБУ

!  Фінустановам

Національний банк України вніс зміни до Правил організації статистичної звітності, що подається до Національного банку України, затверджених постановою НБУ від 13.11.2018 №120, та Правил організації статистичної звітності, що подається до Національного банку України в умовах особливого періоду, затверджених постановою НБУ від 18.12.2018 №140.

Внесення змін пов’язано з необхідністю приведення їх у відповідність до вимог Постанови НБУ від 11.05.2023 №65 «Про затвердження Положення про реалізацію спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

Крім того, змінами до Правил №140 впроваджується вимога подання в умовах особливого періоду файлів:

2MX «Відомості про застосування, скасування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)»;

4DX «Дані про кількість платіжних пристроїв, що належать банку, та платіжних пристроїв і пунктів надання фінансових послуг, що належать комерційним агентам з приймання готівки, що уклали агентські договори з банком, та обсяги прийнятої готівки за допомогою платіжних пристроїв і через пункти надання фінансових послуг»;

F0X «Дані про кількість платіжних пристроїв і пунктів надання фінансових послуг, що належать небанківському надавачу платіжних послуг, та обсяги прийнятих переказів за їх допомогою».

Також змінюється періодичність та строк подання файлів 4IX, 4JX, 4LX, причому зміна періодичності подання файлів 4IX та 4JX є тимчасовою та діятиме протягом шести місяців із дня набрання чинності змінами до Правил №140.

Постанова НБУ від 29.06.2023 №86 чинна з 30.06.2023


Розширено список тих, хто підлягає мобілізації

!  Громадянам

У газеті «Голос України» 30.06.2023 було офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань, пов’язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану», який з цієї ж дати набрав чинності (крім окремих положень).

Зокрема, внесено зміни до абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», де наведено підстави для відстрочки від мобілізації.

Відповідно до змін, відстрочка надається особам, чиї дружини (чоловіки), один із батьків або батьків дружини (чоловіка) мають інвалідність І або ІІ групи, за умови що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

Крім того, спрощено процедури отримання відпустки для лікування або звільнення з військової служби для військовослужбовців, які отримали відповідне рішення згідно з висновком ВЛК: отримати необхідні документи можна буде в ТЦКіСП, а не у військовій частині.

Закон України від 28.06.2023 №3161-IX чинний з 30.06.2023


Праве кермо — легальне для військових

!  Водіям

У газеті «Голос України» 01.07.2023 було офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до Закону України «Про дорожній рух» щодо надання дозволу військовослужбовцям у період дії правового режиму воєнного стану використовувати у дорожньому русі транспортні засоби з правим розташуванням керма», який набере чинності через один місяць з цієї дати.

Законом установлено, що у період дії воєнного стану в Україні і протягом 90 днів з дня його припинення чи скасування ТЗ з правим розташуванням керма, що надходять у в/ч та підрозділи ЗСУ, СБУ, Нацгвардії, МВС, Нацполіції тощо, підлягають відомчій реєстрації відповідно до статті 34 Закону про дорожній рух у порядку, визначеному КМУ, і не підпадають під обмеження щодо участі у дорожньому русі ТЗ з правим розташуванням керма, встановлене ч. 5 ст. 29 цього Закону.

Закон України від 28.06.2023 №3164-IX набере чинності 01.08.2023


Змінено вимоги для фінустанов щодо внесення готівки через ПТКС

!  Фінустановам

Нацбанк вніс зміни до Інструкції про порядок організації касової роботи банками та проведення платіжних операцій надавачами платіжних послуг в Україні, затвердженої постановою НБУ від 25.09.2018 №103, і постанови НБУ від 20.06.2023 №76, яка теж вносить зміни до цієї Інструкції.

З 1 серпня 2023 року запроваджуються нові реквізити до квитанцій, які формуються під час здійснення готівкових операцій з використанням платіжних пристроїв, зокрема через ПТКС: квитанції за результатами операцій із внесення готівки за допомогою ПТКС для її зарахування на рахунки додатково повинні містити номер мобільного телефону платника.

Також у разі ініціювання операції з унесення готівки за допомогою ПТКС для її зарахування на рахунки платник під час здійснення такої операції повинен:

ввести номер свого мобільного телефону на екрані ПТКС;

отримати на цей номер одноразовий пароль (шляхом повідомлення або за допомогою телефонного дзвінка);

ввести на екрані ПТКС одноразовий пароль, що підтверджує згоду на виконання платіжної операції;

отримати квитанцію.

Однак ці вимоги не поширюються на такі популярні платежі, що здійснюються через ПТКС, як сплата комунальних платежів, оплата квитків на потяг, міський і приміський транспорт, оплата маршрутних пасажирських перевезень, поповнення проїзних і транспортних карт для проїзду в міському і приміському транспорті,

сплата податків, штрафів, адміністративних послуг, зборів та інших платежів до бюджету.

Надавач платіжних послуг / комерційний агент під час надання платіжної послуги користувачу не може бути зазначений у реквізитах касового документа як «платник» або «отримувач» за платіжною операцією, що ініційована користувачем на користь отримувача.

Квитанції за результатами операцій із внесення готівки та інформація про операції з приймання готівки для зарахування її суми на рахунки зберігаються надавачем платіжних послуг протягом строків, визначених законодавством про фінмоніторинг.

Постанови НБУ від 30.06.2023 №90 чинна з 01.07.2023, №89 набирає чинності 01.08.2023


Діє закон щодо особливостей нарахування процентів за споживчими кредитами

!  Фізособам

У газеті «Голос України» 01.07.2023 було офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей нарахування процентів за споживчими кредитами під час воєнного стану та удосконалення державного регулювання у сфері фінансових послуг», який у зв’язку з цим наступного дня набрав чинності.

Законом, зокрема, передбачено, що у період дії в Україні воєнного стану та протягом 30 днів після його припинення чи скасування грошові зобов’язання за укладеними до 24 лютого 2022 року з фінустановами (крім кредитних спілок) договорами про споживчий кредит підлягають обов’язковій реструктуризації на вимогу споживача або його представника (за законом або за наявності довіреності на вчинення таких дій).

Водночас Законом визначено порядок та умови здійснення такої реструктуризації.

У період дії в Україні воєнного стану та протягом 30 днів після його припинення чи скасування кредитору, колекторській компанії забороняється здійснювати заходи з врегулювання простроченої заборгованості щодо споживачів, грошові зобов’язання за договором про споживчий кредит яких реструктуризовано відповідно до вищезгаданих положень. Кредитор невідкладно, не пізніше наступного робочого дня після проведення обов’язкової реструктуризації, повідомляє про це колекторську компанію, яка відповідно до договору з таким кредитором має право здійснювати врегулювання простроченої заборгованості за відповідним договором про споживчий кредит.

Закон України від 10.06.2023 №3156-IX чинний з 02.07.2023


Діють зміни в ПКУ щодо особливостей оподаткування прощеного боргу фізосіб

!  Фізособам

У газеті «Голос України» 01.07.2023 було офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування сум, на які зменшено (прощено) борг фізичної особи в результаті реструктуризації зобов’язання за споживчим кредитом під час воєнного стану», який у зв’язку з цим та з набранням чинності Законом №3156-IX наступного дня набрав чинності.

Згідно зі змінами в ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються суми, на які зменшено (прощено) борг фізсоби шляхом проведення реструктуризації зобов’язань, передбачених кредитним договором, якщо така реструктуризація здійснена відповідно до порядку і на умовах, встановлених п. 7-1 розд. IV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про споживче кредитування».

Закон України від 10.06.2023 №3157-IX чинний з 02.07.2023


Знаки на авто можна вибрати

!  Власникам ТЗ

Кабмін вніс до своїх постанов від 07.09.1998 №1388 «Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів» і від 04.06.2007 №795 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції та Державної міграційної служби, і розміру плати за їх надання», зокрема, такі зміни:

під час держреєстрації ТЗ (за бажанням особи) надається право вибору номерного знака (або його буквено-цифрової комбінації) з подальшим виготовленням у спеціалізованих суб’єктів господарювання;

запроваджено можливість бронювання номерних знаків або їх буквено-цифрової комбінації (вартість — 9 грн за одну добу);

встановлено вартість обрання бажаної буквено-цифрової комбінації під час реєстрації (перереєстрації) ТЗ у розмірі 300 грн (окрім платних номерних знаків).

Постанова КМУ від 30.06.2023 №661 чинна з 04.07.2023


Атестацію робочих місць за умовами праці можна перенести на після війни

!  Працедавцям

Кабмін вніс зміну до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою КМУ від 01.08.1992 №442.

Зміною визначено, що атестація, строк проведення якої настав у період воєнного стану, за рішенням роботодавця, погодженим із профспілкою, проводиться протягом 6 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

Результати атестації, проведеної до введення воєнного стану в Україні, продовжують діяти та використовуються у період воєнного стану та протягом 6 місяців з дня його припинення чи скасування.

Постанова КМУ від 30.06.2023 №660
набирає чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 05.07.2023 офіційно не опублікований


Зміни в порядку оформлення результатів документальних перевірок

!  Платникам податків

Міністерство фінансів внесло зміни до Порядку оформлення результатів документальних перевірок дотримання законодавства України з питань податкового, валютного та іншого законодавства платниками податків, затвердженого наказом Мінфіну від 20.08.2015 №727.

Змінами передбачено уточнення переліку даних, які має містити вступна частина, загальні положення та описова частина акта (довідки) документальної перевірки.

Тим часом до цього наказу внесено деякі зміни наказом Мінфіну від 26.06.2023 №350.

Наказ Мінфіну від 05.06.2023 №291
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 05.07.2023 офіційно не опублікований


Мінфін удосконалив порядок проходження стажування кандидатів в аудитори

!  Кандидатам в аудитори

Міністерство фінансів внесло зміни до Порядку проходження стажування, затвердженого наказом Мінфіну від 06.07.2020 №398.

Зокрема, уточнено, що цей Порядок визначає процедуру, обсяг, тривалість та організацію набуття практичного досвіду із провадження аудиторської діяльності. Таким чином, проходження стажування більше не означає працевлаштування у суб’єкта аудиторської діяльності.

Наказ Мінфіну від 09.05.2023 №238
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 05.07.2023 офіційно не опублікований


Мін’юст впорядкував відносини з проставлення апостиля

!  Усім

Міністерство юстиції внесло зміни до низки власних документів, зокрема до Порядку проставлення апостиля на офіційних документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України, затвердженого наказом Мін’юсту від 11.11.2015 №2268/5. Тепер це Порядок проставлення Міністерством юстиції України апостиля на офіційних документах, призначених для використання на території інших держав.

Змінами уточнено, що проставлення апостиля здійснюється за зверненням заявника до територіального органу Мін’юсту або нотаріуса (крім випадку витребування (отримання) документів про державну реєстрацію актів цивільного стану та проставлення на такому документі апостиля), а у випадку витребування (отримання) архівного документа, виданого архівною установою та/або проставлення на такому документі апостиля, — до Укрдержархіву.

Для отримання виписки з ЄДР та подальшого проставлення на ній апостиля заявник відповідно до законодавства звертається до держреєстратора, який після формування виписки з ЄДР забезпечує її передачу до територіального органу Мін’юсту для проставлення апостиля.

У разі перебування заявника за кордоном проставлення апостиля може здійснюватися за його зверненням, направленим поштовим зв’язком до Мін’юсту або територіального органу Мін’юсту, а щодо архівного документа — до Укрдержархіву. Відповідне звернення, яке надійшло до Мін’юсту, надсилається територіальному органу для подальшого його прийняття відповідно до цього Порядку.

Наказ Мін’юсту від 27.06.2023 №2382/5
набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування,
станом на 05.07.2023 офіційно не опублікований

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру