• Посилання скопійовано

Слабоалкогольні напої: яка ліцензія потрібна?

Чи можна торгувати слабоалкогольними напоями («SHAKE», «Лонгер», «Бренді-кола», «Ром-кола», «Джин-тонік», «Рево» тощо), маючи ліцензію «Роздрібна торгівля алкогольними напоями (пивом)»?

Поняття алкогольних напоїв

Слабоалкогольні напої — алкогольні напої з вмістом етилового спирту від 0,5 до 8,5 відсотка об’ємних одиниць та екстрактивних речовин не більш ніж 14,0 г на 100 куб. см, виготовлені на основі водно-спиртової суміші з використанням інгредієнтів, напівфабрикатів та консервантів, насичені чи не насичені діоксидом вуглецю (ст. 1 Закону №481).

Алкогольні напої — продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів із вмістом спирту етилового понад 0,5 відсотка об’ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206 (крім квасу «живого» бродіння), 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також із вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об’ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД (ст. 1 Закону №481).

Пиво — насичений діоксидом вуглецю пінистий алкогольний напій із вмістом спирту етилового від 0,5 відсотка об’ємних одиниць, отриманий під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами, що належить до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2203 (ст. 1 Закону №481).

Види алкогольних напоїв за кодами УКТ ЗЕД:

2203 00 «Пиво із солоду (солодове)»;

2204 «Вина виноградні, включаючи вина кріплені; сусло виноградне, крім того, що включено до товарної позиції 2009 — соки з плодів або горіхів (включаючи виноградне сусло та кокосову воду) та соки овочеві, незброджені та без додання спирту, з доданням або без додання цукру чи інших підсолоджувальних речовин»;

2205 «Вермут та інше вино виноградне, з доданням рослинних або ароматичних речовин»;

2206 00 «Інші зброджені напої (наприклад, сидр, перрі (грушевий напій), напій медовий, саке); суміші зі зброджених напоїв та суміші зброджених напоїв із безалкогольними напоями, в іншому місці не зазначені»;

2208 «Спирт етиловий неденатурований із концентрацією спирту менш як 80 об.%; спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки, лікери та інші напої, що містять спирт»;

2103 90 30 00 «Настоянки гіркі ароматичні з вмістом 44,2 — 49,2 об.% спирту та 1,5 — 6 мас.% тирличу (генціану), прянощів і різних інгредієнтів із вмістом 4-10% цукру, у посудинах місткістю не більш як 0,5 л»;

2106 90 «Харчові продукти, в іншому місці не зазначені — інші: складені спиртні продукти, крім продуктів, виготовлених на основі ароматичних речовин, що використовуються у виробництві напоїв тощо».

З наведеного випливає, що як слабоалкогольні напої, так і пиво належать до алкогольних напоїв. Слабоалкогольні напої і пиво — це дві окремі групи, які входять до складу ширшої групи алкогольних напоїв.

ДПС уточнює, що слабоалкогольні напої («SHAKE», «Лонгер», «Бренді-кола», «Ром-кола», «Джин-тонік», «Рево» тощо) зазначаються в рядку 1 (лікеро-горілчана продукція) додатка 6 до декларації акцизного податку.

Консультують податківці

Відповідно до п. п. 14.1.5 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) алкогольні напої — продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5 відс. об’ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206 (крім квасу «живого» бродіння), 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5 відс. об’ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД. <...>

Пунктом 10 розд. V Порядку [ №14] передбачено, що Додаток 6 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів» (далі — Додаток 6) Декларації заповнюється під час здійснення роздрібної торгівлі пивом, алкогольними напоями, тютюновими виробами, тютюном та промисловими замінниками тютюну.

У графі 2 «Вид підакцизних товарів» зазначається назва товару (продукції), який (яку) відповідно до підпунктів 215.3.1, 215.3.2 п. 215.3 ст. 215 розд. VI ПКУ віднесено до підакцизних.

При цьому підакцизні товари підлягають відображенню в Додатку 6 таким чином:

— рядок 1 — лікеро-горілчана продукція. У цьому рядку зазначаються горілки та лікеро-горілчані напої. Горілки поділяються на горілки та горілки особливі. Лікеро-горілчані напої, своєю чергою, поділяються на групи: лікери, наливки, настоянки, бальзами, аперитиви, коктейлі, напої десертні. Також у цьому рядку зазначаються слабоалкогольні напої — алкогольні напої з вмістом етилового спирту від 0,5 до 8,5 відс. об’ємних одиниць та екстрактивних речовин не більш як 14,0 г на 100 см куб., виготовлені на основі водно-спиртової суміші з використанням інгредієнтів, напівфабрикатів та консервантів, насичені чи не насичені діоксидом вуглецю (абзац восьмий ст. 1 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального», зокрема — «SHAKE», «Лонгер», «Бренді-кола», «Ром-кола», «Джин-тонік», «Рево» та інші; <...>

Роз’яснення Головного управління ДПС у Тернопільській області від 18.05.2021

Яка ліцензія потрібна для продажу слабоалкогольних напоїв?

Дивимося відповідь ДПС на запитання в ЗІР (113.03): «Чи має право СГ за наявності ліцензії на право роздрібної торгівлі пивом здійснювати продаж інших алкогольних напоїв?».

ДПС відповідає так.

Чинним законодавством не передбачено отримання окремих ліцензій на роздрібну торгівлю пивом та іншими алкогольними напоями. Ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольними напоями є документом, що надає право провадити діяльність з реалізації алкогольних напоїв за визначеним місцем торгівлі. Це слід розуміти так, що ліцензія на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями дозволяє торгувати пивом та іншими алкогольними напоями, в тому числі і слабоалкогольними.

Але зверніть увагу на такий нюанс щодо площі місця торгівлі.

Місце торгівлі — це місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування, для тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пива — без обмеження площі, для алкогольних напоїв, крім пива, — торговельною площею не менше ніж 20 кв. м, обладнане реєстраторами розрахункових операцій та/або програмними реєстраторами розрахункових операцій (незалежно від їх кількості) або де є книги обліку розрахункових операцій (незалежно від їх кількості), в яких фіксується виручка від продажу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, незалежно від того, чи оформляється через них продаж інших товарів (ст. 1 Закону №481).

Тобто пивом можна торгувати у приміщеннях без обмеження площі, а іншими алкогольними напоями (в т. ч. і слабоалкогольними) — у приміщенні не менше ніж 20 кв. м.

На цій підставі ДПС доходить висновку: якщо площа приміщення, зазначена в ліцензії, менша ніж 20 кв. м, торгувати на підставі такої ліцензії можна тільки пивом, бо торгувати іншими алкогольними напоями не дозволяє саме площа приміщення.

Виходить, що торгувати на підставі такої ліцензії і в такому приміщенні до 20 кв. м іншими алкогольними напоями, включно зі слабоалкогольними, не можна. Якщо площа приміщення понад 20 кв. м, — то можна.

Також звертаємо увагу, що статтею 15-3 Закону №481 передбачено обмеження щодо торгівлі алкогольними напоями, включно з пивом та слабоалкогольними напоями.

Нормативна база

  • Закон №481 — Закон України від 19.12.1995 №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального».
  • Порядок №14 — Порядок заповнення та подання декларації з акцизного податку, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 №14.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру