• Посилання скопійовано

Суть справи

Повертаємо зайво сплачені податки, ЄСВ
Суб’єкт господарювання (юрособа, ФОП) зайво/помилково сплатив податки, збори, ЄСВ. Він має право на зарахування чи повернення надміру сплачених та надміру стягнутих сум податків та зборів, пені, штрафів, зайво сплаченого ЄСВ. Розглянемо процедуру повернення податків, зборів та ЄСВ.

Облік товарів у роздрібній торгівлі
Підприємство роздрібної торгівлі веде облік товарів на субрахунку 2821 «Товари в торгівлі», а націнки — на субрахунку 2851 «Торгова націнка». Згідно з обліковою політикою товари при вибутті оцінюються за методом ФІФО. Плануємо перейти на облік в іншій програмі, яка не підтримує субрахунок 285. Чи можна не використовувати його, а обліковувати тільки на субрахунку 282?

Нараховуємо відпусткові: вісім прикладів
Під час війни змінилися не лише правила надання відпусток. Подекуди іншими є і правила розрахунку відпусткових. Тож розглянемо їх не лише в теорії, а й на практичних прикладах.

Чи має ФОП-«єдинник» вести облік палива?
ФОП на ІІІ групі єдиного податку, неплатник ПДВ, провадить діяльність із надання вантажних транспортних послуг. Чи повинен він вести облік палива й оформляти шляхові листи? Чи повинні водії складати авансові звіти після повернення з відрядження, адже ФОП надає їм кошти на відрядження?

Відпустки за попередні роки під час війни
Чи має бути графік відпусток у період дії воєнного стану? Чи є термін давності у відпусток? Як рахувати відпусткові чи компенсацію за відпустки, які накопичилися у попередніх роках? Ось що на це відповіли фахівці Мінекономіки в листі від 24.05.2023 №4707-05/23798-09 (див. «ДК» №28/2023).

Звітування з виробництва і продажу пива
Юрособа займається виробництвом пива та його оптовим продажем, має відповідні ліцензії. РРО не має, бо оплата здійснюється лише на рахунок підприємства. Місце реєстрації підприємства є іншим від місця здійснення діяльності й оптового продажу пива. До ДПС за яким місцем (реєстрації підприємства чи здійснення діяльності) подавати декларацію акцизного податку та звіти №1-ОА та №2-РС?

Податкова відпустка ФОПів-«єдинників»
Хто з ФОПів-«єдинників» має право на податкову відпустку? На який термін надається відпустка? Чи є сенс оформлювати її під час війни? Які наслідки проведення госпдіяльності протягом відпустки? Що зі сплатою ЄСВ під час відпустки?

Лікарняні «єдинника» І та ІІ груп
За яких обставин можна не сплачувати ЄП фізособам-«єдинникам» І та ІІ груп, які перебувають на лікарняному? Які документи треба подати до ДПС? Чи поширюється пільга на час декретної відпустки?

Звільнення працівника, що не виходить на зв’язок
Працівник не з’являється на роботу і не виходить на зв’язок. Як його звільнити?

Тонка капіталізація процентів нерезидентам
У пп. 2 п. 140.2 ПКУ є фраза: «…З урахуванням процентів, зазначених у пункті 140.3 цієї статті». Чи це означає, що при розрахунку коефіцієнта 3,5 потрібно до суми боргових зобов’язань додати 95% зі збільшувальної податкової різниці за попередній рік? Як розрахувати коефіцієнт, якщо у 2022 р. була збільшувальна податкова різниця на проценти за позиками від нерезидентів?

Початок відліку строку розрахунку в ЗЕД
Верховний Суд вважає, що запізнення на 1 день через зарахування резидентові валютних коштів від нерезидента на рахунок у банку — не проблема. Адже у потрібний (останній) день ці кошти були зараховані на розподільчий рахунок у банку резидента!

Слабоалкогольні напої: яка ліцензія потрібна?
Чи можна торгувати слабоалкогольними напоями («SHAKE», «Лонгер», «Бренді-кола», «Ром-кола», «Джин-тонік», «Рево» тощо), маючи ліцензію «Роздрібна торгівля алкогольними напоями (пивом)»?

Надання послуг за талонами
Підприємство виконує роботи з вивезення твердих побутових та будівельних відходів на полігон, що утримується комунальним підприємством. За право вивезення відходів на полігон підприємство сплачує кошти комунальному підприємству, підтвердженням такої оплати є талон на вивезення відходів. Як оформлювати акти виконаних робіт з вивезення відходів та як вести облік талонів, придбаних у комунального підприємства?

Внесення квартири до СК юрособою-«єдинником»
Підприємство на ІІІ групі ЄП у рахунок своєї частки (40%) вносить до статутного капіталу ТОВ квартиру. Інший учасник — фізособа (60%). Як відобразити це в бухобліку? Хто повинен сплачувати податок на нерухомість? Які наслідки з ЄП для підприємства?

До змісту номеру