• Посилання скопійовано

Лікарняні «єдинника» І та ІІ груп

За яких обставин можна не сплачувати ЄП фізособам-«єдинникам» І та ІІ груп, які перебувають на лікарняному? Які документи треба подати до ДПС? Чи поширюється пільга на час декретної відпустки?

ФОПи-«єдинники» І та ІІ груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік за період хвороби, підтвердженої витягом з Електронного реєстру листків непрацездатності (далі — ЕРЛП), якщо вона триває 30 і більше календарних днів (п. 295.5 ПКУ).

Окремого терміну подання заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності та форми цієї заяви чинним законодавством не визначено.

Податківці радять так: з метою уникнення порушення терміну щодо сплати авансових платежів з ЄП заява щодо терміну втрати працездатності подається до контролюючого органу до 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому закінчився лікарняний (з обов’язковим додаванням витягу з ЕРЛН).

І це логічно: коли тільки відкрито листок непрацездатності, ніхто не може знати, скільки триватиме ця непрацездатність — більше чи менше 30 днів.

До речі, звільнення від сплати ЄП надається лише за один календарний місяць, і це перший місяць лікарняного. Податківці наводили приклад: якщо платник єдиного податку хворів 30 і більше календарних днів і при цьому хвороба розпочалася до 20 числа місяця та закінчилася наступного місяця, то такий платник звільняється від сплати єдиного податку лише за календарний місяць, в якому почав хворіти, а за наступний календарний місяць, в якому відповідно до листка непрацездатності хвороба закінчилася, сплачує єдиний податок відповідно до норм ПКУ.

Чи можна не сплачувати ЄП під час декретної відпустки?

Податківці відповідають, що так.

Фізособа-підприємець — платник єдиного податку першої і другої груп, яка не використовує працю найманих осіб, звільняється від сплати єдиного податку на період її тимчасової втрати працездатності у зв’язку з вагітністю та пологами. Проте лише за умови її підтвердження витягом з Електронного реєстру листків непрацездатності.

І, як ми вже зазначили вище, звільнення від сплати ЄП діятиме лише щодо першого місяця непрацездатності.

Нюанси заповнення декларації з додатковою позначкою «Довідково» при нарахуванні лікарняних

Тим ФОПам-«єдинникам», які бажають ще й отримати лікарняні або декретні від ПФУ, слід пам’ятати таке.

Для призначення матеріального забезпечення у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності фізособа-підприємець — платник єдиного податку подає «Звітну» декларацію з єдиного податку з позначкою «Довідково», у складі якої формується Додаток 1 із позначкою «Довідково».

Якщо початок і закінчення листка непрацездатності припадають на різні місяці, такі платники у полі «Податковий (звітний) період» розділу 4 Додатка 1 до Декларації у комірці «місяць» зазначають номер календарного місяця, в якому настав страховий випадок (місяць, у якому відкрито листок непрацездатності).

Відповідно, у розділі 9 «Визначення сум нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» Додатка 1 до Декларації в розрізі календарних місяців відображають дані, актуальні з дня закінчення попереднього звітного періоду до місяця настання страхового випадку включно:

у графі 2 — самостійно визначена сума доходу, на яку нараховується єдиний внесок з урахуванням максимальної величини;

у графі 3 — розмір єдиного внеску;

у графі 4 — сума єдиного внеску, яка підлягає сплаті на небюджетні рахунки за даними звітного (податкового) періоду.

А що як ФОП захворів під час відпустки?

Нагадаємо, що п. 295.5 ПКУ дозволяє несплату ЄП ще і на один календарний місяць відпустки ФОПа-«єдинника» І та ІІ груп.

І таке іноді трапляється — ФОП уже подав заяву про відпустку, аж раптом сильно захворів. Чи можна відкликати заяву про відпустку і перенести її на інший період, щоб не втрачати місяць несплати податку? Так, можна.

Щоб уникнути порушення термінів сплати авансових платежів, податківці рекомендують подавати до контролюючого органу заяву щодо періоду щорічної відпустки до початку відпустки. Заяву щодо терміну втрати працездатності з обов’язковим доданням копії листка непрацездатності доцільно подавати одразу після закінчення лікарняного.

Податківці нагадують

Якщо підприємець в обраний ним період відпустки (вказаний у заяві) хворів і така хвороба тривала 30 і більше календарних днів, — він має право відкликати заяву. Але при цьому потрібно встигнути до початку відпустки.

Якщо платник єдиного податку хворів 30 і більше календарних днів і при цьому хвороба розпочалася до 20 числа місяця та закінчилася наступного(-их) місяця(-ів), то такий платник звільняється від сплати єдиного податку лише за календарний(-і) місяць(-і), в якому(-их) почав хворіти (хворів)), а за наступний календарний місяць, в якому відповідно до листка непрацездатності хвороба закінчилася, сплачує єдиний податок відповідно до норм ПКУ.

На період відпустки чи лікарняного має бути припинена діяльність та не має бути доходу. Якщо на поточний рахунок у період відпустки чи лікарняного надійдуть кошти, у ФОПа має бути документальне підтвердження того, що це кошти за товари (послуги), постачені до початку відпустки чи лікарняного, або ж раніше уклали договір, який передбачає перерахування передоплати.

Довідково

Доходом платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності (п. 292.1 ПКУ).

Інформаційна пам’ятка щодо звільнення
від сплати єдиного податку на час відпустки та лікарняного

Таким чином, фізособа-підприємець — платник ЄП, яка не використовує працю найманих осіб, може відкликати заяву щодо періоду щорічної відпустки до її початку та скористатися правом на звільнення від сплати ЄП за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше к. д.

Докладно про відпустку ФОПів-«єдинників» та зразки заяв, в тому числі заяви про відкликання заяви про відпустку через тимчасову непрацездатність, дивіться «ДК» №28/2023.

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру