• Посилання скопійовано

Початок відліку строку розрахунку в ЗЕД

Верховний Суд вважає*, що запізнення на 1 день через зарахування резидентові валютних коштів від нерезидента на рахунок у банку — не проблема. Адже у потрібний (останній) день ці кошти були зараховані на розподільчий рахунок у банку резидента!

Зміст справи

Суд установив, що між ПАТ та іноземною компанією (Британські Віргінські Острови) укладено кілька контрактів на постачання товару.

* Постанова ВС від 27.04.2023 у справі №804/5861/17.

Провівши перевірку, податковий орган дійшов висновку про зарахування валютної виручки на рахунок ПАТ, відкритий в уповноваженому банку, з порушенням граничного строку в 1 день, тобто на 91-й день з дати митного оформлення експортної операції. Унаслідок чого прийнято податкове повідомлення-рішення, яким нараховано пеню за порушення термінів розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності та штрафні санкції за порушення вимог валютного законодавства на загальну суму 153 976,95 грн.

Річ у тім, що контролюючий органи визначив датою погашення заборгованості за згаданими відносинам дату зарахування виручки саме на поточні рахунки ПАТ — без урахування часу, протягом якого кошти перебували на розподільчому рахунку. Нагадаємо: раніше це застосовувалося, зокрема, для обов’язкового продажу іноземної валюти, що скасовано з травня 2019 року.

Ця справа зацікавила нас саме тим, що і після скасування обов’язкового продажу валюти (ще 2019 року), і після нещодавнього набрання чинності Законом про платіжні послуги валюта на поточний валютний рахунок суб’єктів господарювання й надалі зараховується через розподільчі рахунки.

А як таке двоступеневе зарахування впливає на виконання строків розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності? На жаль, як ми побачимо далі, податківці не завжди правильно тлумачать норми чинного законодавства.

Що каже закон?

Так, зараховуються кошти в іноземній валюті на поточні рахунки клієнтів банками через розподільчі рахунки у визначених цим Положенням випадках (п. 108 Положення №5).

Зарахування коштів, зазначених у підпунктах 15 — 21, 25 та 27 пункту 109 розділу X цього Положення, здійснюється безпосередньо на поточні рахунки юросіб-резидентів (крім коштів, що надходять з власних рахунків юросіб-резидентів, відкритих за межами України). Зарахування інших надходжень здійснюється через розподільчий рахунок (п. 110 Положення №5). Через розподільчий рахунок зараховується, зокрема, валюта за зовнішньоекономічними контрактами (пп. 2 п. 109 Положення №5).

Банк зобов’язаний, зокрема, зарахувати кошти в іноземній валюті на поточний рахунок клієнта без його доручення не пізніше ніж наступного банківського дня після дня їх зарахування на розподільчий рахунок (пп. 1 п. 52 Положення №5).

І якщо валютна виручка надходить в останній день, коли вона має надійти згідно з правилами валютного нагляду, подекуди виникають спори.  Податківці намагаються оштрафувати суб’єктів господарювання за порушення строків розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами. Бо вважають, що виконанням норми про отримання виручки є зарахування коштів на поточний рахунок суб’єкта господарювання. А ті натомість обурені — адже кошти до банку надійшли вчасно і лише через норми Положення №5 потрапили на поточний рахунок наступного дня.

Утім, навіть на розподільчому рахунку ці кошти вже належали суб’єктові господарювання. Хто має рацію? Крапку в цьому питанні часто доводиться ставити в суді.

Що вирішив суд?

Загалом, суд першої інстанції вважає, що розподільчі рахунки відкриваються банківською установою самостійно персонально кожному клієнтові та є транзитними. Зокрема, навіть відповідні повідомлення від уповноваженого банку про відкриття/закриття таких рахунків до ДПС України не надсилаються.

Датою зарахування валютної виручки вважається дата її надходження на відповідний валютний рахунок. Подальший рух коштів з валютного на поточний рахунок юрособи, у тому числі із застосуванням розподільчого рахунку, свідчить про використання коштів уже на території України і не може вважатися первинним надходженням виручки за зовнішньоекономічним контрактом.

Отже, аналізуючи викладені норми законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та вимоги валютного законодавства, зважаючи на процедуру зарахування за експортним контрактом чи повернення коштів за імпортним контрактом в іноземній валюті, суд зазначає, що датою зарахування валюти (повернення резидентові коштів), зокрема, що була перерахована на адресу нерезидента за імпортним договором через те, що взаємні зобов’язання за цим договором не виконані, є датою зарахування таких коштів саме на розподільчий рахунок.

Отже, позаяк датою надходження сум валютної виручки за контрактами є дата її зарахування на розподільчий рахунок, а не зарахування на поточні рахунки ПАТ, спірне податкове повідомлення-рішення Офісу великих платників податків у частині нарахування пені за порушення термінів розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності та невиконання зобов’язань та порушення вимог валютного законодавства є протиправним та підлягає скасуванню.

Апеляція цілком підтримала висновки суду першої інстанції.

Висновок апеляційної інстанції

...Суд першої інстанції прийшов до вірного висновку, що розподільчі рахунки відкриваються банківською установою самостійно персонально кожному клієнтові та є транзитними, а отже, і відповідні повідомлення від уповноваженого банку про відкриття/закриття таких рахунків до ДФС України не надсилаються.

Датою зарахування валютної виручки вважається дата її надходження на відповідний валютний рахунок. Подальший рух коштів з валютного на поточний рахунок юридичної особи, у тому числі із застосуванням розподільчого рахунку, свідчить про використання коштів вже на території України та не може вважатися первинним надходженням виручки за зовнішньоекономічним контрактом.

Отже, аналізуючи викладені норми законодавства у сфері ЗЕД та вимоги валютного законодавства, зважаючи на процедуру повернення коштів в іноземній валюті, суд першої інстанції вірно зазначив, що датою повернення резиденту коштів, зокрема, що були перераховані на адресу нерезидента за імпортним договором у зв’язку з тим, що взаємні зобов’язання за цим договором не виконані, є датою зарахування таких коштів саме на розподільчий рахунок.

Таким чином, датою надходження сум валютної виручки... є дата її зарахування на розподільчий рахунок, а не зарахування на поточні рахунки ПАТ, як вважає контролюючий орган.

Постанова Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 12.12.2017 у справі №804/5861/17

Верховний Суд, своєю чергою, погоджується з висновком судів попередніх інстанцій про те, що твердження податкового органу не відповідають положенням законодавства та ґрунтуються на їх помилковому трактуванні в частині визначення датою зарахування валютної виручки день її надходження на поточний рахунок, а не день надходження на відповідний валютний рахунок, адже подальший рух коштів з валютного на поточний рахунок юрособи, у тому числі із застосуванням розподільчого рахунку, свідчить про використання коштів уже на території України і не може вважатися первинним надходженням виручки за зовнішньоекономічним контрактом.

Нормативна база

  • Закон про платіжні послуги — Закон України від 30.06.2021 №1591-IX «Про платіжні послуги».
  • Положення №5 — Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затверджене постановою Правління Національного банку України від 02.01.2019 №5.

Автор: Канарьова Наталія

До змісту номеру