• Посилання скопійовано

Автоцивілка та ДСЦВ за орендоване авто

Працівник підприємства «Б» здає в оренду автомобіль підприємству «А». Підприємство «А» здає його в суборенду підприємству «Б». Суборендар сплачує автоцивілку і добровільне страхування цивільної відповідальності (ДСЦВ) за авто, і договір на страхування укладається між страховою компанією та підприємством «Б». Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ щодо цих страхових платежів у підприємства «Б»? Якщо так, то як відобразити в звітності і коли треба сплатити податки?

За загальним правилом суборенда можлива тільки з письмової згоди орендодавця, якщо інше не встановлено договором (ст. 774 ЦКУ). І якщо в договорі однією зі сторін є фізособа, то додаткову угоду потрібно засвідчити нотаріально.

Автоцивілка

Страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів є видом обов’язкового страхування (п. 9 ст. 7 Закону про страхування).

Відповідно до п. 1.6 ст. 1 Закону Закон про ОСЦВ власники транспортних засобів — юридичні та фізичні особи, які згідно із законами України є власниками або законними володільцями (користувачами) наземних транспортних засобів на підставі права власності, права господарського відання, оперативного управління, на основі договору оренди чи правомірно експлуатують транспортний засіб на інших законних підставах.

Тобто за нормою цієї статті орендар (суборендар) також вважається власником автомобіля, який орендує.

Позаяк у наведеному в запитанні випадку договір автоцивілки укладено на орендований автомобіль безпосередньо між страховою компанією та підприємством «Б» (суборендарем), то оплата підприємством за договором автоцивілки не буде доходом працівника (орендодавця) і не оподатковуватиметься податком на доходи фізосіб та військовим збором. Також ця оплата не буде базою для нарахування ЄСВ.

Оподаткування ПДФО та ВЗ і нарахування ЄСВ виникло б у тому разі, якби договір уклали між страховою компанією та працівником, а оплату провело підприємство «Б».

Добровільне страхування цивільної відповідальності

Добровільне страхування цивільної відповідальності автовласників (або ДСЦВ) іде виключно в комплексі з ОСЦПВ. Отже, ДСЦВ не є альтернативою автоцивілки, а купується як доповнення до ОСЦПВ, тобто придбання договору добровільної відповідальності не звільняє власників транспортних засобів від необхідності мати поліс автоцивілки.

Страхування наземного транспорту є видом добровільного страхування (ст. 6 Закону про страхування).

Частина 2 ст. 771 ЦКУ передбачає, що за договором або законом може бути встановлено обов’язок наймача укласти договір страхування речі, переданої у найм.

Тобто орендодавець може перекласти обов’язок страхування автомобіля на орендаря, прописавши це у договорі.

ДСЦВ поширюється на будь-якого водія, який керував транспортним засобом, зазначеним у договорі, на законних підставах.

Таким чином, оподаткування фізособи-орендодавця тут також не буде, бо договір страхування укладено на орендований автомобіль безпосередньо між страховою компанією та підприємством «Б» (суборендарем) і його оплата не є доходом працівника.

Нормативна база

  • Закон про ОСЦВ — Закон України від 01.07.2004 №1961‑IV «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».
  • Закон про страхування — Закон України від 07.03.1996 №85/96-ВР «Про страхування».

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру