• Посилання скопійовано

Що нового

Уряд підкоригував Порядок накладення трудових штрафів

!  Працедавцям

Уряд вніс зміни до Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2013 №509.

З Порядку вилучено згадку про ч. 2 ст. 53 Закону «Про зайнятість населення», якою передбачалося, що у разі невиконання роботодавцем протягом року квоти для працевлаштування громадян, зазначених у частині першій статті 14 цього Закону, з нього стягується штраф за кожну необґрунтовану відмову у працевлаштуванні таких осіб у межах відповідної квоти у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення.

А отже, штрафи за недотримання квот на працевлаштування окремих категорій осіб скасовано.

Крім того, внесено зміни до Порядку організації громадських та інших робіт тимчасового характеру, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2013 №175, зокрема уточнено, що у період воєнного стану, карантину або режиму надзвичайної ситуації чи надзвичайного стану фінансування організації громадських робіт, до яких залучаються зареєстровані безробітні, може здійснюватися на умовах фінансування та/або співфінансування за рахунок коштів місцевих бюджетів, роботодавців, інших не заборонених законодавством джерел та Фонду (додалася пряма вказівка на місцеві бюджети та роботодавців і на можливість співфінансування).

Постанова КМУ від 14.03.2023 №226 чинна з 17.03.2023


Закон про Держбюджет-2023 зазнав змін

!  СГ

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 21.03.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік».

Закон, зокрема, дозволяє Мінфіну за рішенням Кабміну, як виняток з положень ч. 13 ст. 17 БКУ, здійснювати відстрочення платежів за заборгованістю суб’єктів господарювання перед державою за кредитами (позиками), залученими державою, на умовах договорів про відстрочення платежів за залученими державою кредитами (позиками), які були джерелом відповідних кредитів, наданих СГ з держбюджету.

Крім цього, передбачено, що у 2023 році в порядку, встановленому КМУ, фрахтувальникам, операторам та/або власникам морських суден та суден внутрішнього плавання, що ходять під прапором України та під прапорами іноземних держав, надаються гарантії компенсації шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії РФ проти України та воєнних дій на території України, в сумі до 20 000 000 тис. грн.

Закон України від 24.02.2023 №2953-IX чинний з 22.03.2023


Підписано Закон щодо розвитку високоефективної когенерації

!  Енергетикам

Згідно з інформацією на сайті ВРУ, Президент підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про комбіноване виробництво теплової та електричної енергії (когенерацію) та використання скидного енергопотенціалу» щодо розвитку високоефективної когенерації».

Законом, зокрема, визначено, що власник (користувач) високоефективної когенераційної установки має право отримати гарантію походження електричної енергії, що вироблена високоефективною когенераційною установкою (далі — гарантія походження).

Гарантію походження надає Міненерго у порядку, визначеному КМУ.

Гарантія походження надається на фактичний обсяг відпущеної в електричну мережу електричної енергії за операційний період, за умови чинних на такий період ліцензій на право провадження господарської діяльності з виробництва електричної та теплової енергії і свідоцтва про кваліфікацію когенераційної установки.

Гарантія походження надається в електронному вигляді на безоплатній основі не пізніше 30 к. д. з дня надходження заяви і може використовуватися заявником для надання кінцевим споживачам електричної енергії інформації про те, що електрична енергія вироблена високоефективною когенераційною установкою.

Строк дії гарантії походження становить 12 місяців з дня її надання.

Закон України від 24.02.2023 №2955-IX
набирає чинності через 12 місяців з дня офіційного опублікування,
станом на 22.03.2023 офіційно не опублікований


У Законі про ЖКП зміни щодо конкурсу на управителя багатоквартирного будинку

!  Власникам багатоквартирних будинків

Згідно з інформацією на сайті ВРУ, Президент підписав Закон «Про внесення зміни до пункту 6 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

Законом визначено, що у разі якщо конкурс з призначення управителя багатоквартирного будинку не було проведено до 1 травня 2021 року, то виконавчий орган відповідної місцевої ради (або інший орган — суб’єкт владних повноважень, якому делеговані функції із здійснення управління об’єктами житлово-комунального господарства, забезпечення їх утримання та ефективної експлуатації, необхідного рівня та якості послуг), зобов’язаний не пізніше 6 місяців з дня припинення або скасування воєнного стану оголосити і провести такий конкурс з призначення управителя багатоквартирного будинку у будинках, у яких станом на дату, що передує двом місяцям до запланованої дати оголошення конкурсу, не створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, співвласниками не прийнято рішення про форму управління багатоквартирним будинком та не оголошено і не проведено такий конкурс відповідно до п. 5 ст. 13 «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» та абз. 1 п. 6 розд. VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про житлово-комунальні послуги».

Закон України від 24.02.2023 №2954-IX
набирає чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 22.03.2023 офіційно не опублікований


Підписано Закон про компенсацію за пошкоджене та знищене агресією РФ майно

!  Власникам нерухомості

Згідно з інформацією на сайті ВРУ, Президент підписав Закон «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України».

Закон визначає правові та організаційні засади надання компенсації за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, з дня набрання чинності Указом Президента «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 №64/2022, затвердженим Законом Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 №2102-IX, а також правові засади створення та ведення Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України.

Дія Закону в частині надання компенсації за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна не поширюється на об’єкти нерухомого майна, що на день набрання чинності Указом Президента №64/2022, затвердженим Законом №2102-IX, знаходилися на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України, визначеній відповідно до Закону «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».

Закон України від 23.02.2023 №2923-IX
набирає чинності через 2 місяці з дня офіційного опублікування,
станом на 22.03.2023 офіційно не опублікований


Кабмін скасував голограми на CD і DVD

!  СГ

З метою розширення економічних свобод в Україні та стимулювання розвитку підприємництва Кабмін вніс зміни до 5 постанов щодо дерегуляції господарської діяльності, а також визнав такими, що втратили чинність, низку постанов.

Зокрема, передбачено скасування видачі контрольних марок на розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних (зміни в Правилах роздрібної торгівлі, прокату примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних, затверджених постановою КМУ від 04.11.1997 №1209, постановах КМУ від 17.05.2002 №674, від 30.05.2011 №550, від 31.10.2018 №912).

Також скасовано висновок науково-дослідної організації стосовно технічної неможливості знешкодження та утилізації шкідливих речовин, відходів виробництва та стічних вод (виключено абз. 5 пункту 6 додатка 2 до Положення про порядок надання гірничих відводів, затвердженого постановою КМУ від 27.01.1995 №59).

Втратили чинність, зокрема, такі постанови КМУ:

від 10.08.1994 №545 «Про затвердження Положення про представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених)»;

від 27.08.1997 №938 «Про затвердження Положення про представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених)»;

від 13.10.2000 №1555 «Про затвердження положень з питань розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних»;

від 18.05.2011 №581 «Про затвердження Порядку ввезення на митну територію України техніки, обладнання, устатковання, технічних та транспортних засобів, що використовуються для розвитку виробництва і забезпечення споживання біологічних видів палива».

Постанова КМУ від 17.03.2023 №233
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 22.03.2023 офіційно не опублікована


Оновлено форму Податкової декларації з податку на прибуток підприємств

!  Платникам податку на прибуток

Міністерство фінансів виклало в новій редакції форму Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затверджену наказом Мінфіну від 20.10.2015 №897, а також внесло зміни до додатків ЗП, РІ, ПН, ПП до декларації і виклало в новій редакції додатки ТЦ і ВП.

Також з’явився новий додаток ОВ, в якому платники податку на прибуток підприємств, які здійснюють діяльність з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі, відображатимуть суму авансових внесків за кожен пункт обміну іноземної валюти, яка сплачується щомісяця та є невід’ємною частиною податку на прибуток підприємств.

Тим часом до цього наказу внесено деякі зміни наказом Мінфіну від 13.03.2023 №130.

Докладніше див. у наступному номері «ДК».

Наказ Мінфіну від 20.02.2023 №101
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 22.03.2023 офіційно не опублікований


Встановлено критерії визначення важливих підприємств у сфері охорони здоров’я

!  Працедавцям у сфері охорони здоров’я

Міністерство охорони здоров’я затвердило Критерії, за якими здійснюється визначення підприємства, установи та організації, які мають важливе значення для галузі національної економіки у сфері охорони здоров’я.

Підприємства, установи, організації визначаються такими, що мають важливе значення для галузі національної економіки у сфері охорони здоров’я, якщо вони відповідають хоча б одному з встановлених 19 критеріїв.

У «ДК» №11/2023 та №12/2023 ми писали про встановлення таких критеріїв для підприємств ОПК, спорту та промпідприємств.

Наказ МОЗ від 28.02.2023 №419 чинний з 17.03.2023


Підписано Закон про використання електромобілів

!  Енергетикам, забудовникам

Згідно з інформацією на сайті ВРУ, Президент підписав Закон «Про деякі питання використання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, та внесення змін до деяких законів України щодо подолання паливної залежності і розвитку електрозарядної інфраструктури та електричних транспортних засобів».

Дія цього Закону поширюється на відносини, що виникають при використанні транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, та створенні/використанні інфраструктури для них.

Згідно із Законом забезпечення розвитку електромобілів та інфраструктури станцій зарядки електромобілів визначається пріоритетом формування державної політики у сфері автомобільного транспорту.

Приєднання станцій зарядки електромобілів до електричних мереж здійснюється відповідно до Закону «Про ринок електричної енергії», Кодексу системи передачі, Кодексу систем розподілу.

Розміщення станцій зарядки електромобілів на земельних ділянках здійснюється за згодою їх власників або за погодженням із землекористувачами.

За відсутності землекористувача земель комунальної власності розміщення станцій зарядки електромобілів здійснюється на підставі дозволу на порушення об’єктів благоустрою, виданого виконавчим органом сільської, селищної, міської ради.

За відсутності землекористувача земель державної власності розміщення станцій зарядки електромобілів здійснюється на підставі дозволу, виданого місцевою держадміністрацією, що здійснює розпорядження відповідними землями державної власності.

Проєкти нового будівництва багатоповерхової житлової забудови мають враховувати необхідність забезпечення не менше ніж 50% місць для стоянки та зберігання транспортних засобів (сукупно у підземних, відкритих, вбудовано-прибудованих паркінгах та на прибудинковій території відповідного об’єкта житлової забудови), оснащених електричними двигунами, станціями зарядки електромобілів, та забезпечення можливості підключення на таких місцях пристроїв заряджання електромобілів з окремим комерційним обліком електричної енергії.

Закон України від 24.02.2023 №2956-IX
набирає чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 22.03.2023 офіційно не опублікований


Оновлено Звіт про використання добрив і пестицидів

!  Аграріям

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №9-сг (річна) «Звіт про використання добрив і пестицидів», яка вводиться в дію зі звіту за 2023 рік.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2024 втрачає чинність Наказ Держстату від 08.06.2022 №161 «Про затвердження форми державного статистичного спостереження №9-сг (річна) «Звіт про використання добрив і пестицидів» (зі змінами).

Наказ Держстату від 14.03.2023 №107 чинний з 14.03.2023


Нова форма Звіту про виробництво продукції тваринництва

!  Тваринникам

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №24 (річна) «Звіт про виробництво продукції тваринництва, кількість сільськогосподарських тварин і забезпеченість їх кормами», яка вводиться в дію зі звіту за 2023 рік.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2024 втрачає чинність наказ Держстату від 08.06.2022 №163 у частині форми державного статистичного спостереження №24 (річна) «Звіт про виробництво продукції тваринництва, кількість сільськогосподарських тварин і забезпеченість їх кормами».

Наказ Держстату від 14.03.2023 №109 чинний з 14.03.2023


Затверджено нову форму Звіту про ціни виробників послуг

!  Виробникам послуг

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №1-ціни (послуги) (квартальна) «Звіт про ціни виробників послуг», яка вводиться у дію зі звіту за I квартал 2024 року.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.02.2024 втрачає чинність наказ Держстату від 04.05.2022 №77, яким затверджено попередню форму цього звіту.

Наказ Держстату від 15.03.2023 №114 чинний з 15.03.2023


Обстеження ділової активності с/г підприємства: нова форма

!  Сільгосппідприємствам

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №2К-С (квартальна) «Обстеження ділової активності сільськогосподарського підприємства», яка вводиться у дію з 1 січня 2024 року.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб (підприємства) відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2024 втрачає чинність наказ Держстату від 10.06.2022 №182, яким затверджено попередню форму цього звіту.

Наказ Держстату від 15.03.2023 №116 чинний з 15.03.2023

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру