• Посилання скопійовано

Нюанси оподаткування сільгоспкооперативу

Які можливі податкові режими для сільськогосподарського кооперативу та умови їх набуття? Чи на цю організаційно-правову форму поширюються ті самі норми податкового законодавства, що й, наприклад, на ТОВ? Чи є якісь винятки?

Базова система оподаткування

Сільгоспкооператив може використовувати всі ті самі наявні в Україні системи оподаткування, що й інші юридичні особи, якщо відповідає обмеженням, притаманним кожній системі. Тобто сільгоспкооператив може бути:

— платником податку на прибуток та ПДВ (загальна система оподаткування) (про ПДВ див. нижче);

— неприбутковою організацією, якщо є сільськогосподарським обслуговуючим кооперативом чи кооперативним об’єднанням сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів (див. пп. 133.4.6 ПКУ). Звісно, якщо відповідає вимогам, наведеним у пп. 133.4.1 та 133.4.2 ПКУ;

— платником ЄП групи 3 — з одночасною реєстрацією платником ПДВ або без неї;

— платником ЄП групи 4 — з реєстрацією платником ПДВ за необхідності.

Податок на додану вартість

На додаток до базової системи оподаткування, сільгоспкооператив може бути платником ПДВ, якщо він є платником податку на прибуток, неприбутковою організацією, платником ЄП групи 3 зі ставкою 3% чи групи 4.

Потрібно буде обов’язково зареєструватися платником ПДВ, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню ПДВ, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 000 000 грн (без урахування ПДВ) (див. п. 181.1 ПКУ).

Або можна зареєструватися платником ПДВ у добровільному порядку (див. ст. 182 ПКУ).

Якщо ж сільгоспкооператив перебуває на ЄП групи 3 за ставкою 5% чи 2%, він не може бути платником ПДВ. Якщо ж перебуває на ЄП групи 3 за ставкою 3%, він зобов’язаний бути платником ПДВ незалежно від обягу постачання.

Платник інших податків, зборів

Сільськогосподарський кооператив буде платником інших податків, якщо має відповідні об’єкти оподаткування.

Наприклад, якщо має працівників і виплачує їм зарплату, буде утримувати з такої зарплати ПДФО, ВЗ, нараховувати на зарплату ЄСВ.

Якщо має у власності нерухомість — буде платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Якщо матиме у власності земельні ділянки чи орендуватиме земельні ділянки державної або комунальної власності — буде платником плати за землю.

Те саме стосується решти податків і зборів.

Оподаткування специфічних операцій

Сільгоспкооператив може здійснювати специфічні господарські операції, яких немає у юридичних осіб інших організаційно-правових форм.

Наприклад, згідно з пп. 165.1.48 ПКУ не включаються до складу оподатковуваних доходів фізичних осіб:

— кооперативні виплати члену виробничого сільськогосподарського кооперативу, члену сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу, а також кошти, що повертаються члену сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу внаслідок надлишково сплаченої ним вартості послуг, наданих кооперативом;

— розмір (сума, вартість) паю, що повертається члену сільськогосподарського виробничого кооперативу, члену сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу у разі припинення ним членства в кооперативі. Перевищення розміру (суми, вартості) паю понад розмір (суми, вартості) пайових внесків підлягає оподаткуванню в порядку, встановленому п. 170.2 ПКУ.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру