• Посилання скопійовано

Суть справи

Що є товаром, а що — послугою
Підприємство виробляє чи придбаває якийсь об’єкт, відтак продає його чи використовує у власній діяльності. Що це за об’єкт — товар (запаси) чи послуга? Від назви залежатиме бухгалтерський та податковий облік.

Автоцивілка та ДСЦВ за орендоване авто
Працівник підприємства «Б» здає в оренду автомобіль підприємству «А». Підприємство «А» здає його в суборенду підприємству «Б». Суборендар сплачує автоцивілку і добровільне страхування цивільної відповідальності (ДСЦВ) за авто, і договір на страхування укладається між страховою компанією та підприємством «Б». Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ щодо цих страхових платежів у підприємства «Б»? Якщо так, то як відобразити в звітності і коли треба сплатити податки?

Виправляємо помилки в декларації ЄП групи 3
ФОПи — платники ЄП третьої групи (5%, 3%) подають декларацію з ЄП щокварталу. А якщо в раніше поданій декларації раптом виявиться помилка (наприклад, не враховано надходження на рахунок), — як її виправити?

Нюанси оподаткування сільгоспкооперативу
Які можливі податкові режими для сільськогосподарського кооперативу та умови їх набуття? Чи на цю організаційно-правову форму поширюються ті самі норми податкового законодавства, що й, наприклад, на ТОВ? Чи є якісь винятки?

Компенсація з працівника: у межах одного року
Верховний Суд наголосив, що річний строк звернення до суду за стягненням майнової шкоди з працівника врегульовано нормами КЗпП, а не нормами ЦКУ. При цьому такий строк рахується від дня виявлення заподіяної шкоди.

Агентські договори у «єдинників»
Платникам єдиного податку дозволено укладати посередницькі договори і навіть самим бути посередниками. Але як тоді визначається оподатковуваний дохід «єдинника»? Як він відображає в обліку свою винагороду і «транзитні» кошти, які належать замовникові?

Розподіл прибутку ТОВ
ТОВ за результатами звітного року розподіляє прибуток, у тому числі між учасниками — виплачує дивіденди. Які базові організаційні, бухгалтерські, податкові особливості?

Первинку можна нести зразу до суду
ВС вважає, що закон не обмежує право платника податків подати до суду відсутні на момент перевірки документи. Адже право надавати заперечення та долучати докази надається платнику на всіх стадіях контролю.

Чи штрафують нині за порушення щодо РРО?
Невидача чека, непроведення розрахунків через РРО та інші порушення, виявлені під час фактичних перевірок. Що загрожує порушникам під час війни?

Самовивезення товару: чи виписувати ТТН?
Підприємство-виробник відвантажує свою продукцію покупцям на своєму складі на транспорт покупця чи найнятого покупцем перевізника. Продукція передається за накладною. Чи потрібно виписувати ТТН?

Період мобілізації у розрахунку лікарняних
Чи вилучати з розрахункового періоду період служби працівника в лавах ЗСУ? Який вичерпний перелік періодів, як вилучаються? І яку роль відіграє дата 19.07.2022 для відповіді на ці запитання? Відповідає ПФУ в листі від 06.03.2023 №7765-6270/У-03/8-2800/23 (див. «ДК» №13/2023).

До змісту номеру