• Посилання скопійовано

Оновлено форми ПН та РК

Мінфін вніс зміни до форм податкової накладної та розрахунку коригування до неї, а також до порядку їх складання. Ці зміни стосуються тільки платників ПДВ, які постачають тютюнові вироби за максимальними роздрібними цінами. Але нові форми ПН/РК отримали всі платники ПДВ

Мінфін Наказом №15 вніс зміни до Порядку №1307, який регулює складання ПН та РК.

Наказ №15 набрав чинності 16.02.2022 р., тож саме з цієї дати діють змінені форми податкової накладної та РК.

Одразу зауважимо, що кардинальних змін форми не зазнали. То що ж змінилося?

Зверніть увагу!

ДПС уже розмістила на своєму сайті оновлений Єдиний реєстр форм електронних документів. У ньому наведено формати для складання нових форм податкової накладної:

— для фізосіб — F1201113 та F1201213;

— для юросіб — J1201113, J1201213.

Але у назві формату не йдеться про розрахунок коригування до податкової накладної. Тож чекаємо на роз’яснення ДПС щодо впровадження РК до ПН або оновлення Єдиного реєстру форм електронних документів.

Зміни до форми ПН та додатка до неї

Графу 7 розділу Б ПН перейменували. Тепер вона називається «Ціна постачання одиниці товару/послуги або максимальна роздрібна ціна товарів без урахування податку на додану вартість».

Також змінився зміст виноски 1 до форми ПН, яка відповідає за правильність заповнення номера ПН. За нею, «у порядковому номері після символу «/» зазначається код 2 — у разі здійснення операцій з постачання власновироблених товарів, отриманих за результатами видів діяльності, визначених в пункті 16-1.3 статті 16-1 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України», або код 5 — у разі складання податкової накладної оператором інвестору за багатосторонньою угодою про розподіл продукції, або код 6 — у разі складання податкової накладної для операцій з постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимальні роздрібні ціни».

Тобто всі торговці, уповноважені застосовувати максимальні роздрібні ціни, повинні будуть під час складання податкової накладної зазначати в порядковому номері через рисочку код 6.

Також внесено зміни до форми додатка 1 до ПН. Назву графи 6 викладено в такій редакції: «Ціна одиниці товару/послуги або максимальна роздрібна ціна товарів без урахування податку на додану вартість».

Зміни до форми РК

У формі додатка 2 до ПН «Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної» назву графи 8 викладено в такій редакції: «Ціна постачання товарів/послуг або максимальна роздрібна ціна товарів». Також змінено назву графи 9 на «ціна або максимальна роздрібна ціна (-) (+)».

І як і у формі ПН, у новій редакції викладено зміст виноски 1: «1 У порядковому номері після символу «/» зазначається код 2 — у разі здійснення операцій з постачання власновироблених товарів, отриманих за результатами видів діяльності, визначених в пункті 16-1.3 статті 16-1 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України», або код 5 — у разі складання податкової накладної оператором інвестору за багатосторонньою угодою про розподіл продукції, або код 6 — у разі складання податкової накладної для операцій з постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимальні роздрібні ціни».

Це все, що змінилося у формах ПН та РК. Але звісно, що з дня набрання чинності Наказом №15 всі платники ПДВ повинні реєструвати в ЄРПН саме нові форми.

Зміни до Порядку №1307

Наказом №15 пункт 6 після абзацу дев’ятого Порядку №1307 доповнено новим абзацом десятим такого змісту: «Платники ПДВ у разі здійснення операцій з постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимальні роздрібні ціни, складають окремі податкові накладні та зазначають у другій частині порядкового номера такої податкової накладної код «6».

Тобто платники ПДВ, які постачають тютюн за максимальними роздрібними цінами, з дати набрання чинності новою формою ПН повинні складати окремі податкові накладні на такі операції.

Також Наказом №15 внесено зміни до абзацу першого пункту 15 Порядку №1307. Зокрема, уточнюється, що правила складання двох податкових накладних у разі постачання товарів нижче за ціну придбання не діятимуть щодо постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимальні роздрібні ціни.

До того ж у Порядку з’явилася окрема норма щодо правил заповнення графи 7 для роздрібних торговців тютюном. Так, у разі складання ПН на операції з постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимальні роздрібні ціни, у графі 7 зазначають максимальну роздрібну ціну товару без урахування ПДВ.

І наостанок...

Нагадаємо, що з набранням чинності Законом №1914 на виробників та імпортерів покладається податковий обов’язок зі сплати ПДВ (з 01.01.2022 р.) та акцизного податку з роздрібного продажу (з дня набрання чинності змінами до БКУ) із застосуванням мінімальних роздрібних цін, які встановлюються, зокрема, на:

— сигари, включаючи сигари з відрізаними кінцями, з вмістом тютюну (код згідно з УКТ ЗЕД 2402 10 0010) (далі — сигари);

ПДВ з операцій з постачання тютюнових виробів з 1 січня 2022 року

База оподаткування для операцій з постачання тютюнової продукції, для якої встановлені МРЦ, визначається виходячи з МРЦ, задекларованих на дату виготовлення такої продукції, незалежно від того, чи була зазначена така МРЦ на споживчій упаковці чи ні на дату виготовлення такої продукції.

Суб’єкти господарювання, які здійснюють операції з постачання такої тютюнової продукції, але які не відносяться ні до категорії виробників тютюнових виробів, ні до категорії контрольованих суб’єктів господарювання (далі — інші суб’єкти господарювання), ні до імпортерів такої продукції, правила визначення бази оподаткування, встановлені п. 189.18 ПКУ, не застосовують.

Для операцій з постачання тютюнової продукції, що здійснюється такими іншими суб’єктами господарювання, з 1 січня 2022 року застосовується режим звільнення від оподаткування, встановлений п. 197.27 ПКУ, незалежно від дати придбання ними такої продукції.

https://cvp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/547954.html

— тютюновмісні вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням (код згідно з УКТ ЗЕД 2403 99 90 10) (далі — ТВЕН);

— тютюн та замінники тютюну, інші, промислового виробництва;

— тютюн «гомогенізований» або «відновлений»;

— тютюнові екстракти та есенції (крім тютюновмісних виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням) (код згідно з УКТ ЗЕД 2403, крім 2403 99 90 10) (далі — тютюн та замінники тютюну, крім ТВЕН));

— рідини, що використовуються в електронних сигаретах (код згідно з УКТ ЗЕД 3824 99 96 20).

Нормативна база

  • БКУ — Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 р. №2456-VI.
  • Закон №1914 — Закон України від 30.11.2021 р. №1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».
  • Наказ №15 — Наказ Мінфіну від 17.01.2022 р. №15 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 31 грудня 2015 року №1307».
  • Порядок №1307 — Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. №1307.

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру