• Посилання скопійовано

Аванси і післяплати в обліку ФОПа на ЗС

Розгляньмо, як отримані та здійснені попередні оплати, а також наступні оплати після продажу, придбання товарів, послуг впливають на податковий облік ФОПа на загальній системі оподаткування.

Доходи і витрати за касовим методом

У п. 177.2 ПКУ зазначено, що об’єктом оподаткування для ФОПа на ЗС є різниця між виручкою у грошовій та негрошовій формі і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такого ФОПа.

У п. 177.1 ПКУ сказано, що доходи, отримані ФОПом протягом календарного року, оподатковуються за ставкою ПДФО 18%.

І це всі норми ПКУ, з яких можна зробити висновок про дату відображення доходів та витрат у податковому обліку ФОПа.

Позаяк ідеться про виручку у грошовій та негрошовій формі, про отримані доходи, доходимо висновку, що доходи відображають за касовим методом — за датою отримання коштів (готівкою чи на банківський рахунок) від продажу товарів, робіт, послуг у межах підприємницької діяльності.

Так само консультує податкова (див., наприклад, ІПК ДФСУ від 22.11.2018 р. №4916/Г/99-99-13-01-02-14/ІПК).

Але того самого про витрати сказати не можемо. У ПКУ йдеться про документально підтверджені витрати, пов’язані з господарською діяльністю ФОПа. І жодного слова тут про витрати оплачені і про витрати, прямо пов’язані з доходами. Хоча за логікою якщо доходи визначені за касовим методом, то й витрати мають бути за касовим.

Повторимо ще раз. У ПКУ немає норми, яка визначає дату визнання доходів і витрат. Думка податкової  і наша думка з цього питання базуються виключно на припущенні, на певній логіці.

Консультують податківці

Як формуються загальний оподатковуваний дохід та сума витрат ФОПа на загальній системі оподаткування, а саме: за касовим методом чи за першою подією?

Для визначення загального оподатковуваного доходу застосовується касовий метод, а при визначенні витрат враховуються тільки ті витрати, які пов’язані з отриманням доходу та підтверджені відповідними документами про їх оплату.

ЗІР, підкатегорія 104.05

На рівні консультацій як податкової, так і експертного податкового середовища сформувалася загальноприйнята думка, або інакше — касовий міф. Усталилася своєрідна традиція.

З огляду на цю традицію і трактують конкретні ситуації, які розглянемо далі.

Ситуації з визначенням доходів і витрат ФОПа на ЗС

Ситуація 1. ФОП продав товари й отримав оплату за них у грудні 2021 року, а оплату постачальникові за ці товари здійснив уже в лютому 2022 року.

Читаємо відповідь на подібне запитання в ЗІР, підкатегорія 104.05: «Чи враховуються при визначенні чистого річного оподатковуваного доходу ФОПа на загальній системі оподаткування витрати, пов’язані з отриманням доходу поточного року за умови, що оплата витрат відбувається наступного року?».

Податкова відповідає, що витрати, пов’язані з отриманням доходу поточного року, оплата яких відбувається наступного року, враховуються під час обчислення чистого оподатковуваного доходу в тому звітному періоді, коли їх платник податку фактично мав.

Така сама думка щодо дати визнання витрат наведена, приміром, в ІПК ГУ ДФС у Житомирській області від 22.03.2018 р. №1186/ІПК/06-30-13-01-46 та ГУ ДФС у Львівській області від 10.10.2017 р. №2195/ІПК/13-01-13-01-13.

По-простому, якщо оплата постачальникові за товари буде в лютому 2022 року, то зазначені витрати слід відобразити в лютому 2022 року. Причому доходи треба буде відобразити у грудні 2021 року.

Така відповідь повністю вписується в наведену на початку статті концепцію визнання дати доходів і витрат.

Доходи відображають за датою їх отримання коштами чи іншими видами компенсації. А витрати — тільки на дату їх оплати постачальникові, за умови що доходи, яких стосуються ці витрати, вже отримані. І якщо доходи отримані в одному році, а витрати зроблені в іншому, то й відображатимуться вони в різні роки.

Ситуація 2. ФОП придбав і оплатив постачальникові товари у грудні 2021 року, а продав ці товари й отримав оплату за них у лютому 2022 року.

Ми вище наводили норму п. 177.2 ПКУ, з якої випливає, що витрати мають відображатися, якщо вони підтверджені документально і пов’язані з господарською діяльністю ФОПа.

Ці дві умови виконуються вже у грудні 2021 року. Тому начебто у грудні вже є підстави відобразити витрати.

Але наявна традиція розглядає цю ситуацію інакше. Читаємо відповідь в ІПК ДФСУ від 20.05.2019 р. №2266/6/99-99-13-02-03-15/ІПК.

Податкова пише, що ФОП має право віднести до витрат звітного року безпосередньо пов’язані з придбанням товарів (робіт, послуг) витрати, зроблені попереднього року, але пов’язані з отриманням доходу звітного року.

Тобто за умовами ситуації 2 доходи і витрати слід відобразити у лютому 2022 року.

Ситуація 3. ФОП отримав передоплату від покупця за товар у лютому 2022 року та здійснив передоплату постачальникові для придбання цього товару в березні 2022 року. Фактично товар отримано від постачальника у квітні, а відвантажено покупцю у травні 2022 року.

Позаяк доходи і витрати ФОПа на ЗС визначають за касовим методом, то фактичне відвантаження товарів не впливає на визнання доходів і витрат.

Ситуація 3 подібна до ситуації 1.

У лютому 2022 року, на дату отримання коштів передоплати, відображають дохід, а в березні 2022 року, на дату передоплати постачальнику, — витрати.

Ситуація 4. ФОП здійснив передоплату постачальникові за товар у лютому 2022 року, а передоплату від покупця отримав у березні 2022 року. Товар від постачальника отримано у квітні, а відвантажено покупцеві у травні 2022 року.

Згідно з наявною традицією, витрати відображають на дату отримання доходу, якщо вони зроблені до дати чи на дату отримання доходу (див. ситуацію 2). А якщо витрати зроблені після дати отримання доходу, їх відображають на дату оплати витрат (див. ситуацію 1).

Позаяк дохід у вигляді передоплати від покупця отримано у березні 2022 року, то його слід відображати у березні. Витрати також відображають у березні, адже хоч вони понесені і раніше (у лютому), але пов’язані з доходом саме березня.

Ситуація 5. ФОП у грудні 2021 року сплатив за послуги зв’язку 3000 грн, але згідно з рахунком постачальника послуг вартість послуг, наданих у грудні, становить 2000 грн, а решта становить переплату, яка переходить на наступний період і фактично використовується в січні 2022 року.

У бухгалтерському обліку є поняття витрат періоду — витрат, які прямо не пов’язуються з отриманням доходу і включаються до складу витрат за той період, до якого вони належать.

Ведуть бухгалтерський облік юрособи.

Якби витрати, описані в ситуації 5, мала юрособа, вона б віднесла до складу витрат періоду в грудні 2021 р. вартість послуг грудня — 2000 грн. Тобто це сума фактично спожитих у грудні послуг, незалежно від їх оплати.

Наявна традиція переносить зазначену логіку і на витрати ФОПа. Вважається, що вартість послуг грудня (2000 грн) пов’язана з господарською діяльністю ФОПа саме в грудні. Тому, якщо ці витрати зроблено, до складу витрат грудня 2021 року відносять лише 2000 грн, а не всю суму оплати.

А до витрат січня 2022 року — іншу оплачену частину послуг, які належать до цього місяця, — 1000 грн.

Ситуація 6. ФОП отримав послуги зв’язку за грудень 2021 р. у сумі 2000 грн, але оплатив їх у січні 2022 р.

Витрати відображають за датою їх оплати — у січні 2022 р.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру