• Посилання скопійовано

Суть справи

Нові вимоги до експертів з охорони праці
Нові вимоги з 1 квітня стосуватимуться не лише самих експертних організацій, а й процедур експертиз відповідності машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки вимогам законодавства про охорону праці та промислової безпеки — тобто всіх СГ, які мають справу з машинами та механізмами.

Аванси і післяплати в обліку ФОПа на ЗС
Розгляньмо, як отримані та здійснені попередні оплати, а також наступні оплати після продажу, придбання товарів, послуг впливають на податковий облік ФОПа на загальній системі оподаткування.

Оновлено форми ПН та РК
Мінфін вніс зміни до форм податкової накладної та розрахунку коригування до неї, а також до порядку їх складання. Ці зміни стосуються тільки платників ПДВ, які постачають тютюнові вироби за максимальними роздрібними цінами. Але нові форми ПН/РК отримали всі платники ПДВ.

Платника визнано ризиковим: як оскаржити?
Платник ПДВ скаржиться, що визнання його ризиковим призводить до регулярного зупинення реєстрації ПН. А це блокує госпдіяльність, призводить до розірвання ділових відносин та погіршення ділової репутації. Та чи зарадить цьому звернення до суду?

Зміни щодо операцій із платіжними картками
Нацбанк посилив вимоги до еквайрів щодо виконання ними правил платіжних систем та вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу. Що це означатиме для клієнтів?

«Карантинне» зменшення орендної плати
Запровадження карантину, врегулювання законотворцями сплати орендної плати, сертифікати ТПП України про форс-мажор — ці питання ми вже розглянули в «ДК» №29/2021. А зараз наводимо дайджест свіжих судових рішень щодо цього.

Припис щодо індексації: що зі штрафами?
Під час планової перевірки Держпраці надала припис щодо виправлення виявленої помилки, а саме: як встановлено з розрахунково-платіжної відомості за червень 2021 р., індексацію зарплати інженеру проведено не в повному обсязі — не доплачено 3,98 грн за один робочий день. Як виправити помилку та виплатити індексацію? Який штраф загрожує підприємству?

Як ДПС стягує борг з поточних платежів
Стягнення податкового боргу за рахунок поточних платежів платника податків прямо передбачено ПКУ. Проте спори між ДПС та платниками податків щодо цього тривають. Покажемо механізм такого стягнення на прикладі досить фіскального рішення Верховного Суду.

Облік стелажів-конструкторів
Обладнанням магазинів є стелажні системи-конструктори, які включають до 1500 елементів, вартістю кожного до 400 грн. Складений з елементів стелаж коштує понад 20000 грн. Періодично стелажі розкомплектовуються, з елементів формуються нові стелажі. Як обліковувати такі елементи?

Моніторинг госпоперацій у разі блокування ПН/РК
ВС наголосив, що моніторинг відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків господарської операції є превентивним заходом та не замінює податкових документальних перевірок. Такий моніторинг не може бути підставою для визнання господарської операції нереальною.

Оформлення працівників з інвалідністю
Чи всі з нижчеперелічених документів обов’язково мають бути у роботодавця під час оформлення працівників з інвалідністю (ІІ та ІІІ груп) (нарахування ЄСВ на рівні 8,41%): копія пенсійного посвідчення, довідка МСЕК, виписка з акта огляду МСЕК, індивідуальна програма реабілітації? Які документи вимагає під час перевірки Держпраці?

Карантин, а не дистанційка
ВС зазначив: якщо працівників бухгалтерії перевели на дистанційну роботу, то у разі зупинення реєстрації ПН жодних пільгових строків для оскарження до суду рішення комісії регіонального чи центрального рівня платник ПДВ не має. На це може вплинути лише карантин.

Чи повідомляти ДПС про укладення ЦПД?
Останнім часом багатьох роботодавців турбує одне запитання: чи треба подавати до податкової повідомлення про укладення з фізособою договору ЦПХ?

Як скласти наказ про звільнення
Верховний Суд наголосив, що у наказі про звільнення за порушення трудової дисципліни слід зазначити підстави — факти систематичних порушень. І відобразити всі попередні застосовані заходи дисциплінарного стягнення, які не дали позитивних наслідків.

Взаємозалік заборгованостей
Первісний кредитор (фізособа-нерезидент) перевідступає дебіторську заборгованість ТОВ-боржника ТОВ — новому кредитору. У нового кредитора перед боржником є кредиторська заборгованість, яку планується закрити взаємозаліком. Перша подія в обох випадках — відвантаження товару. Оплата за товар не надходила. Як відобразити це в бухобліку та які наслідки з ПДВ?

Догляд за дитиною — без згоди роботодавця
Для реалізації права на відпустку працівницям(кам) по догляду за дитиною до 6 років за медичним висновком слід написати письмову заяву, додати довідку ЛКК та передати все це роботодавцю. З моменту подання заяви таке право є реалізованим — відпустка надається обов’язково!

До змісту номеру