• Посилання скопійовано

Що нового

Вищі спеціалізовані суди змусять себе поважати

! Усім

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 10.02.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо повноважень вищих спеціалізованих судів з розгляду справ про адміністративні правопорушення».

Законом доповнено статті 213 та 221-1 КУпАП положеннями, згідно з якими вищі спеціалізовані суди набувають повноважень розглядати справи про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 185-3 «Прояв неповаги до суду або Конституційного Суду України» КУпАП, у порядку, встановленому для місцевих господарських та адміністративних судів, апеляційних судів та Верховного Суду.

Закон України від 25.01.2022 р. №1995-IX чинний з 11.02.2022 р.


Опубліковано Закон про фінансові послуги та фінансові компанії

! Учасникам ринку фінпослуг

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 10.02.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про фінансові послуги та фінансові компанії», однак його введення в дію відбудеться аж 01.01.2024 р. (за винятком окремих положень).

Цей закон:

встановлює загальні засади функціонування ринку фінансових послуг, діяльності надавачів фінансових та/або супровідних послуг, державного регулювання та нагляду за такою діяльністю, а також захисту прав клієнтів;

визначає правовий статус фінансових компаній та ломбардів, організаційно-правові засади їх створення, діяльності, реорганізації та припинення діяльності з надання фінансових послуг, а також повноваження регулятора щодо державного регулювання та нагляду за такими установами.

Діяльність банків регулюється цим Законом з урахуванням Закону «Про банки і банківську діяльність».

Професійна діяльність на ринках капіталу регулюється цим Законом з урахуванням Закону «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки» та інших спеціальних законів у сфері ринків капіталу.

З дня введення в дію цього Закону (тобто з 01.01.2024 р.) втратить чинність Закон «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг».

Закон України від 14.12.2021 р. №1953-IX чинний з 11.02.2022 р.


Ставку ПДВ для реалізації квитків на великі спортивні заходи знижено до 7%

! Організаторам спортивних заходів

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 03.02.2022 р. з першого числа наступного місяця набере чинності Закон «Про внесення змін до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо державної підтримки сфери спорту».

Усупереч назві, Закон ніяк не зачіпає розділ XX ПКУ, натомість доповнює новим абзацом підпункт «в» пункту 193.1 статті 193 розділу V «Податок на додану вартість» ПКУ, згідно з яким знижена ставка ПДВ у розмірі 7% поширюється на операції з реалізації квитків на спортивні заходи всеукраїнського та міжнародного рівнів.

Закон України від 17.12.2021 р. №1984-IX набирає чинності з 01.03.2022 р.


Зміни в порядку здійснення операцій з використанням електронних платіжних засобів

! Банкам і їхнім клієнтам

Національний банк затвердив зміни до Положення про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням, затвердженого постановою НБУ від 05.11.2014 р. №705.

Зокрема, передбачено, що постачальники платіжних послуг перед ініціюванням платіжної операції повинні надавати держателям платіжних карток інформацію про порядок і умови її здійснення або доступ до такої інформації.

Крім того, посилено вимоги до еквайрів щодо виконання ними правил платіжних систем та вимог законодавства у сфері фінмоніторингу під час здійснення операцій із використанням платіжних карток.

Докладніше див. «ДК» №8/2022.

Постанова  Національного банку України від 08.02.2022 р. №13 чинна з 10.02.2022 р.


За бустерну дозу даватимуть 500 грн

! Громадянам

Кабмін вніс зміни до Порядку надання допомоги в рамках Програми «єПідтримка», затвердженого постановою КМУ від 09.12.2021 р. №1272. Зокрема, строк на використання допомоги її отримувачем збільшено з 4 до 9 місяців з дня її зарахування на поточний рахунок.

З 14 лютого особи з інвалідністю I та II груп, що перебувають на обліку в централізованому банку даних з проблем інвалідності, та особи віком від 60 років можуть використати допомогу для оплати вартості ЖКП.

З 14 березня у разі отримання бустерної дози вакцини від COVID-19 надаватиметься допомога у розмірі 500 гривень, а особи з інвалідністю I та II груп, що перебувають на обліку в централізованому банку даних з проблем інвалідності, зможуть використати допомогу для придбання лікарських засобів, дозволених до застосування та включених до Держреєстру лікарських засобів.

Постанова Кабінету Міністрів України від 09.02.2022 р. №112 чинна з 13.02.2022 р.


Селища прирівняно до сіл

! СГ сфери торгівлі та послуг

Кабмін вніс зміни до переліку окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затвердженого постановою КМУ від 23.08.2000 р. №1336.

Зокрема, до зазначеного переліку включено:

роздрібну торгівлю на території селища товарами (крім підакцизних товарів), що здійснюється ФОПами — платниками ЄП;

роздрібну торгівлю та громадське харчування на території селища, що здійснюється підприємствами споживчої кооперації, а також сільгосптоваровиробниками, які використовують продукцію власного виробництва;

роздрібну торгівлю, громадське харчування та побутове обслуговування військових частин, розташованих у межах селищ;

роздрібну торгівлю медичними і фармацевтичними товарами та надання медичних і ветеринарних послуг на території селища;

продаж товарів (за переліком, встановленим КМУ за поданням Мінінфраструктури) і надання послуг поштовими відділеннями та пунктами зв’язку в селищах;

надання послуг з газопостачання, водопостачання, водовідведення і теплопостачання в селищах за умови проведення розрахунків вдома у споживача;

надання побутових послуг на території селища.

Постанова Кабінету Міністрів України від 09.02.2022 р. №95 чинна з 11.02.2022 р.


Перевірки на дорозі — по-новому

! Вантажним автоперевізникам

Кабмін вніс зміни до Порядку здійснення державного контролю на автомобільному транспорті, затвердженого постановою КМУ від 08.11.2006 р. №1567. Тепер назва цього документа — Порядок проведення рейдових перевірок (перевірок на дорозі).

Цей Порядок визначає процедуру проведення рейдових перевірок (перевірок на дорозі) щодо додержання автомобільними перевізниками вимог законодавства про автомобільний транспорт.

Рейдові перевірки (перевірки на дорозі) на автомобільному транспорті проводяться посадовими особами Укртрансбезпеки та її територіальних органів у форменому одязі, які мають відповідне службове посвідчення, направлення на рейдову перевірку (перевірку на дорозі), сигнальний диск (жезл) та індивідуальну печатку.

Рейдова перевірка (перевірка на дорозі) здійснюється на підставі щотижневого графіка.

Рейдовою перевіркою (перевіркою на дорозі) є перевірка ТЗ автоперевізників на всіх видах автодоріг на маршруті руху в будь-який час з урахуванням інфраструктури щодо додержання автомобільними перевізниками вимог законодавства про автотранспорт.

Також внесено зміни до Постанови КМУ від 27.06.2007 р. №879 «Про заходи щодо збереження автомобільних доріг загального користування» та Порядку зупинення транспортного засобу, що здійснює автомобільні перевезення пасажирів та вантажів, затвердженого постановою КМУ від 20.05.2013 р. №422, і визнано такою, що втратила чинність, Постанову КМУ від 25.02.2009 р. №207 «Про затвердження Переліку документів, необхідних для здійснення перевезення вантажу автомобільним транспортом у внутрішньому сполученні».

Постанова Кабінету Міністрів України від 02.02.2022 р. №79 чинна з 04.02.2022 р.


Форму податкової накладної пристосовано для товарів з МРЦ

! Платникам ПДВ

Міністерство фінансів внесло зміни до форми податкової накладної та Порядку її заповнення, затверджених наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. №1307.

Зміни стосуються платників ПДВ, які постачають тютюнові вироби за максимальними роздрібними цінами, однак нові форми ПН/РК повинні застосовувати всі платники ПДВ.

Докладніше див. «ДК» №8/2022.

Наказ Мінфіну від 17.01.2022 р. №15 чинний з 16.02.2022 р.


Нові вимоги до експертних організацій з охорони праці та безпеки промвиробництва

! СГ

Міністерство економіки України затвердило Вимоги до експертних організацій, які мають намір виконувати (виконують) експертизу стану охорони праці та безпеки промислового виробництва та щодо відповідності машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки вимогам законодавства про охорону праці та промислової безпеки.

Ці Вимоги є обов’язковими для СГ незалежно від форми власності, які мають намір виконувати (виконують) експертизи у сфері охорони праці та безпеки промислового виробництва інших суб’єктів господарювання, а саме:

щодо стану охорони праці та безпеки промислового виробництва СГ під час виконання робіт підвищеної небезпеки;

щодо стану охорони праці та безпеки промислового виробництва СГ під час експлуатації машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки;

щодо відповідності машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки вимогам законодавства про охорону праці та промислової безпеки з метою отримання дозволу на їх застосування.

З набранням чинності цим наказом втратить чинність Наказ Мінсоцполітики від 12.04.2018 р. №507 «Про затвердження Вимог до експертних організацій, які мають намір виконувати (виконують) експертизу стану охорони праці та безпеки промислового виробництва».

Докладніше див. «ДК» №8/2022.

Наказ Мінекономіки від 06.01.2022 р. №34-22 набирає чинності з 01.04.2022 р.


Нові вимоги до оформлення заяв про держреєстрацію прав на нерухомість

! Власникам нерухомості

Міністерство юстиції України виклало в новій редакції Вимоги до оформлення заяв у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затверджені наказом Мін’юсту від 21.11.2016 р. №3276/5.

Заяви у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень оформлюються за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, а в разі подання заяви в електронній формі — за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг чи інших інформаційних систем, що забезпечують ідентифікацію користувача з використанням засобів електронної ідентифікації з високим рівнем довіри.

У заяві не допускаються підчищення, закреслення чи інші виправлення.

Заява в паперовій формі оформлюється шляхом її друку за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на аркушах паперу форматом А4 (210 х 297 міліметрів). На заяві в паперовій формі проставляється підпис заявника (заявників).

На заяву в електронній формі накладається кваліфікований електронний підпис заявника (заявників) з використанням засобів електронної ідентифікації з високим рівнем довіри.

Також у новій редакції викладено Вимоги до оформлення рішень державними реєстраторами прав на нерухоме майно, затверджені наказом Мін’юсту від 21.11.2016 р. №3276/5.

Наказ Мін’юсту від 04.02.2022 р. №349/5
набирає чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування


Зміни у вимогах до звіту про винагороду членів органів управління АТ

! Акціонерним товариствам

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку внесла зміни до Вимог до положення про винагороду та звіту про винагороду членів наглядової ради та виконавчого органу акціонерного товариства, затверджених рішенням НКЦПФР від 25.09.2018 р. №659.

Зокрема, визначено, що положення цих Вимог також не застосовують:

професійні учасники ринків капіталу та організованих товарних ринків, зазначені у п. 1 і 2 ч. 1 ст. 42 Закону «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки», — з 1 січня 2024 року;

професійні учасники ринків капіталу та організованих товарних ринків, зазначені у п. 3 ч. 1 ст. 42 Закону, — з 1 січня 2026 року.

Також надано нове визначення терміна «фіксовані складові винагороди» — це складові винагороди членів відповідних органів управління товариства, які складаються з основної заробітної плати, а також додаткової заробітної плати в частині фіксованих доплат і надбавок відповідно до укладених з ними трудових договорів (контрактів) та/або іншої фіксованої суми виплати відповідно до укладених з ними цивільно-правових договорів.

Одночасно з набранням чинності зазначеним рішенням до нього було внесено технічні зміни рішенням НКЦПФР від 27.01.2022 р. №44.

Рішення НКЦПФР від 30.12.2021 р. №1292 чинне з 12.02.2022 р.


Інформацію про фізосіб — покупців нерухомості надсилають до ДПС

! Нотаріусам, покупцям нерухомості

Міністерство фінансів та Міністерство юстиції спільно затвердили Порядок електронної взаємодії інформаційних систем Міністерства юстиції України та Державної податкової служби України щодо підтвердження відомостей про фізичну особу під час проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Метою прийняття Порядку є вдосконалення механізмів верифікації відомостей про фізичних осіб, що вносяться до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ДРРП), під час проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Перевірка передбачає надсилання до ДРФО відомостей про П. І. Б. та РНОКПП фізособи.

У відповідь держреєстратор отримає підтвердження/спростування правильності наданої інформації.

Наказ Мін’юсту та Мінфіну від 31.01.2022 р. №280/5/41 чинний з 05.02.2022 р.


Зміни в Порядку формування Реєстру великих платників податків

! Платникам податків

Міністерство фінансів затвердило зміни до Порядку формування Реєстру великих платників податків, затвердженого наказом Мінфіну від 21.10.2015 р. №911.

Так, змінами передбачено, що платник податків, який не включений до Реєстру ВПП на наступний календарний рік та перебуває на обліку в територіальному органі ДПС, що здійснює податкове супроводження великих платників податків, переводиться на облік до територіального органу за своїм місцезнаходженням з початку нового податкового періоду (календарного року), крім випадків, коли:

стосовно платника податків прийнято рішення про припинення;

платник податків має перспективи досягнення критеріїв великого платника податків у разі зростання показників економічної діяльності підприємства (такі платники податків можуть обліковуватись у територіальному органі ДПС, що здійснює податкове супроводження великих платників податків, не більше одного календарного року).

Взяття на облік / зняття з обліку за основним місцем обліку такого платника здійснюється на підставі заяви за формою №1-ОПП, поданої платником до територіального органу за його місцезнаходженням.

Крайній термін подання заяви за формою №1-ОПП великими платниками податків, які не обліковуються в територіальних органах ДПС, що здійснюють податкове супроводження великих платників податків відповідно до наказу ДПС, відстрочено з 15 листопада до 1 грудня.

Наказ Мінфіну від 09.12.2021 р. №650 чинний з 11.02.2022 р.

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру