• Посилання скопійовано

Нова мінімалка з 1 жовтня: що треба знати?

З 1 жовтня 2022 року збільшиться розмір мінімальної заробітної плати. Які наслідки це матиме для оплати праці, лікарняних, декретних, відпусткових? Чи зміниться щось в оподаткуванні доходів працівників?

Нові розміри

З 1 жовтня 2022 року розмір мінімальної зарплати становитиме:

— у місячному розмірі — 6700 грн;

— у погодинному розмірі — 40,46 грн.

Але розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб наразі не зміниться і становитиме 2600 грн. Про наслідки такого розміру прожиткового мінімуму ми розповіли в «ДК» №26/2022.

З 1 грудня 2022 року він також збільшиться і становитиме 2684 грн, але про це ми поговоримо вже в листопаді. А зараз розглянемо тільки наслідки зростання мінімальної зарплати у жовтні. Що це означатиме для роботодавця?

Оплата праці у жовтні

Передусім нагадаємо загальні правила застосування такого показника, як мінімальна заробітна плата, під час оплати праці.

Усього є 5 найважливіших правил (усі вони випливають із норм ст. 3-1 Закону про оплату праці).

Правило перше. Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. Але під час обчислення розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховують:

— доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та понаднормовий час, роз’їзний характер робіт;

— премії до святкових і ювілейних дат.

Правило друге. Ті виплати, які не враховуються, ми вже навели у першому правилі. Відповідно решта складових зарплати працівника — враховуються! Зокрема, й індексація.

Правило третє. Працівникові мають нарахувати всі складові його заробітної плати. Якщо отримана у підсумку нарахована заробітна плата (за мінусом винятків із першого правила) менша за розмір мінімальної заробітної плати, має бути проведена доплата до її рівня.

Правило четверте. Якщо працівник не виконує місячної норми праці, мінімальний розмір оплати його праці обчислюється пропорційно до виконаної норми праці.

Правило п’яте. Будь-які суми середнього заробітку не враховують до заробітної плати для забезпечення її мінімального рівня.

У «ДК» №1-2/2021 ми продемонстрували, як ці правила працюють на практиці.

Проте на оплату праці впливає і розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Адже згідно зі ст. 6 Закону про оплату праці: мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) встановлюється у розмірі, не меншому за прожитковий мінімум, установлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

Отже, розмір окладу протягом року можна і не переглядати. Але якщо оклад менший за мінімальну зарплату, працівникові доведеться робити доплату — пропорційно до виконання ним норми робочого часу.

Проте в разі погодинної оплати праці діє інше правило: погодинну ставку для посади працівника слід встановлювати не нижче за розмір мінімальної зарплати у погодинному розміру. Тобто тут мінімум, який слід виконувати, вже не 6700 грн на місяць, а 40,46 грн — на годину.

І зараз ми поговоримо про жовтневі особливості.

Чи потрібно переглядати у жовтні штатний розпис?

Якщо ви ще на початку року встановили розміри місячних окладів (тарифних ставок) не нижче за розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи на 1 січня, у жовтні їх переглядати не обов’язково. Вимоги закону ви виконуєте, тому збільшувати оклади ви можете хіба що за домовленістю з працівниками та за наявності фінансової можливості.

Проте все ж таки більшість роботодавців у жовтні штатні розписи змінить. Чому? Тому що зросте розмір мінімальної зарплати і роботодавці не бажають здійснювати обов’язкової доплати. Їм простіше, щоб оклад дорівнював не прожитковому мінімуму, а мінімальній зарплаті 6700 грн — не доведеться робити доплату до її рівня.

Якщо ж оплата праці вашим працівникам здійснюється у погодинному розмірі, то тут зростання мінімальної зарплати за годину теж змусить роботодавців переглянути штатний розпис. Якщо в якогось із працівників годинна ставка менша за 40,46 грн, її треба буде підняти до цього рівня (можна й більше, але це вже не обов’язково).

Коли вносити зміни до штатного розпису? Бажано не в середині жовтня, звісно. Тобто кінець вересня — оптимальний період для таких змін. Щоб уже з 1 жовтня оплата праці ваших працівників відповідала вимогам закону!

Де почитати про штатний розпис

Як правильно оформити зміни до штатного розпису і чи треба його затверджувати наново, ми докладно розповіли в статті «Як часто затверджують штатний розпис?» у «ДК» №48/2019.

Приклади документів, якими оформлюють такі зміни, можна знайти у порадах від Держпраці.

Якщо ви маєте працівників із відрядною оплатою праці, вам стане у пригоді стаття «Відрядники у штатному розписі» в «ДК» №14/2020.

А якщо організація праці на підприємстві передбачає неповний робочий день, ознайомтеся з консультацією «Штатний розпис та застосування окладу при неповному робочому дні» в «ДК» №44/2020.

Чи зміниться щось в індексації зарплати?

Ні. Адже за п. 4 Порядку №1078 оплата праці, у тому числі працюючим пенсіонерам, грошове забезпечення, розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, допомога по безробіттю, що надається залежно від страхового стажу у відсотках середньої заробітної плати, стипендії індексуються у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

Тобто у жовтні, так само як у вересні, індексувати слід зарплату в межах 2600 грн. Або у фактичному розмірі, якщо зарплата нарахована у розмірі, меншому за 2600 грн.

Як нараховувати у жовтні відпусткові?

Тут зростання мінімумів не вплине жодним чином. Мало того, нагадуємо, що за сучасними правилами Порядку №100 навіть зростання окладу в місяці, коли надається відпустка, не призведе до обов’язку коригувати розмір відпусткових. Адже Кабмін постановою від 09.12.2020 р. №1213 вніс зміни до Порядку №100, зокрема забрав з нього п. 10, яким передбачалося коригування середнього заробітку на коефіцієнт підвищення посадових окладів.

Але: здійснювати таке коригування нині не обов’язково, проте — можна. Таку думку висловило Мінекономіки в листі від 01.07.2021 р. №4711-06/34454-07 (див. «ДК» №35/2021, коментар «ДК»).

Тобто якщо на підприємстві в колективному договорі чи іншому внутрішньому нормативному акті підприємства передбачено норму щодо коригування (збільшення) відпусткових у разі підвищення посадових окладів, то таке підприємство має право й надалі, розраховуючи середню заробітну плату для оплати відпусткових, застосовувати коефіцієнт підвищення окладів, і це не буде порушенням трудового законодавства.

Проте позаяк такого обов’язку норми Порядку №100 більше не встановлюють, то порядок зазначеного коригування слід встановити тим самим внутрішнім нормативним документом підприємства.

Докладніше про нарахування відпусткових у 2022 році читайте у статті «Що змінили в Порядку №100: аналіз на прикладах від редакції» в «ДК» №19/2022.

Як оплачувати лікарняні та декретні у жовтні?

Про загальні правила 2022 року нарахування та виплати лікарняних та декретних ми докладно розповіли в статті «Лікарняні та декретні‑2022» у «ДК» №3/2022.

Тоді ми зазначили про зв’язок розміру лікарняних та декретних із розміром місячної мінімальної зарплати.

Правило перше: і лікарняні, і декретні мають максимальний місячний розмір.

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім’ї), а також допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами з розрахунку на місяць не має перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ (ч. 3 ст. 24, ч. 2 ст. 26 Закону №1105).

Нагадаємо, що у 2022 році протягом січня — вересня цей показник становив 97500,00 грн. Проте з 1 жовтня він зросте і становитиме: 6700 х 15 = 100500 грн!

Отже, максимальний розмір лікарняних і декретних за жовтень для працівника (за всіма місцями роботи сукупно) становитиме 100500 грн.

Це треба враховувати вже першому роботодавцю, який рахуватиме суму лікарняних або декретних — за основним місцем роботи.

Що ж до сумісників, то з метою виконання цього правила для них (якщо вони бажають отримати ці виплати) встановлено вимогу.

За сумісництвом працівник повинен надати довідку з основного місця роботи про розрахунок середньої зарплати, яка була використана для нарахування лікарняних та декретних (ч. 1 ст. 3 Закону №1105).

А що як декретні були нараховані у вересні з урахуванням максимального показника 97500 грн? Чи треба їх у жовтні донараховувати (за жовтень, листопад, грудень і подальші місяці)? Ні.

Позаяк на практиці це обмеження застосовується таким чином. Згідно з п. 30 Порядку №1266 сумарна заробітна плата, з якої розраховуються виплати, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи та за місцем (місцями) роботи за сумісництвом, не може перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ (15 мінімальних зарплат).

Тобто якщо ви рахували декретні наперед, наприклад у вересні, то ви застосовували обмеження щодо виплат за попередні місяці. І перерахунку перехідних виплат Порядком №1266 не передбачено.

Правило друге: декретні мають мінімальний розмір.

Згідно з ч. 2 ст. 26 Закону №1105 сума допомоги по вагітності та пологах з розрахунку на місяць не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Приклад 1  Нарахування декретних на рівні мінімальної зарплати.

Працівниця надала листок непрацездатності щодо призначення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами з 08.10.2022 р. до 10.02.2023 р.

Нарахований дохід за розрахунковий період (жовтень 2021 року — вересень 2022 року) становить 100000 грн. Перевищення максимальної величини доходу, з якого сплачувався ЄСВ, відпусток без збереження зарплати, лікарняних у розрахунковому періоді не було. Тож середньоденна сума заробітку становить: 273,97 грн = 100000,00 грн : 365 грн.

Середньоденна зарплата на рівні МЗП: 6700,00 : 30,44 к. д. = 220,11 грн.

Сума декретних за фактичними даними — 34520,22 грн (273,97 грн х 126 к. д.), а з розрахунку на рівні МЗП — 27733,86 грн (220,11 грн х 126 к. д.).

Позаяк сума декретних не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений з МЗП, встановленої на час настання страхового випадку, то її слід буде нарахувати на рівні фактичного заробітку працівниці (34520,22 грн).

Але при цьому зміниться база нарахування ЄСВ, і ось тут донарахування треба буде зробити. Докладніше про це розповімо нижче.

Правило третє: якщо страхового стажу за останній рік замало, лікарняні та декретні нараховують із прив’язкою до мінімальної зарплати.

Нагадаємо, що згідно з ч. 4 ст. 19 Закону №1105 працівники, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку (тобто місяцем відкриття листка непрацездатності) мають страховий стаж менше ніж 6 місяців, мають право на матеріальне забезпечення в таких розмірах:

1) допомога по тимчасовій непрацездатності — виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку. Це саме правило діє і щодо оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності (п. 5 Порядку №440);

2) допомога по вагітності та пологах — виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Приклад 2  Розрахунок лікарняних працівникові, який відпрацював 3 місяці та перед цим рік не працював.

Працівник ТОВ «А» працює на підприємстві з 01.09.2022 р. Для працівника ТОВ «А» — це не перше місце роботи, але він не працював протягом 12 місяців перед влаштуванням на роботу у ТОВ «А». Посадовий оклад — 7000 грн, за першу половину вересня нараховано 3500 грн. Страховий стаж працівника — понад 10 років, тому лікарняні розраховуємо у розмірі 100%. З 16.10.2022 р. до 20.10.2022 р. (5 к. д.) працівник хворів.

Розрахунок лікарняних:

1) середньоденна зарплата за фактичними даними: 3500 грн : 15 к. д. = 233,33 грн;

2) з урахуванням загального страхового стажу: 233,33 х 100% = 233,33 грн;

3) середньоденна зарплата на рівні МЗП: 6700,00 : 30,44 к. д. = 220,11 грн;

4) розрахунок лікарняних за рахунок підприємства відбувається на підставі середньоденної зарплати, обчисленої з МЗП, бо денна зарплата за фактичними даними більша за її розмір: 220,11 х 5 к. д. = 1100,55 грн.

Приклад 3  Нарахування декретних, якщо страховий стаж працівниці менший ніж 6 місяців.

Працівниця надала листок непрацездатності щодо призначення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами з 08.10.2022 р. до 10.02.2023 р.

Нарахований дохід за розрахунковий період (за п’ять місяців роботи з 1 травня до 30 вересня) становить 80000 грн. Ні відпусток без збереження зарплати, ні лікарняних не було.

Середньоденна сума заробітку становить: 522,88 грн = 80000 грн : (31 + 31 + 30 + 31 + 30).

Середньоденна зарплата на рівні МЗП: 6700,00 : 30,44 к. д. = 220,11 грн;

Середньоденна зарплата на рівні двох МЗП: 6700,00 х 2 : 30,44 к. д. = 440,21 грн.

Середньоденна зарплата, обчислена виходячи з фактичних доходів працівниці, становить 522,88 грн, що перевищує максимально допустимий для її випадку розмір середньої зарплати, виходячи з якого їй може нараховуватися допомога, — це середньоденна зарплата на рівні двох МЗП (440,21 грн).

Тому розмір її допомоги становитиме 55466,46 грн (440,21 грн х 126 к. д.).

А тепер подивімося, як зростання мінімальної зарплати вплине на оподаткування доходів працівників.

Єдиний соцвнесок

Мінімальний страховий внесок з ЄСВ  міцно прив’язаний до розміру мінімальної зарплати.

Тому з січня до вересня 2022 року становить: 6500 х 22% = 1430 грн, а з жовтня становитиме 1474 грн. Звісно, що ці показники ми навели для ставки ЄСВ 22%, якщо ставка менша, то і платити ЄСВ доведеться менше.

Максимальна база для нарахування ЄСВ з січня до вересня 2022 року становить 97500 грн, а з жовтня становитиме 100500 грн.

Тож з 1 жовтня 2022 року, нараховуючи зарплату основному працівникові, який не є інвалідом, потрібно буде сплачувати ЄСВ не нижче ніж 1474 грн.

Що ж до максимальної суми ЄСВ, яку треба сплатити за працівника у жовтні, то вона теж зросте. Позаяк максимальна база нарахування ЄСВ становитиме вже 100500 грн.

Наприклад, якщо у працівника нарахована зарплата (або винагорода за договором ЦПХ) становить 110000 грн, то:

у вересні з неї ЄСВ треба нарахувати: 97500 х 22% = 21450 грн;

а у жовтні вже: 100500 х 22% = 22110 грн.

Нагадаємо!

Згідно зі ст. 1 Закону про ЄСВ мінімальний страховий внесок — це сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця.

Не нижче від мінімального страхового внеску потрібно сплачувати ЄСВ за ставкою 22% за основних працівників.

Якщо працівник — сумісник, то 22% ЄСВ застосовується до його фактичної зарплати.

У разі нарахування ЄСВ на зарплату працівників — осіб з інвалідністю всім роботодавцям слід застосовувати ставку 8,41% до фактичної суми нарахованої зарплати.

Податок на доходи та військовий збір

А ось тут не зміниться нічого. Адже всі основні показники, пов’язані з оподаткуванням як зарплати (лікарняних), так й інших доходів фізосіб (добових, подарунків, нецільової благодійної допомоги, вартості навчання тощо), прив’язані до розміру мінімальної зарплати або прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня. Тож зростання цих мінімумів протягом року на них не впливає.

Те саме стосується і податкової соціальної пільги — правила її застосування у жовтні не зміняться.

Отже, всі правила і приклади, які стосуються ПДФО та ВЗ, що діяли на початку 2022 року, у жовтні залишаються актуальними! Ви можете згадати їх у статті «Зарплата і податки-2022» у «ДК» №51-52/2021.

Приклад 4  Працівник виконав місячну норму праці.

Працівникові встановлено оклад 4000 грн. У жовтні 2022 року він виконав норму робочого часу повністю. Крім окладу, йому нараховується індексація зарплати у сумі 100 грн. Яку зарплату треба нарахувати працівнику за жовтень?

По-перше, йому буде нараховано оклад 4000 грн та індексацію 100 грн.

А далі загальну суму такого доходу слід порівняти з мінімальною зарплатою і нарахувати доплату: 6700 - 4000 - 100 = 2600 грн.

Таким чином, усього за жовтень працівникові буде нараховано 6700 грн.

З цього доходу буде утримано:

— ПДФО: 6700 х 18% = 1206 грн (вважаємо, що ПСП не застосовується);

— ВЗ: 6700 х 1,5% = 100,50 грн.

На цей дохід буде нараховано ЄСВ: 6700 х 22% = 1474 грн.

Приклад 5   Працівник не виконав місячної норми праці (неповний робочий час).

Працівникові встановлено оклад у розмірі 6700 грн, але він працює за зовнішнім сумісництвом у режимі неповного робочого часу. Таким чином, він виконав 25% від звичайної норми робочого часу. Яку зарплату слід нарахувати працівникові за вересень?

Працівникові за окладом буде нараховано зарплату: 6700 х 25% = 1675 грн.

При цьому доплату до мінімальної заробітної плати у місячному розмірі він не отримає, адже його оклад не менший за розмір такої мінімальної заробітної плати.

А далі суму доходу треба оподаткувати:

— ПДФО: 1675 х 18% = 301,50 грн (вважаємо, що ПСП не застосовується);

— ВЗ: 1675 х 1,5% =25,13 грн.

На цей дохід буде нараховано ЄСВ: 1675 х 22% = 368,50 грн.

Приклад 6  Працівник пів місяця був у відпустці.

Оклад працівника 4000 грн, і це основне місце роботи. У жовтні він 15 днів був в оплачуваній відпустці (зі встановленої йому норми робочого часу відпрацював рівно половину). Сума відпусткових становить 3000 грн. Яку зарплату працівникові треба нарахувати за жовтень?

По-перше, йому буде нараховано половину окладу: 4000 х 0,5 = 2000 грн.

А далі суму такого доходу слід порівняти із мінімальною зарплатою (пропорційно до виконаної норми робочого часу) і нарахувати доплату: 6700 х 0,5 - 2000 = 1350 грн.

Таким чином, усього за жовтень такому працівнику буде нараховано: 2000 + 1350 + 3000 = 6350 грн.

З цього доходу буде утримано:

— ПДФО: 6350 х 18% = 1143 грн (вважаємо, що ПСП не застосовується);

— ВЗ: 6350 х 1,5% = 95,25 грн.

На цей дохід буде нараховано ЄСВ: 6700 х 22% = 1474,00 грн.

Приклад 7  Працівник пів місяця був на лікарняному.

Оклад працівника 5000 грн, і це основне місце роботи. У жовтні він надає листок непрацездатності за вересень, коли хворів 10 днів. Які суми будуть нараховані працівникові у жовтні?

З окладом усе зрозуміло — працівникові за жовтень буде нараховано 5000 грн. Також йому донарахують доплату до розміру мінімальної зарплати: 6700 - 5000 = 1700 грн.

З лікарняними так: їх розраховують виходячи з доходів, які працівник отримував за вересень 2021 року — серпень 2022 року.

І хоча такі лікарняні нараховують у жовтні, це дохід вересня. Отже, з метою нарахування ЄСВ треба зарплату вересня додати до таких лікарняних.

Якщо загальна сума доходу у вересні буде менша за 6500 грн, — ЄСВ за вересень у жовтні все ж таки доведеться доплатити до мінімального рівня: 6500 х 22% = 1430,00 грн. Якщо ж загальна сума доходу вересня буде більша або дорівнюватиме 6500, то ЄСВ у жовтні за вересень треба буде нарахувати виходячи зі суми цих лікарняних.

Наприклад, якщо зарплата за вересень становила 4000 грн, а сума лікарняних — 2500 грн, то ЄСВ у жовтні треба буде нарахувати в розмірі:

— за вересень: 2500 х 22% = 550,00 грн.

— за жовтень: (5000 + 1700) х 22% = 1474,00 грн.

— ПДФО: (5000 + 2500 + 1700) х 18% = 1656,00 грн (вважаємо, що ПСП не застосовується);

— ВЗ: (5000 + 2500 + 1700) х 1,5% = 138 грн.

Приклад 8  Працівниця йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Нараховуються декретні, як вони оподатковуються?

ПДФО та ВЗ з їх суми не утримуються.

А ось з ЄСВ треба бути уважними та обережними. Якщо це основне місце роботи, то за кожен місяць декретної відпустки за таку працівницю треба сплатити ЄСВ у розмірі, не меншому за мінімальний. І це має бути мінімальний страховий внесок, який діє у місяці, за який нараховано дохід!

Отже, нарахування ЄСВ відбувається в тому самому місяці, коли нараховуються декретні (тобто у вересні — за правилами вересня, а в жовтні — вже за правилами жовтня).

Але позаяк у жовтні розмір мінімальної зарплати зріс, то, якщо місячна сума декретних, нарахованих за жовтень у попередніх місяцях, менша за 6700 грн, за такі місяці слід донарахувати ЄСВ.

Наприклад, якщо сума допомоги за жовтень, нарахована у вересні, була 6000 грн, то ЄСВ треба донарахувати за цей місяць у розмірі: (6700 - 6000) х 22% = 154,00 грн.

І це треба зробити у жовтні 2022 року (те саме треба зробити і щодо наступних місяців декретної відпустки, якщо за ними було нараховано та сплачено ЄСВ у розмірі, меншому за мінімальний).

При цьому в додатку 1 до єдиної «зарплатної» звітності за жовтень 2022 року такий донарахований ЄСВ треба буде показати щодо працівниці із зазначенням коду типу нарахувань «13» та місяця 2022 року, за який здійснено таке донарахування, — тобто «10.2022».

Нормативна база

  • Закон №1105 — Закон України від 23.09.1999 р. №1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
  • Закон про оплату праці — Закон України від 24.03.1995 р. №108/95-ВР «Про оплату праці».
  • Порядок №100 — Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.1995 р. №100.
  • Порядок №440 — Порядок оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затверджений постановою КМУ від 26.06.2015 р. №440.
  • Порядок №1078 — Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. №1078.
  • Порядок №1266 — Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. №1266.
  • Постанова №1213 — Постанова КМУ від 09.12.2020 р. №1213 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. №100».

Автор: Бикова Ганна

До змісту номеру