• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Зменшення СК в іноземній валюті: що в обліку?
Зареєстровано СК у гривнях і в євро для оплати засновником-нерезидентом в євро. Засновник здійснив оплату кількома платежами в євро. На суму неcплачених внесків СК буде зменшено. Як таку операцію відобразити в бухобліку?

Допомога на лікування директору (власнику) без підтвердних документів
Директор українського ТОВ, іноземець з дозволом на проживання та роботу в Україні, кінцевий бенефіціарний власник цього ТОВ, із часткою 100%, витратив 140 тис. грн власних коштів на лікування і бажає від українського ТОВ отримати відшкодування цих коштів, але не має підтвердних документів. Яке оподаткування такої допомоги?

Де в декларації з прибутку відображати сплату податку з конструктивних дивідендів?
Підприємство здійснює експорт товару та подає додаток ТЦ, коригуючи дохід у річній декларації з податку на прибуток за 2021 рік. Згідно з пп. 14.1.49 ПКУ, виникає об’єкт оподаткування (конструктивні дивіденди). У вересні 2022 року буде сплата податку з конструктивних дивідендів. Де в декларації відображати сплату податку?

Звільнення останнім (неробочим) днем місяця
Працівник від початку війни виїхав за кордон, про що роботодавця не повідомив. За допомогою пошти отримано заяву на звільнення з 31.07.2022 р. за власним бажанням, яка написана 25.07.2022 р. Остаточний розрахунок із працівником (компенсація) проведено 29.07.2022 р. (останнім робочим днем). Як бути з датою наказу про звільнення, якщо дата в заяві з 31 липня припадає на вихідний день — неділю?

Виправлення категорії особи у повідомленні про прийняття на роботу
Як виправити помилку у повідомленні про прийняття на роботу, коли у графі 5 зазначено «2» (наймані працівники за сумісництвом), а потрібно «1» (наймані працівники за основним місцем роботи)?

Відпустка без збереження зарплати для догляду за дитиною до 18 років
Працівник має дитину з інвалідністю підгрупи А І групи. Чи можна продовжувати відпустку без збереження зарплати до 18 років? Як правильно оформити догляд і відобразити в додатку 5 об’єднаної звітності?

Сплата ЄСВ резидентом Дія.Сіті з нарахованої зарплати: чи можливо?
ІТ-компанія є резидентом Дія.Сіті. Чи зможе компанія відносити на витрати сплату ЄСВ працівникам передпенсійного віку в розмірі 22% від нарахованої (фактичної) зарплати, а не МЗП? ЄСВ за таких працівників компанія за наказом керівника сплачує в розмірі 22% від нарахованої зарплати.

Водій за сумісництвом на повний робочий день
Чи може підприємство прийняти на роботу водія сумісником (зовнішнім) на повний робочий день (8 годин 5 днів на тиждень)?

Погашення заборгованості за рахунок гарантії третьої особи — що в обліку?
Юрособа — платник податку на прибуток і ПДВ отримала кредит під гарантію депозиту третьої особи. Погашення заборгованості відбулося за рахунок депозиту третьої особи, яка виступала гарантом погашення заборгованості. Як відобразити ці операції в обліку?

До змісту номеру