• Посилання скопійовано

Мінімальна оплата праці в 2021 році

Хоча розмір мінімальної зарплати у місячному та годинному розмірі щороку змінюється, правила мінімальної оплати праці залишаються незмінними. Нагадаємо їх із прикладами застосування у 2021 році.

Розмір мінімальної зарплати у 2021 році становить:

— у місячному розмірі: з 1 січня — 6000 грн, з 1 грудня — 6500 грн;

— у погодинному розмірі: з 1 січня — 36,11 грн, з 1 грудня — 39,12 грн.

Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить: з 1 січня — 2270 грн, з 1 липня — 2379 грн, з 1 грудня — 2481 грн.

Проаналізуємо застосування такого поняття, як мінімальна зарплата працівника (наприклад, у разі неповного робочого дня або щодо сумісників), та розкажемо, які ще виплати, крім окладу (тарифної ставки), вважаються мінімальними гарантіями з оплати праці.

Правило №1

Частиною другою ст. 3-1 Закону про оплату праці визначено вичерпний перелік виплат, які не враховуються при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру.

Отже, при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються:

— доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я, за роботу в нічний та надурочний час, роз'їзний характер робіт;

— премії до святкових і ювілейних дат.

Особливу увагу зверніть на доплати за роботу у несприятливих умовах чи в умовах підвищеного ризику для здоров'я, адже негативні чинники можуть бути різноманітними. Наприклад, це можуть бути встановлені доплати за:

— роботу у важких і шкідливих та особливо важких і особливо шкідливих умовах праці, які виплачуються за результатами атестації робочих місць;

— використання дезінфікуючих засобів та прибирання туалетів;

— роботу у зоні відчуження тощо.

I вони мають виплачуватися понад розмір мінімальної заробітної плати.

Решта складових заробітної плати, не перелічених у ч. 2 ст. 3-1 Закону про оплату праці, мають враховуватися до мінімальної заробітної плати.

Що це означає?

Приклад 1 Працівникові нараховується зарплата за окладом, індексація зарплати, премія за результатами роботи за місяць та доплата за роботу в нічний час. Iз цих виплат до мінімальної зарплати не враховується лише остання доплата. Решту виплат слід порахувати разом і отриману суму порівняти з мінімальною заробітною платою за місяць, щоб з'ясувати, чи слід робити працівникові доплату до її розміру. Як саме рахується ця доплата, покажемо далі.

Правило №2

На жаль, немає зручного зведеного переліку виплат, які враховуються при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру. Пояснити це просто: виплати, які належатимуть до зарплати працівника, встановлюються сторонами трудового договору (тобто роботодавцем і працівником) самостійно.

Тож тут слід іти від зворотного: ті виплати, які не враховуються, ми вже навели у правилі №1. Відповідно решта складових зарплати працівника — враховуються!

Звісно, до них належить зарплата за відпрацьований час або виконана норма виробітку. Також до них точно належать:

— підвищення посадових окладів працівників за роботу в установах і організаціях, розташованих на території населених пунктів, яким надано статус гірських, за роботу в певних типах закладів, підрозділах та посадах, робота в яких дає право на підвищення посадових окладів на 15% у зв'язку зі шкідливими та важкими умовами праці;

— доплати за роботу у вечірній час;

— доплати за суміщення професій (посад);

— доплати за виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника;

— доплати за розширення зони обслуговування або збільшення обсягу робіт, інтенсивність праці;

— доплати за керівництво бригадою;

— доплати за наставництво;

— доплати за ненормований час;

— доплати за економію матеріалів та ресурсів (зокрема, водіям за економію пального);

— доплати за допуск до державної/комерційної таємниці;

— доплати за науковий ступінь;

— надбавки за класність водіям легкових автомобілів;

— надбавки за виконання особливої роботи на термін її виконання;

— надбавки за високі досягнення в праці;

— надбавки за знання/використання у роботі іноземних мов;

— надбавки за вислугу років і безперервний час роботи;

— надбавки за почесні та спортивні звання;

— надбавки за особливі умови роботи бібліотечним працівникам;

— надбавки за ранг державного службовця;

— надбавки за престижність педагогічної роботи;

— підвищена оплата за роботу у святкові та неробочі дні;

— усі види премій, крім перелічених у ч. 2 ст. 3-1 Закону про оплату праці;

— сума індексації, визначена відповідно до п. 5 Порядку №1078.

Правило №3

Для дотримання мінімальних гарантій з оплати праці роботодавець спочатку нараховує зарплату працівника виходячи з окладу (тарифної ставки, відрядної розцінки тощо), доплат та надбавок, установлених працівнику, індексує таку зарплату і тільки після цього порівнює нараховану зарплату з розміром мінімальної зарплати.

За потреби роботодавець робить щомісячну доплату до мінімального розміру зарплати.

У листі від 17.02.2017 р. №391/0/101-17/282 фахівці Мінсоцполітики пишуть про цю процедуру так: працівнику мають нарахувати всі складові його заробітної плати. При цьому (хоч вони й нараховані) не беруться до уваги ті виплати, які не враховуються (див. правило №1). Якщо отримана в результаті нарахована заробітна плата менша від розміру мінімальної заробітної плати, треба провести доплату до її рівня.

I пам'ятайте про спеціальні правила, які діють для тих працівників, які місячної норми праці не виконують. Про це — у наступному правилі.

Правило №4

Якщо працівник не виконує місячної норми праці, мінімальний розмір оплати його праці обчислюється пропорційно до виконаної норми праці.

Зверніть увагу!

Якщо працівникові встановлено погодинну оплату праці, правило №4 діє інакше.

Погодинну ставку для посади працівника слід встановлювати не нижче за розмір мінімальної зарплати у погодинному розміру. Тобто тут мінімум, який слід виконувати, не 6000 грн за місяць, а 36,11 грн за годину.

Це прямо передбачено ч. 5 ст. 3-1 Закону про оплату праці, і коментарі тут не потрібні. Єдине, про що слід нагадати: це правило працює і тоді, коли працівник був прийнятий на роботу або звільнений в середині місяця.

Якщо:

— працівник був прийнятий на роботу не з першого робочого дня місяця,

— працює на умовах неповного робочого часу (наприклад, сумісник),

— протягом місяця перебував у відпустці чи на лікарняному,

— заробітна плата нараховується пропорційно до виконаної норми праці та може бути меншою за розмір мінімальної заробітної плати.

Приклад 2 Якщо працівникові встановлено погодинну оплату праці, то починаючи з січня 2021 р. годинну тарифну ставку треба встановлювати не нижче за 36,11 грн. Тоді, якщо працівник виконує норму робочого часу, встановлену йому в січні 2021 р. (наприклад, 151 година при 40-годинному робочому тижні), йому має бути нараховано зарплату не менше ніж: 151 х 36,11 = 5452,61 грн.

Незважаючи на те що:

— нарахована таким чином зарплата буде менша за 6000,00 грн (мінімальний місячний розмір),

— норму робочого часу працівник виконав,

— доплачувати до розміру місячної мінімальної зарплати в цьому разі не потрібно. Адже за рахунок застосування мінімальної зарплати у погодинному розмірі вимога абз. 1 ст. 3-1 Закону про оплату праці виконується: розмір зарплати працівника за повністю виконану годинну норму праці не нижчий за розмір МЗП.

А ось якщо норму робочого часу за місяць такий працівник не дотримав (через прогули, хворобу, відпустки тощо), треба виконувати вимоги передостаннього абзацу ст. 3-1 Закону про оплату праці: МЗП виплачується пропорційно до виконаної норми праці.

Приклад 3 Працівникові встановлено погодинну оплату праці 36,11 грн. Якщо працівник відпрацював лише 100 годин замість установленої йому в січні 2021 р. 151 години, за відпрацьований час йому має бути нараховано: 100 х 36,11 = 3611,00 грн. I жодних доплат до МЗП!

Правило №5

Будь-які суми середнього заробітку не враховуються до заробітної плати для забезпечення її мінімального рівня.

Це стосується сум середнього заробітку, які зберігаються за працівниками за час відпусток, виконання державних або громадських обов'язків, підвищення кваліфікації, тимчасової непрацездатності.

Це також стосується:

— сум матеріальної допомоги, яка виплачується у розмірі середньої заробітної плати;

— вихідної допомоги;

— компенсації за невикористані відпустки.

Адже ці виплати не є заробітною платою працівника, яку роботодавець виплачує йому за виконану роботу. Це виплати, які розраховуються згідно з положеннями Порядку №100 та Порядку №1266.

Зверніть увагу!

При застосуванні правила №5 є один виняток — службове відрядження.

Згідно зі ст. 121 КЗпП працівникам, які скеровані у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим від середнього заробітку. Тому:

— якщо денна зарплата, розрахована виходячи з окладу (тарифної ставки) працівника, більша або дорівнює середньоденному заробітку, то оплата праці під час відрядження відбувається виходячи з такої денної зарплати. Тоді така зарплата враховується для застосування МЗП — так, як це зазначено у правилах №3 і №4;

— якщо ж середньоденний заробіток вищий, то оплата відрядження відбувається виходячи з такого середньоденного заробітку. I ось тоді працює правило №5 (зарплата за час відрядження не враховується для застосування МЗП).

А тепер розгляньмо вищенаведене на прикладах.

Приклад 4 Виконано місячну норму праці.

Посадовий оклад працівника — 3000 грн, надбавка за інтенсивність праці — 600 грн (20% посадового окладу). У січні 2021 р. працівник відпрацював повний місяць. Розрахована сума його зарплати за січень 2021 р. — 3600 грн (3000 + 600).

Позаяк сума нарахованої зарплати менша за МЗП (6000 грн), то слід здійснити доплату до рівня МЗП, яка становитиме 2400 грн (6000 - 3600).

Приклад 5 Не виконано місячної норми праці.

Ситуація 1. Посадовий оклад працівника — 2800 грн. Доплат, надбавок та премій немає. У січні 2021 р. працівник відпрацював 12 робочих днів (із 19 днів за графіком робочого часу), решту часу перебував у щорічній відпустці. Сума відпусткових — 1250 грн.

Заробітна плата працівника за відпрацьований час у січні 2021 р. становить 1768,42 грн (2800 : 19 х 12).

Позаяк працівник у січні 2021 р. не виконав місячної норми праці, то рівень мінімальної заробітної плати визначаємо пропорційно до відпрацьованого часу.

Мінімальна заробітна плата пропорційно до виконаної норми праці становить 3789,47 грн (6000 : 19 х 12).

Далі визначаємо суму доплати до рівня МЗП, враховуючи лише зарплату за відпрацьований час у січні 2021 р., сума відпусткових до розрахунку не включається: 2021,05 грн (3789,47 - 1768,42).

Отже, загальна сума нарахованого доходу працівника в січні 2021 р. становитиме 5039,47 грн (1768,42 (заробітна плата за відпрацьований час) + 2021,05 (доплата до рівня МЗП) + 1250 (сума відпусткових)).

Ситуація 2. Посадовий оклад працівника — 2300 грн, щомісячна премія — 460 грн. У січні 2021 р. працівник відпрацював 15 робочих днів (із 19 днів за графіком робочого часу), решту часу хворів, сума лікарняних — 780 грн. Крім того, у січні 2021 р. йому нарахували премію до ювілейної дати в розмірі 1150 грн.

Заробітна плата працівника (з урахуванням щомісячної премії) за відпрацьований час у січні 2021 р. становить 2275,79 грн ((2300 : 19 х 15) + 460).

Позаяк працівник у січні 2021 р. не виконав місячної норми праці, рівень мінімальної заробітної плати визначаємо пропорційно до відпрацьованого часу: 4736,84 грн (6000 : 19 х 15).

Далі визначаємо суму доплати до рівня мінімальної заробітної плати, враховуючи лише заробітну плату за відпрацьований час у січні 2021 р. Сума лікарняних та премія до ювілейної дати до розрахунку доплати не включаються, такі виплати нараховуються понад розмір МЗП.

Доплата до рівня МЗП у січні 2021 р. становить 2461,05 грн (4736,84 - 2275,79).

Отже, загальна сума нарахованого доходу працівника в січні 2021 р. становитиме 6666,84 грн (1815,79 (посадовий оклад за відпрацьований час) + 460 (щомісячна премія) + 2461,05 (доплата до рівня МЗП) + 780 (сума лікарняних) + 1150 (премія до ювілейної дати)).

Приклад 6 Неповний робочий час.

Ситуація 1. Посадовий оклад працівника — 6000,00 грн. Згідно з наказом по підприємству йому встановлено неповний робочий час (4 години на день). Доплат, надбавок та премій немає.

Згідно з даними, наведеними у прикладі, доплату проводити не потрібно, бо оклад працівника встановлено на рівні МЗП.

Наприклад, якщо працівник відпрацював 80 годин замість установленої норми 160 годин на місяць, його заробітна плата з урахуванням зайнятості становитиме 3000 грн (6000,00 : 160 х 80).

Ситуація 2. Оклад працівника за посадою — 4000 грн. Згідно з наказом по підприємству йому встановлено неповний робочий час (4 години на день). Доплат, надбавок та премій немає.

Якщо працівник відпрацював 80 годин замість установленої норми 160 годин на місяць, нарахована заробітна плата з урахуванням зайнятості становить 2000 грн (4000 : 160 х 80).

Позаяк працівник працює на умовах неповного робочого часу, рівень мінімальної заробітної плати визначаємо пропорційно до відпрацьованого часу.

Мінімальна заробітна плата пропорційно до відпрацьованого часу становить 3000 грн (6000 : 160 х 80).

Далі визначаємо доплату до рівня МЗП, яка становитиме 1000,00 грн (3000,00 - 2000,00).

Отже, загальна сума нарахованого доходу працівника становитиме 3000,00 грн (2000,00 грн (посадовий оклад з урахуванням зайнятості) + 1000,00 грн (доплата до рівня мінімальної заробітної плати)).

Приклад 7 Внутрішнє сумісництво.

У січні 2021 р. нарахована заробітна плата працівника згідно з окладами за основним місцем роботи — 2900,00 грн і за сумісництвом (виконано 0,25 норми праці за місяць) — 625,00 грн.

Доплата до рівня МЗП нараховується окремо за основним місцем роботи та окремо на роботі за сумісництвом. Тобто підсумовувати зарплату за основним місцем роботи із зарплатою на роботі за сумісництвом, у тому числі внутрішнім, не треба.

За основним місцем роботи зарплата працівника менша за МЗП, тому проводимо доплату до її рівня, яка становитиме 3100,00 грн (6000,00 - 2900,00).

Загальна сума зарплати працівника у січні 2021 р. за основним місцем роботи — 6000,00 грн (2900,00 + 3100,00).

Рівень мінімальної заробітної плати працівника за сумісництвом з урахуванням його зайнятості становить 1500,00 грн (6000 х 0,25). Тому за сумісництвом також проводимо доплату, яка становитиме 875,00 грн (1500,00 - 625,00).

Загальна сума заробітної плати працівника у січні 2021 р. за сумісництвом — 1500,00 грн (625,00 + 875,00).

Нормативна база

  • Закон про оплату праці — Закон України від 24.03.95 р. №108/95-ВР «Про оплату праці».
  • Порядок №100 — Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. №100.
  • Порядок №1078 — Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. №1078.
  • Порядок №1266 — Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. №1266.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру