• Посилання скопійовано

Що нового

Особливості оборонних та публічних закупівель під час воєнного стану: діє Закон

!  Суб’єктам оборонних та публічних закупівель

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 09.09.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та інших законодавчих актів України щодо здійснення оборонних та публічних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану».

Прикінцеві положення Закону про публічні закупівлі доповнено двома новими пунктами, згідно з якими:

на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом про публічні закупівлі, визначаються КМУ із забезпеченням захищеності таких замовників від воєнних загроз;

на період дії правового режиму воєнного стану в Україні в разі здійснення замовником закупівлі без використання електронної системи закупівель, за умови що вартість закупівлі дорівнює або перевищує 50 тис. грн, замовник оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня укладення такого договору. Замовники можуть не публікувати інформацію про своє місцезнаходження та/або місцезнаходження постачальників (виконавців робіт та надавачів послуг), та/або місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг, якщо поширення такої інформації несе ризики для безпеки замовника та/або постачальників (виконавців робіт та надавачів послуг).

Закон України від 16.08.2022 р. №2526-IX чинний з 10.09.2022 р.


Особливості цивільного обороту об’єктів незавершеного будівництва

!  Забудовникам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 10.09.2022 р. через місяць з цієї дати набере чинності Закон «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому».

Цей Закон визначає особливості цивільного обороту об’єктів незавершеного будівництва і майбутніх об’єктів нерухомості та спрямований на гарантування речових прав на такі об’єкти.

Згідно із Законом, зокрема, неподільний об’єкт незавершеного будівництва може перебувати у цивільному обороті лише за умови державної реєстрації права власності або спеціального майнового права, або обтяження на користь особи, яка сплатила частково ціну такого об’єкта, у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Подільний об’єкт незавершеного будівництва не може перебувати у цивільному обороті, крім:

правочинів, пов’язаних зі зміною замовника будівництва;

обтяження майна іпотекою відповідно до Закону «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» та звернення стягнення на такий предмет іпотеки;

обтяження, визначеного абз. 7 ч. 2 ст. 27-2 Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Такі правочини та/або дії можуть бути вчинені лише за умови державної реєстрації спеціального майнового права на подільний об’єкт незавершеного будівництва у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Майбутній об’єкт нерухомості може перебувати у цивільному обороті лише за умови державної реєстрації спеціального майнового права або обтяження на користь особи, яка сплатила частково ціну такого об’єкта, у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Правочин щодо об’єкта незавершеного будівництва / майбутнього об’єкта нерухомості, вчинений з порушенням вищезгаданих вимог, є нікчемним.

Закон вносить зміни до ЗКУ, ЦКУ, 19 законів і Декрету про держмито.

Пункти 8 — 10 ст. 21 Закону чинні з дня опублікування.

Закон України від 15.08.2022 р. №2518-IX набирає чинності з 10.10.2022 р.


З 2023 року замість державної статистики — офіційна

!  Усім

У газеті «Голос України» 09.09.2022 р. офіційно опубліковано Закон «Про офіційну статистику».

Цей Закон визначає правові та організаційні засади функціонування національної статистичної системи, компетенцію та повноваження органів державної статистики, регулює правові відносини у сфері офіційної статистики з метою забезпечення держави і суспільства неупередженою та об’єктивною офіційною державною статистичною інформацією щодо економічної, соціальної, демографічної, екологічної, культурної та інших сфер життя суспільства в Україні та її регіонах.

Суб’єктами, на яких поширюється дія цього Закону, є:

— виробники офіційної статистики та їхні працівники, працівники, які від їхнього імені на постійній або тимчасовій основі беруть участь у проведенні статистичних спостережень;

— інші державні органи, які проводять статистичні спостереження, та розпорядники адміністративних даних;

— респонденти: ФОПи; юрособи; відокремлені підрозділи юросіб, розташовані на території України; відокремлені підрозділи юросіб України, розташовані за кордоном; фізособи незалежно від громадянства, які перебувають на території України, групи таких осіб;

фізособи — громадяни України, які перебувають за кордоном, групи таких осіб;

— користувачі офіційної державної статистичної інформації;

— Національна рада з питань статистики.

З дня набрання чинності цим Законом втратить чинність Закон «Про державну статистику», посилання на нього будуть замінені посиланнями на цей Закон у законах «Про Всеукраїнський перепис населення», «Про сільськогосподарський перепис», «Про інформацію», «Про платіжні послуги».

Закон України від 16.08.2022 р. №2524-IX набирає чинності з 01.01.2023 р.


Імпорт товарів оборонного призначення — з відстроченням митних платежів

!  Імпортерам

Кабмін установив, що у період воєнного стану відстрочення сплати митних платежів під час ввезення на митну територію України товарів оборонного призначення відповідно до Закону «Про оборонні закупівлі», кінцевим отримувачем яких згідно з умовами договору визначено Міноборони, здійснюється на строк 90 календарних днів.

Відповідну зміну внесено також до п. 4 додатка до Постанови КМУ від 09.03.2022 р. №236 «Деякі питання митного оформлення окремих товарів, що ввозяться на митну територію України у період дії воєнного стану».

Постанова Кабінету Міністрів України від 10.09.2022 р. №1006 чинна з 13.09.2022 р.


Перереєстрація ТЗ буде можлива для фізосіб через «Дію»

!  Власникам ТЗ, громадянам

Кабмін вніс зміни до низки власних постанов з питань держреєстрації ТЗ та допуску громадян до керування ТЗ.

Зокрема, Порядок державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затверджений постановою КМУ від 07.09.1998 р. №1388, доповнено положеннями, згідно з якими, зокрема, функціональні можливості електронного кабінету водія (за технічної можливості) та Порталу Дія дають можливість власникам (крім юросіб) замовити послугу з перереєстрації транспортних засобів.

Для замовлення послуги з перереєстрації транспортних засобів власник (крім юросіб) подає через електронний кабінет водія або засобами Порталу Дія заяву в електронній формі, зразок якої встановлюється МВС.

У разі формування та подання заяви в електронній формі засобами з використанням програмних засобів Порталу Дія заповнення форм (полів) електронної заяви здійснюється автоматично, у тому числі з урахуванням відомостей, отриманих у порядку електронної інформаційної взаємодії з єдиною інформаційною системою МВС.

Порядок електронної інформаційної взаємодії єдиної інформаційної системи МВС, Єдиного державного реєстру МВС та Порталу Дія, зокрема структура та формат даних, що передаються та приймаються, затверджується МВС та Мінцифри.

Зазначені зміни набирають чинності через 3 місяці з дня опублікування постанови.

Також внесено зміни до Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженого постановою КМУ від 08.05.1993 р. №340, Порядку підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, затвердженого постановою КМУ від 20.05.2009 р. №487, додатка 11 до Порядку здійснення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери, затвердженого постановою КМУ від 11.11.2009 р. №1200, Порядку внесення відомостей про належного користувача транспортного засобу до Єдиного державного реєстру транспортних засобів, затвердженого постановою КМУ від 14.11.2018 р. №1197.

Постанова Кабінету Міністрів України від 10.09.2022 р. №1019 чинна з 14.09.2022 р.


Пільговий режим ввезення в Україну устаткування для індустріальних парків

!  Індустріальним паркам

Кабмін затвердив Порядок ввезення на митну територію України та цільового використання нового устаткування (обладнання) та комплектуючих виробів до нього, що ввозяться учасником індустріального (промислового) парку, включеного до Реєстру індустріальних (промислових) парків.

Цей Порядок визначає механізм ввезення на митну територію України в митному режимі імпорту та цільового використання нового устаткування (обладнання) та комплектуючих виробів до нього, визначених ч. 6 ст. 287 МКУ, що ввозяться учасником індустріального (промислового) парку, включеного до Реєстру індустріальних (промислових) парків, виключно для власного використання з метою здійснення ним діяльності у сферах, визначених п. 197.28-1 ПКУ, на території (в межах) індустріального парку (без права відчуження, надання в оренду, лізинг чи передачу в користування третім особам на будь-яких інших умовах), і звільняються від оподаткування ввізним митом та ПДВ за умови, що з дати виготовлення устаткування (обладнання) та комплектуючих виробів до нього до дати ввезення їх на митну територію України минуло не більше трьох років і вони не були у використанні.

Постанова Кабінету Міністрів України від 07.09.2022 р. №997 чинна з 09.09.2022 р.


Автоматизований арешт коштів боржників поширено на небанківські установи

!  Небанківським надавачам платіжних послуг

Міністерство юстиції внесло зміни до Порядку автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках, затвердженого наказом Мін’юсту від 16.04.2019 р.  №1203/5. Нова назва документа — Порядок автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках, відкритих надавачами платіжних послуг з обслуговування рахунків. Тепер він визначає процедуру автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках, відкритих надавачами платіжних послуг з обслуговування рахунків, за виконавчими провадженнями, у тому числі про стягнення аліментів, за допомогою автоматизованої системи виконавчого провадження шляхом інформаційної взаємодії державних або приватних виконавців та надавачів платіжних послуг.

В Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженій наказом Мін’юсту від 02.04.2012 р., Положення про автоматизовану систему виконавчого провадження, затвердженому наказом Мін’юсту від 05.08.2016 р. №2432/5, Номенклатурі справ приватного виконавця, затвердженій наказом Мін’юсту від 07.06.2017 р., слова «платіжні доручення/вимоги» замінено словами «платіжні інструкції».

Наказ Мін’юсту від 02.09.2022 р. №3717/5 чинний з 09.09.2022 р.


Податковою інформацією можна буде ділитися через Електронний кабінет

!  Платникам податків

Міністерство фінансів внесло зміни до Порядку функціонування Електронного кабінету, затвердженого наказом Мінфіну від 14.07.2017 р. №637.

Розділ II Порядку доповнено новими пунктами 22 та 23, згідно з якими платникам податків надається право отримати податкову інформацію про інших платників податків за попередньо наданою згодою таких осіб, у вигляді документа за формою згідно з додатком 5 до цього Порядку, в електронній формі з накладенням КЕП контролюючого органу. Для надання податкової інформації іншим платникам податків платник податків через Електронний кабінет може надати контролюючому органу згоду на розкриття іншому платнику податків податкової інформації про нього у самостійно визначеному обсязі, шляхом вибору інформації, яка може бути надана платнику податків.

Наказ Мінфіну від 26.08.2022 р. №261
набирає чинності через 60 днів з дня офіційного опублікування,
станом на 14.09.2022 р. офіційно не опублікований


Зміни в порядку повернення незаконної держдопомоги

!  Отримувачам держдопомоги

Кабмін вніс зміни до Порядку повернення незаконної державної допомоги, недопустимої для конкуренції, затвердженого постановою КМУ від 04.07.2017 р. №468.

Зокрема, Порядок доповнено положеннями, відповідно до яких:

— у разі коли за рахунок незаконної державної допомоги було здійснено фінансування іншого суб’єкта господарювання, така державна допомога повинна бути повернута тим отримувачем незаконної державної допомоги, якому її було надано;

— повернення незаконної державної допомоги у вигляді матеріальних активів здійснюється шляхом передачі їх на баланс надавача державної допомоги та/або вчинення інших дій, передбачених законодавством, з метою недопущення їх подальшого використання.

У разі коли під час розгляду справи до винесення Уповноваженим органом рішення про визнання державної допомоги незаконною отримувач державної допомоги передає активи іншому суб’єкту господарювання, надавач державної допомоги зобов’язаний встановити такого суб’єкта господарювання та забезпечити повернення відповідних активів.

Постанова Кабінету Міністрів України від 07.09.2022 р. №1001 чинна з 10.09.2022 р


Відновлено планові перевірки СГ сфери енергетики та комунпослуг

!  СГ сфери енергетики та комунпослуг

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, внесла зміну до своєї Постанови від 01.03.2022 р. №335 «Про врегулювання деяких питань на строк запровадження (введення) воєнного стану в Україні».

Із зазначеної постанови вилучено положення, якими на період дії воєнного стану зупинялося проведення планових перевірок суб’єктів господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг.

Постанова НКРЕКП від 06.09.2022 р. №1111 чинна з 06.09.2022 р.


Держреєстрація юросіб та речових прав — знову за місцезнаходженням

!  Юрособам, їхнім засновникам, власникам нерухомості

Кабмін вніс зміну до своєї Постанови від 06.03.2022 р. №209 «Деякі питання державної реєстрації та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану», а саме вилучив підпункт 5 пункту 1, згідно з яким в умовах воєнного стану та протягом одного місяця з дня його припинення або скасування державна реєстрація юрособи, громадського формування, нерухомого майна, місцезнаходженням яких є адміністративно-територіальна одиниця, що включена до затвердженого відповідно до п. 1-2 цієї постанови переліку адміністративно-територіальних одиниць, проводиться незалежно від місцезнаходження такої юрособи, громадського формування, нерухомого майна.

Постанова Кабінету Міністрів України від 10.09.2022 р. №1012 чинна з 14.09.2022 р.


Удосконалено Порядок проведення конкурсу та видачі дозвільних документів ЄКМТ

!  Міжнародним автоперевізникам

Міністерство інфраструктури України затвердило зміни до Порядку проведення конкурсу та видачі дозвільних документів Європейської Конференції Міністрів Транспорту, затвердженого наказом Мінтрансу від 20.08.2004 р. №757, зокрема:

вилучено норму щодо подання листів-повідомлень про участь у конкурсі з розподілу дозволів ЄКМТ у паперовому вигляді як попереднього етапу;

передбачено подання документів на участь у конкурсі з розподілу дозволів ЄКМТ в електронному вигляді;

уточнено та доповнено перелік критеріїв, яким мають відповідати автомобільні перевізники для участі в конкурсі з розподілу дозволів ЄКМТ.

Наказ Мінінфраструктури від 30.08.2022 р. №657
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 14.09.2022 р. офіційно не опублікований

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру