• Посилання скопійовано

Штатний розпис та застосування окладу при неповному робочому дні

Працівника прийнято на роботу з окладом згідно зі штатним розписом, з відпрацюванням неповного робочого дня (4 години з понеділка до п'ятниці) та оплатою праці пропорційно до відпрацьованому часу. Як правильно заповнювати штатний розпис і табель обліку робочого часу?

Законодавством не передбачено єдиних стандартів штатного розпису, тому він може мати довільну форму (крім бюджетних установ та організацій, які складають документ за формою відповідно до наказу Мінфіну від 28.01.2002 р. №57).

Одним із законодавчих документів, в якому згадується штатний розпис, є Господарський кодекс України. Зокрема, ч. 3 ст. 64 ГКУ передбачено, що підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис.

У штатному розписі підприємства визначається чисельність працівників за кількістю штатних одиниць за кожною передбаченою штатним розписом посадою (професією). Проте кількість штатних одиниць за відповідними посадами у штатному розписі не завжди обчислюється цілою штатною одиницею. Тобто якщо підприємство невелике або на посаді, на яку приймають працівника, потрібно виконувати незначний обсяг роботи, то у штатному розписі може бути зазначено 0,5 штатної одиниці.

У табелі обліку робочого часу зазначають як кількість фактично відпрацьованих працівником протягом місяця як днів, так і годин. Тобто роботодавець веде табель обліку робочого часу для фактичного відображення відпрацьованого працівником часу. Отже, працівникові, якому встановлено режим неповного робочого дня (4 години на день) з понеділка до п'ятниці (обіймає 0,5 штатної одиниці), з двома вихідними — в суботу та неділю, тобто 20 годин на тиждень, з окладом 20000,00 грн згідно зі штатним розписом (встановленим для цілої штатної одиниці), за умови відпрацювання всіх робочих днів буде нараховано заробітну плату у розмірі 10000,00 грн.

Якщо в місяці, за який нараховують зарплату, працівник, наприклад, перебував у відпустці за власний рахунок, то зарплата буде меншою ніж 10000,00 грн, позаяк її буде розраховано лише за фактично відпрацьований робочий час.

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру