• Посилання скопійовано

Суть справи

Благодійна допомога: зміни в оподаткуванні
Законами №2516 та №2520 (див. «ДК» №38/2022) до ПКУ внесено зміни щодо звільнення від оподаткування благодійної допомоги, виплаченої на користь членів сімей поранених та загиблих учасників бойових дій. Розгляньмо, що саме змінилося.

Створення та зберігання Z-звіту
Які обов’язкові реквізити мають містити Z-звіти? Скільки часу та в якій формі їх зберігати та які штрафи будуть за незберігання? Як формувати Z-звіти залежно від специфіки роботи? Відповідаємо на поширені запитання щодо формування та зберігання Z-звіту.

Нова мінімалка з 1 жовтня: що треба знати?
З 1 жовтня 2022 року збільшиться розмір мінімальної заробітної плати. Які наслідки це матиме для оплати праці, лікарняних, декретних, відпусткових? Чи зміниться щось в оподаткуванні доходів працівників?

З 1 жовтня — нові розміри ЄСВ
Скільки ЄСВ доведеться сплачувати з 1 жовтня 2022 року підприємцям та фізособам-«незалежникам» за себе? Чи зміняться розміри єдиного податку для І та ІІ груп?

Новий розмір МЗП: штрафи та інше
Розмір місцевих податків та деякі правила оподаткування податком на прибуток прив’язані до мінімальної зарплати на 1 січня. Тому вони залишаються незмінними до кінця 2022 року. А от фінансові штрафи за порушення трудового законодавства з 1 жовтня збільшаться!

Імпорт послуг: податок на прибуток, ЄП
Розгляньмо особливості оподаткування операцій імпорту послуг. Попередні публікації див. у «ДК» №36/2022, №37/2022.

Податки з відшкодування моральної шкоди
За рішенням суду підприємство зобов’язане виплатити фізособам відшкодування моральної шкоди без утримання ПДФО та ВЗ. А за ПКУ підприємство є податковим агентом і має перерахувати ПДФО і ВЗ у день виплати оподатковуваного доходу. Чи таким днем вважається день, в якому виконавець примусово стягнув кошти з підприємства? Коли слід перерахувати ПДФО та ВЗ, якщо інформація про фактичне стягнення коштів з’явилась у клієнт-банку вже після завершення робочого дня?

Методрекомендації з бухобліку змінять
Мінфін підготував зміни до Методрекомендацій з бухобліку ОЗ, біологічних активів, запасів, НМА, щодо облікової політики. Розгляньмо, що пропонують змінити.

Лікарняні у звітності правонаступника
Заборгованість за лікарняними — на жаль, не надто рідкісна ситуація. А як бути, якщо така заборгованість переходить правонаступнику в разі реорганізації підприємств?

Середня зарплата освітян-захисників
Яка нині ситуація зі збереженням середньої зарплати мобілізованим працівникам? Виявилося, що у працівників освіти становище особливе.

Чим загрожує неутримання аліментів
Підприємство рік тому отримало листа від виконавчої служби на стягнення аліментів з найманого працівника. Відрахування не були проведені. Які штрафи має право накласти виконавча служба за непроведення відрахувань? Чи потрібно буде робити відрахування за весь рік та як, якщо зарплату він отримав у повному обсязі? Що зі звітністю в такому разі?

До змісту номеру