• Посилання скопійовано

Воєнний стан продовжено: як це вплине на бізнес?

Як звітувати, сплачувати податки та реєструвати ПН? Що з використанням ЕЦП під час війни? Які правила діють у сфері праці та оплати за роботу? Як нараховувати лікарняні? Що з перевірками контролюючих органів? Відповідаємо на запитання.

З 17 серпня діє Закон №2500, яким воєнний стан в Україні продовжується до 21 листопада 2022 року. Про це ми вже повідомили в «ДК» №34/2022.

Продовження воєнного стану безпосередньо впливає на ведення бізнесу та трудові відносини з працівниками. Як саме? Наші постійні читачі вже знають про це. Але і їм, і нашим новим читачам ми вирішили нагадати, які пільги та правила діють для платників різних податків та які нюанси роботи працівників під час війни. Тим більше що деякі пільги заявлено вже давно, але й досі не затверджено механізму їх дії.

Сплата податків та звітування

Нагадаємо, що з 1 серпня всі платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, у тому числі звітності, передбаченої п. 46.2 ПКУ, реєстрації у відповідних реєстрах податкових накладних, розрахунків коригування, не звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків під час війни. Про це докладніше ми розповіли в статті «Подання звітності та сплата податків під час війни: що змінилося?» в «ДК» №21/2022.

Для тих, хто не має можливості сплачувати та звітувати з податків, Мінфін підготував проєкт наказу. Але досі його не затвердив. Тож як аргументувати своє невиконання обов’язків, кожен вирішуватиме самостійно.

З 27 травня повернувся обов’язок реєстрації ПН та РК

З 27 травня платники ПДВ, які мають можливість виконувати податкові обов’язки, повинні зареєструвати всі ПН з 24 лютого й надалі робити це вчасно. Інакше на них чекає штраф.

За новим пп. 69.1-1 ПКУ платники ПДВ зобов’язані забезпечити реєстрацію ПН/РК у строки, встановлені пп. 69.1 ПКУ. Тобто для тих, хто має можливість, — загальновстановлені строки, а хто немає, — протягом 6 місяців після закінчення війни.

Мораторій на перевірки контролюючих органів під час війни

На період воєнного стану (тобто до 21 листопада 2022 року) контролюючі органи не проводять планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду. Це встановлено Постановою №303.

Зверніть увагу, що ДПС не належить до таких органів. Як і до 27 травня, через зміни за Законом №2260 на час війни податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті перевірки зупиняються, крім:

а) камеральних перевірок;

б) документальних позапланових перевірок, що проводяться на звернення платника податків та/або з підстав, визначених підпунктами 78.1.7 та 78.1.8 ПКУ, та/або документальних позапланових перевірок платників податків, за якими отримано податкову інформацію, що свідчить про порушення платником валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями;

в) фактичних перевірок.

Отже, фактичні перевірки залишаються.

З 27 травня камеральні перевірки повертаються вже у повному обсязі (а не лише щодо декларацій для відшкодування ПДВ). А також повертаються документальні перевірки (наразі не всі, а з конкретних підстав, проте вже офіційно і постійно). Про це ми розповіли в статті «Податкові перевірки, штрафи та строки давності під час війни: що нового?» в «ДК» №22/2022.

Уряд відтермінував обов’язковий перехід на токени до кінця війни

24 травня на черговому засіданні КМУ було прийнято Постанову №617, яка продовжила на період дії воєнного стану та протягом 6 місяців з дня його припинення чи скасування можливість застосування ЕЦП, не кваліфікованих ЕП.

З 1 квітня фізособи-«єдинники» 1-ї та 2-ї груп звільнені від сплати ЄП

З 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України згідно з абзацом першим пп. 9.1 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ ФОПи — платники єдиного податку першої та другої груп мають право не сплачувати єдиного податку.

Тобто наразі можна не сплачувати за квітень — листопад, адже воєнний стан діє до 21 листопада. Але наголосимо, що платити не заборонено, адже не платити — це тільки право.

24 серпня та 14 жовтня — не святкові дні

У серпні ми мали би мати вихідний на День Незалежності. А 14 жовтня — святкувати День захисників та захисниць України.

Проте воєнний стан продовжено, тому наразі діє ст. 6 Закону №2136, якою встановлено інші правила на період воєнного стану, а саме: призупинено дію ст. 73 КЗпП щодо визначення святкових і неробочих днів.

Тому 24 серпня та 14 жовтня є звичайними робочими днями, робота в які оплачується у звичайному, а не подвійному розмірі.

Відповідно й банки працюватимуть у звичайному режимі 24 серпня та 14 жовтня. Але наразі про це НБУ не повідомляв.

До того ж скасування свят і вихідних у травні впливає на нарахування відпусткових. Як тепер порахувати стаж, який дає право на щорічну відпустку? А середню зарплату як рахувати? І що робити з тривалістю відпустки? Про це ми розповіли у статті «Надаємо відпустку та рахуємо відпусткові під час війни: поради від редакції» в «ДК» №16/2022.

Трудові відносини під час війни

Ще наприкінці березня Мінекономіки опублікувало роз’яснення щодо порядку дій роботодавців з 24 березня через набрання чинності новим Законом №2136.

Зокрема, про права мобілізованих та тероборони, правила дистанційної роботи в разі переїзду працівників за кордон, надання відпустки у разі неможливості вийти на роботу, а також про простій.

Також окремо прописано правила виплати зарплати під час війни. За ними роботодавець повинен вживати всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати. Роботодавець звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили.

А з 19 липня діють оновлені правила. З метою посилення захисту прав працівників прийнято Закон №2253, яким внесено зміни до КЗпП та інших трудових законів. Ідеться про забезпечення рівності у сфері праці, правового регулювання масового звільнення працівників та колективного-договірного регулювання. Про це ми написали у статті «Захист прав працівників за Законом №2253» у «ДК» №23/2022.

Наголосимо, що ці правила діють і надалі, до 21 листопада.

Якщо треба буде перевезти підприємство в безпечне місце, — є платформа для допомоги в релокації бізнесу

ДП «Прозорро.Продажі» запустило платформу, що допоможе перемістити бізнес із «гарячих точок» та продовжити його діяльність у безпечнішому місці.

Подавати заявки можуть як підприємства, що потребують переміщення, так і компанії, які готові надати для цього приміщення чи інші активи.

Подати заявку на релокацію можна за посиланням.

Призупинення трудового договору: оформлення та наслідки

Позаяк воєнний стан продовжено до 21 листопада, то до цієї дати і у працівників, і у роботодавців діє інструмент — призупинення трудових відносин.

Яких правил при цьому дотримуватися? Як оформити та яких наслідків від цього чекати? Про це ми написали в статті «Призупинення трудового договору: оформлення та наслідки» в «ДК» №17/2022. Проте зверніть увагу, що з 19 липня діють зміни до цих правил. Про них ми зазначили в статті «Призупинення трудового договору: що нового?» в «ДК» №30/2022.

З 19 липня мобілізованим працівникам можна не нараховувати середнього заробітку

Згідно з позицією Мінекономіки, висловленою в коментарі до Закону №2352 (див. «ДК» №32/2022), з метою уникнення дискримінаційних підходів щодо працівників, які будуть прийняті (призвані) на військову службу після дня набрання чинності Законом, збереження роботодавцем заробітної плати за працівниками, які були прийняті (призвані) на військову службу до 19 липня, слід припинити.

Але Держпраці вважає, що ці зміни не обмежують права суб’єктів господарювання приватної форми власності і надалі робити ці виплати.

Зверніть увагу: для бійців територіальної оборони середній заробіток зберігається! Про це ми написали в статті «Доброволець тероборони: що з виплатами?» в «ДК» №33/2022.

До 21 листопада діє скасування обов’язкового маркування товарів на час війни

До 21 листопада 2022 року суб’єкти господарювання, які не спроможні виконати вимоги щодо маркування товарів через військові дії, можуть через подовження воєнного стану реалізовувати такі товари без обов’язкового нанесення інформації про такі товари українською мовою. Саме це маркування ми маємо на увазі!

Щодо імпортних продуктів харчування, їм це дозволяє Постанова №186.

Якщо ж говорити про акцизні марки, то нагадаємо, що дозволяється ввезення на митну територію України тютюнових виробів, маркованих марками акцизного податку, які не є документами суворого обліку та надруковані за межами митної території України на замовлення виробників або імпортерів тютюнових виробів (пп. 69.20 п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

Нарахування лікарняних під час війни

Процедура призначення допомог від ФСС не змінилася попри воєнний стан.

Але лікарняні в електронному вигляді наразі через технічні проблеми можуть не змінювати статус на «готовий до сплати». При цьому їх можна використовувати для оплати.

Водночас, якщо роботодавець через бойові дії не має можливості оформити заяву-розрахунок за лікарняним свого працівника (наприклад, якщо знищено матеріально-технічну базу підприємства тощо), застрахована особа може отримати лікарняні або декретну допомогу просто від ФССУ. Для цього необхідно звернутися до будь-якого зручного відділення Фонду, контакти усіх відділень оновлюються за посиланням.

А от перевірки правильності нарахування лікарняних ФСС вже відновив незважаючи на війну.

Нормативна база

  • Закон №2136 — Закон України від 15.03.2022 р. №2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».
  • Закон №2253 — Закон України від 12.05.2022 р. №2253-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників».
  • Закон №2260 — Закон України від 12.05.2022 р. №2260-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану».
  • Закон №2500 — Закон України від 16.08.2022 р. №2500-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні».
  • Постанова №186 — Постанова КМУ від 03.03.2022 р. №186 «Деякі питання маркування харчових продуктів в умовах воєнного стану».
  • Постанова №303 — Постанова КМУ від 13.03.2022 р. №303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану».

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру