• Посилання скопійовано

Суть справи

Ліквідація ТОВ під час війни
Яка зараз послідовність дій під час ліквідації ТОВ? Чи варто вже (під час війни) подавати рішення держреєстратору? Які наслідки? Чи буде податкова перевірка та в який період? Ці та інші запитання отримуємо від багатьох власників ТОВ. Розгляньмо докладніше.

Трудові відносини: спрощений режим
З 19 серпня 2022 року в КЗпП з’явилася нова глава, присвячена спрощеному режиму регулювання трудових відносин. Про те, які права надає цей новий режим роботодавцю і що внаслідок цього зміниться для працівника, читайте далі.

Воєнний стан продовжено: як це вплине на бізнес?
Як звітувати, сплачувати податки та реєструвати ПН? Що з використанням ЕЦП під час війни? Які правила діють у сфері праці та оплати за роботу? Як нараховувати лікарняні? Що з перевірками контролюючих органів? Відповідаємо на запитання.

Оподаткування в разі експорту товарів
У попередній статті в «ДК» №34/2022, ми розглянули особливості бухгалтерського обліку в разі експорту товарів. Сьогодні мова піде про оподаткування експорту.

Бюджетне відшкодування ПДВ: хто, коли і як?
Хто може претендувати на виплату бюджетного відшкодування з ПДВ? Як заповнити додаток 3 до декларації? Чи можна мати право на БВ у разі ліквідації реєстрації з ПДВ? Хто винен у невиплаті БВ у липні 2022 р.?

Бартер у ЗЕД
Підприємство планує імпорт та експорт товару (робіт, послуг) за бартерним договором. Чи можливі такі операції під час воєнного стану, які юридичні особливості ЗЕД-бартеру, обліку, оподаткування?

Студент стаціонару — на повний день
Студент навчається на стаціонарі. Має наказ на дистанційне навчання. Чи можна оформляти з ним трудові відносини на повний робочий день?

Відображення непроведеної індексації та штрафи
Не проведено індексацію зарплати за квітень, травень, червень 2022 р. Об’єднана звітність за II квартал уже подана. Постала низка питань:
1. Чи можна донарахувати індексацію за квітень, травень, червень у липні і показати в дод. 4ДФ за III квартал?
2. Чи потрібно донараховувати індексацію в кожному місяці окремо й уточнювати дод. 4ДФ за II квартал?
3. Чи призведе таке донарахування до невчасної сплати ЄСВ, ПДФО, ВЗ за квітень, травень, червень?
4. Чи діють під час воєнного стану штрафи за невчасну сплату ЄСВ, ПДФО, ВЗ?
5. Чи діють під час воєнного стану штрафи за ненарахування індексації?
6. Як відображати донарахування індексації в об’єднаній звітності з типом «Нова звітна» у додатках 4ДФ та Д1?

Перевірки щодо БВ з ПДВ: коли та як?
Як проводяться перевірки щодо бюджетного відшкодування з ПДВ? Які нюанси таких перевірок у період воєнного стану?

Спрощене декларування: тепер і на експорт
Новий Закон №2458 (текст Закону див. «ДК» №35/2022) покликаний поширити спрощене декларування на експортні товари за різними підпозиціями у межах однієї товарної позиції УКТ ЗЕД. Що це означає і як спростить життя бізнесу та митниці, читайте далі.

До змісту номеру