• Посилання скопійовано

Що нового

Воєнний стан та мобілізацію продовжено до 21 листопада

!  Усім

У газеті «Голос України» 17.08.2022 р. було офіційно опубліковано закони «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» та «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку проведення загальної мобілізації», які з того ж дня набрали чинності.

Перший із цих законів затверджує Указ Президента України від 12.08.2022 р. №573/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», а другий — Указ Президента України від 12.08.2022 р. №574/2022 «Про продовження строку проведення загальної мобілізації».

Відповідно, воєнний стан та загальна мобілізація в Україні продовжені ще на 90 діб — до 21.11.2022 р.

Закони України від 16.08.2022 р. №2500-IX і №2501-IX чинні з 17.08.2022 р.


Для працевлаштування поляків дозвіл не потрібен

!  Працедавцям

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 16.08.2022 р. через місяць з цієї дати набере чинності Закон «Про встановлення додаткових правових та соціальних гарантій для громадян Республіки Польща, які перебувають на території України».

Серед іншого, Законом передбачено, що громадяни Республіки Польща під час їх перебування на території України мають право, зокрема, на:

працевлаштування без дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства;

державну реєстрацію як платників податків та отримання реєстраційного номера облікової картки платника податків відповідно до законодавства України;

провадження господарської діяльності на тих самих умовах, що і громадяни України.

Закон України від 28.07.2022 р. №2471-IX набирає чинності з 16.09.2022 р.


Уточнено перелік підприємств, що не підлягають приватизації

!  Учасникам приватизації

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 16.08.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна» щодо уточнення деяких положень та сприяння залученню інвестицій у процесі приватизації».

Згідно із Законом, зокрема, не підлягають приватизації підприємства з виготовлення та ремонту всіх видів зброї, що перебуває на озброєнні Збройних Сил України, інших утворених відповідно до закону військових формувань, Служби безпеки України.

Натомість підприємства з виготовлення, ремонту допоміжних засобів реабілітації для осіб з інвалідністю вилучено із переліку підприємств, що не підлягають приватизації.

Закон України від 27.07.2022 р. №2466-IX чинний з 17.08.2022 р.


Діє Закон щодо особливостей діяльності фінсектору за воєнного стану

!  Усім

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 16.08.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей діяльності фінансового сектору у зв’язку із введенням воєнного стану в Україні».

Зокрема, за цим законом:

кредитні спілки отримали можливість тимчасово зупинити свою діяльність;

скасовано обов’язок суб’єкта ЗЕД повідомляти НБУ про відкриття валютного рахунку в банківській установі за межами України;

термін дії Закону «Про фінансову реструктуризацію» продовжено до 01.01.2028 р.;

відстрочено до 01.12.2022 р. введення в дію Закону «Про платіжні послуги», який вже почав діяти 01.08.2022 р.

Окремі положення Закону набирають чинності з 01.12.2022 р.

Докладніше ми розглядали цей Закон в «ДК» №33/2022.

Закон України від 27.07.2022 р. №2463-IX чинний з 17.08.2022 р.


Оприлюднено Закон про зупинення стягнень з фізосіб боргу за ЖКП

!  Фізособам, виконавцям, підприємствам ЖКГ

У газеті «Голос України» 16.08.2022 р. було офіційно опубліковано Закон «Про внесення зміни до пункту 10-2 розділу XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження» щодо зупинення виконання рішень про стягнення з фізичної особи заборгованості за житлово-комунальні послуги у період дії воєнного стану».

Згідно із Законом зупиняється у період дії воєнного стану вчинення виконавчих дій у виконавчих провадженнях з виконання рішень (крім рішень за позовами фізосіб про стягнення заробітної плати, грошового забезпечення військовослужбовців), боржниками за якими є підприємства оборонно-промислового комплексу, визначені в порядку, встановленому Кабміном, органи військового управління, з’єднання, військові частини, вищі військові навчальні заклади, військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти, установи та організації, які входять до складу Збройних Сил України, рішень про стягнення з фізособи заборгованості за житлово-комунальні послуги в територіальних громадах, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають чи перебували у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) відповідно до переліку, затвердженого наказом Мінреінтеграції, або якщо стягнення за житлово-комунальні послуги здійснюється щодо нерухомого майна, яке є місцем постійного проживання такої фізособи і було знищено або пошкоджено внаслідок воєнних (бойових) дій.

Закон України від 27.07.2022 р. №2456-IX
набере чинності з дня набрання чинності Законом «Про внесення змін до деяких законів України
щодо діяльності приватних виконавців та примусового виконання судових рішень,
рішень інших органів (посадових осіб) у період дії воєнного стану»


Зміни в порядку держреєстрації бізнесу

!  СГ

Виконуючи вимоги п. 3 розд. I Закону від 12.05.2022 р. №2255-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству», Міністерство юстиції України внесло зміни до деяких своїх наказів.

Зокрема, змінами до Порядку державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, затвердженого наказом Мін’юсту від 09.02.2016 р. №359/5, уточнено, що держреєстрація припинення юрособи шляхом її ліквідації за спрощеною процедурою проводиться держреєстратором суб’єкта держреєстрації, уповноваженого на зберігання реєстраційної справи такої юрособи в паперовій формі, або у разі звернення будь-якої особи — держреєстратором іншого суб’єкта держреєстрації, який має повноваження на проведення реєстраційних дій щодо такої юрособи.

Водночас із Порядку вилучено норму, згідно з якою у разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях відповідно до Закону «Про правовий режим воєнного стану» держреєстрація юросіб та громадських формувань, що не мають статусу юрособи, проводиться будь-яким суб’єктом держреєстрації незалежно від місцезнаходження таких юросіб чи громадських формувань.

Змінами до Наказу Мін’юсту від 25.11.2016 р. №3359/5 «Про врегулювання відносин, пов’язаних з державною реєстрацією юридичних осіб та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, в межах декількох адміністративно-територіальних одиниць» уточнено, що в умовах воєнного стану та протягом одного місяця з дня його припинення або скасування державна реєстрація юрособи та громадського формування, місцезнаходженням яких є адміністративно-територіальна одиниця, включена до затвердженого Мін’юстом переліку адміністративно-територіальних одиниць, у межах яких припиняється доступ користувачів до єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Мін’юст, в умовах воєнного стану, проводиться незалежно від місцезнаходження такої юрособи та громадського формування.

Змін зазнав також Порядок формування та зберігання реєстраційних справ, затверджений наказом Мін’юсту від 18.11.2016 р. №3267/5.

Зміни до Порядку функціонування порталу електронних сервісів юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, затвердженого наказом Мін’юсту від 23.03.2016 р. №784/5, набирають чинності з 26.09.2022 р.

Наказ Мін’юсту від 08.08.2022 р. №3330/5 чинний з 13.08.2022 р.


Уряд визначив строки переходу торговців на безготівкові платежі

!  Торговцям

Кабмін визначив строки, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги), включаючи товари (послуги), реалізація (надання) яких здійснюється дистанційно:

1) з 1 січня 2023 р. — торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у підпункті 4);

2) з 1 січня 2024 р. — торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення від 5 до 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у підпункті 4);

3) з 1 січня 2025 р. — торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення менше ніж 5 тис. осіб (крім торговців, зазначених у підпункті 4);

4) з 1 січня 2026 р. — торговці-ФОПи — платники ЄП 1-ї групи, торговці, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції.

Ця вимога не поширюватиметься на торговців, які провадять господарську діяльність на територіях територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджено наказом Мінреінтеграції, та протягом трьох місяців після припинення проведення воєнних (бойових) дій на таких територіях та/або деокупації, звільнення від оточення (блокування) цих територій.

З 01.01.2023 р. втратить чинність Постанова КМУ від 29.09.2010 р. №878 «Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів».

Постанова Кабінету Міністрів України від 29.07.2022 р. №894 чинна з 17.08.2022 р.


Зміни у Нацстандарті «Загальні засади оцінки майна і майнових прав»

!  СГ, оцінювачам

Кабмін вніс зміни до Національного стандарту №1 «Загальні засади оцінки майна і майнових прав», затвердженого постановою КМУ від 10.09.2003 р. №1440.

Зокрема, уточнено, що:

звіт про оцінку майна складається в електронній та паперовій формі, якщо складання звіту про оцінку майна в паперовій формі передбачено нормативно-правовими актами з оцінки майна або договором на проведення оцінки майна, та може складатися в повній або стислій формі;

документи та інші інформаційні матеріали, зібрані оцінювачами у процесі проведення оцінки майна, разом із звітом про оцінку майна зберігаються в електронній формі в оцінювачів, які безпосередньо складали звіт про оцінку майна, та архіві суб’єкта оціночної діяльності — суб’єкта господарювання протягом 3 років від дати складання такого звіту, якщо більший строк не встановлено законодавством.

Також визначено, що звіт про оцінку майна в електронній формі складається та підписується всіма оцінювачами, які безпосередньо проводили оцінку майна, та керівником суб’єкта оціночної діяльності або уповноваженою ним особою шляхом накладення їх кваліфікованого електронного підпису з урахуванням вимог законодавства у сфері електронних довірчих послуг.

Постанова Кабінету Міністрів України від 09.08.2022 р. №886 чинна з 11.08.2022 р.


Нова вимога до надавачів фінпослуг

!  Надавачам фінпослуг

Національний банк вніс зміни до своєї Постанови від 24.12.2021 р. №153 «Про затвердження Положення про ліцензування та реєстрацію надавачів фінансових послуг та умови провадження ними діяльності з надання фінансових послуг».

Зокрема, надавачі фінансових послуг зобов’язані до 09.11.2022 р. подати до Нацбанку інформацію щодо наявності/відсутності у власника прямої або опосередкованої істотної участі в надавачі фінансових послуг громадянства / податкового резидентства держави, що здійснює/здійснювала збройну агресію проти України у значенні, наведеному в ст. 1 Закону «Про оборону України», або постійного місцезнаходження / місця реєстрації / місця постійного проживання у відповідній державі.

Постанова  Національного банку України від 12.08.2022 р. №176 чинна з 16.08.2022 р.


Рукави для зберігання зерна звільнено від ввізного мита

!  Імпортерам

27 липня ВРУ 304 голосами ухвалила Закон «Про внесення зміни до розділу XXІ «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України щодо звільнення від оподаткування ввізним митом товарів, що використовуються для забезпечення зберігання зернових та/або олійних культур» (проєкт №7548-1).

Відповідно до Закону у період дії воєнного стану та протягом 30 днів з дня його припинення чи скасування при ввезенні на митну територію України від оподаткування ввізним митом звільняються вироби та обладнання для зберігання, перевезення, завантаження і розвантаження зернових та/або олійних культур:

полімерні рукави та мішки об’ємом не менше 0,8 м3 для зберігання сільськогосподарської продукції, що класифікуються у товарних підкатегоріях 3917 31 00 90, 3917 32 00 90, 3917 39 00 90, 3923 21 00 00, 3923 29 90 00, 3923 90 00 00, 5407 20 11 00, 5407 20 19 00, 6305 32 11 00, 6305 32 19 00 згідно з УКТ ЗЕД;

причепи і напівпричепи з самозавантаженням або саморозвантаженням для перевезення сільськогосподарської продукції, що класифікуються у товарній підкатегорії 8716 20 00 00 згідно з УКТ ЗЕД.

Звільнення не застосовуються до товарів, що мають походження з держави, визнаної державою-окупантом та/або державою-агресором, або ввозяться з території держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України.

Закон від 27.07.2022 р. №2445-ІХ чинний з 17.08.2022 р.


Змінено порядок митного декларування партій товарів

!  Суб’єктам ЗЕД

27 липня ВРУ 312 голосами ухвалила Закон «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо урегулювання процедури складання митних декларацій на товари, які підпадають під різні товарні підпозиції згідно з УКТ ЗЕД, відповідно до Митного кодексу Європейського Союзу» (законопроєкт №4517).

Закон вносить зміни до МКУ з метою адаптації законодавства України до законодавства ЄС.

Закон змінює порядок декларування за одним класифікаційним кодом партії товарів, які класифікуються в різних товарних підпозиціях згідно з УКТ ЗЕД, та встановлює порядок справляння мита у зв’язку з таким декларуванням.

Законом викладено у новій редакції статтю 267 МКУ, а статтю 280 доповнено такими положеннями Митного кодексу ЄС:

спрощене декларування партії товарів, які класифікуються у різних товарних підпозиціях згідно з УКТ ЗЕД (на рівні перших шести знаків) за одним класифікаційним кодом згідно з УКТ ЗЕД, за умови що цьому коду відповідає найбільша ставка мита з товарної підпозиції УКТ ЗЕД у межах однієї товарної позиції УКТ ЗЕД;

поширення спрощеного декларування партії товарів, які класифікуються у різних товарних підпозиціях УКТ ЗЕД, на експорт товарів;

перерахунок специфічної ставки мита в адвалорну для справляння мита за найбільшою ставкою з товарної підпозиції УКТ ЗЕД у межах однієї товарної позиції УКТ ЗЕД.

Докладніше див. у наступному номері «ДК».

Закон України від 27.07.2022 р. №2458-ІХ набирає чинності 01.10.2022 р.


Внесено зміни до форми Податкової декларації екологічного податку

!  Платникам екоподатку

Міністерство фінансів України затвердило зміни до форми Податкової декларації екологічного податку, затвердженої наказом Мінфіну від 17.08.2015 р. №715.

Зокрема, передбачено відображення платниками екологічного податку у формі Податкової декларації інформації щодо місцезнаходження об’єктів оподаткування або об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, що використовуються такими платниками, із використанням Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, який передбачає зазначення 19 символів.

Наказ Мінфіну від 21.07.2022 р. №206 чинний з 16.08.2022 р.

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру