• Посилання скопійовано

Що нового

Опубліковано новий Закон про лікарські засоби

!  Усім, а зокрема медикам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 18.08.2022 р. того ж дня набрав чинності Закон «Про лікарські засоби», який буде введено в дію через 30 місяців після завершення воєнного стану.

Закон регулює правовідносини у сфері лікарських засобів, пов’язані зі створенням, фармацевтичною розробкою, доклінічними дослідженнями, клінічними дослідженнями (випробуваннями), державною реєстрацією лікарських засобів, виробництвом, виготовленням (виробництвом) в умовах аптеки, призначенням, застосуванням, імпортом, оптовою та роздрібною торгівлею, дистанційною торгівлею, контролем якості лікарських засобів, здійсненням фармаконагляду, а також визначає права та обов’язки юридичних і фізичних осіб, повноваження органів державної влади і посадових осіб у відповідній сфері.

Метою Закону є забезпечення охорони здоров’я населення України шляхом забезпечення доступу до ефективних, якісних, сучасних і безпечних лікарських засобів, а також імплементація окремих положень законодавства ЄС щодо лікарських засобів для застосування людиною.

З дня введення в дію цього Закону визнається таким, що втратив чинність, Закон від 04.04.1996 р. №123/96-ВР «Про лікарські засоби».

Закон України від 28.07.2022 р. №2469-IX чинний з 18.08.2022 р.


Діє Закон щодо сприяння процесам релокації підприємств

!  Підприємствам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 18.08.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння процесам релокації підприємств в умовах воєнного стану та економічного відновлення держави».

Метою змін, які цей Закон вносить до низки законодавчих актів, є сприяння процесам релокації підприємств в умовах воєнного стану та економічне відновлення держави.

Набрання чинності окремими положеннями прив’язане до появи відповідних технічних можливостей у системі електронних торгів, та все ж має відбутися не пізніше чотирьох місяців з дня набрання чинності цим Законом.

Закон України від 28.07.2022 р. №2468-IX чинний з 19.08.2022 р.


Запроваджено спрощений режим регулювання трудових відносин

!  Працедавцям і працівникам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 18.08.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність». Законом передбачено запровадження спрощеного режиму регулювання трудових відносин.

Спрощений режим регулювання трудових відносин може на добровільних засадах застосовуватися у відносинах між працівниками та роботодавцями, які мають право на його використання. Такий режим передбачає можливість встановлення індивідуальних умов праці працівника безпосередньо у трудовому договорі.

Докладніше див. «ДК» №35/2022.

Закон України від 19.07.2022 р. №2434-IX
чинний з 19.08.2022 р. і втрачає чинність
з дня припинення або скасування воєнного стану


Про судові справи можуть інформувати через «Дію»

!  Усім

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 18.08.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо додаткових способів інформування про судові справи та проведення зборів суддів в умовах воєнного чи надзвичайного стану».

Законом, зокрема, визначено, що додатковим способом інформування про суд, який розглядає справу, сторони спору та предмет позову, місце, дату і час судового засідання може бути надання інформації з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, у тому числі з використанням мобільного застосунку Порталу Дія.

Програмними засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, у тому числі мобільного застосунку Порталу Дія, може бути також забезпечено додаткове інформування сторін спору, авторизованих через Єдиний державний вебпортал електронних послуг або через мобільний застосунок Порталу Дія, шляхом відображення в електронній формі судового рішення у справі, виконавчого документа.

Закон України від 27.07.2022 р. №2461-IX чинний з 19.08.2022 р.


Карантин продовжено до 31 грудня

!  Усім

23 серпня в газеті «Урядовий кур’єр» було офіційно опубліковано постанову КМУ «Про внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України від 25 березня 2020 р. №338 і постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. №1236».

Змінами, внесеними до Постанови №1236, продовжено на всій території України до 31 грудня 2022 року карантин через COVID-19 та режим надзвичайної ситуації для єдиної державної системи цивільного захисту.

Також уточнено, що строк самоізоляції хворого на COVID-19, особи з підозрою на інфікування COVID‑19 та особи, яка мала контакт із хворим на COVID-19, визначається на підставі галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я. Нагадаємо, що раніше лікуючий лікар визначав на підставі галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я строк самоізоляції хворого на COVID-19 або особи з підозрою на інфікування COVID-19.

Крім того, з Постанови №1236 вилучено норму, за якою строк самоізоляції становив 14 днів для осіб, які мали контакт із хворим на COVID-19, крім осіб, передбачених абзацами третім — п’ятим пункту 7 цієї постанови.

Постанова Кабінету Міністрів України від 19.08.2022 р. №928 чинна з 23.08.2022 р.


Новий Порядок надання кредитів ФГВФО

!  Банкам

Кабмін затвердив Порядок надання Фонду гарантування вкладів фізичних осіб кредиту та/або внеску держави на безповоротній основі.

У новому Порядку оновлено підстави надання кредиту та/або внеску держави — це може бути здійснено за умови наявності ознак нестійкого фінансового стану банківської системи, а також обставин, що загрожують стабільності банківської та/або фінансової системи країни, підтверджених відповідним рішенням Ради з фінансової стабільності.

Натомість серед підстав надання внеску держави вже не згадується неплатоспроможність Фонду чи виведення з ринку неплатоспроможного банку.

Водночас втратила чинність Постанова КМУ від 09.07.2014 р. №251 «Про затвердження Порядку надання Фонду гарантування вкладів фізичних осіб кредиту або внеску держави на безповоротній основі та Методики проведення оцінки настання ризику істотного зменшення обсягу його коштів».

Постанова Кабінету Міністрів України від 19.08.2022 р. №919 чинна з 24.08.2022 р.


Уряд вніс зміни до Порядку надання допомоги на проживання ВПО

!  Переселенцям

Кабмін вніс зміни до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2022 р. №332.

Зокрема, уточнено, що:

1) допомога не надається ВПО, які були обліковані як ВПО до 24.02.2022 р., крім осіб, які отримували щомісячну адресну допомогу ВПО для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату ЖКП, та осіб, які повторно перемістилися з тимчасово окупованої території України, території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) після 24.02.2022 р.

У разі включення територіальної громади до переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), допомога надається з 1 числа місяця, наступного за місяцем, в якому відповідну громаду включено до такого переліку;

2) допомога призначається органом соцзахисту протягом 10 р. д. з дати надходження заяви про надання допомоги на проживання ВПО.

У разі коли ВПО змінювала своє місце обліку та не отримала допомогу, на яку вона мала право, допомога призначається за останнім місцем обліку.

У разі коли ВПО подала зазначену заяву до 30.04.2022 р. та не отримала допомогу, допомога надається за період, коли така особа мала право на допомогу на підставі сформованого Мінцифрою відповідного переліку ВПО, що подається Мінсоцполітики, або ВПО має право звернутися особисто чи поштою до органу соцзахисту із заявою за формою згідно з додатком 1. Таку заяву можна подати до 01.10.2022 р.;

3) за технічної можливості централізоване нарахування допомоги ВПО здійснюється на підставі сформованого Мінцифри переліку та заяв, поданих через Портал Дія.

Постанова Кабінету Міністрів України від 19.08.2022 р. №923 чинна з 24.08.2022 р.


Пільгові кредити для аграріїв продовжено до 31 жовтня

!  Аграріям

Кабмін вніс зміни до своїх постанов від 24.01.2020 р. №28 і від 14.07.2021 р. №723.

Так, до 31 жовтня уповноважені банки прийматимуть заявки від сільгосптоваровиробників на отримання кредиту в розмірі до 90 млн грн. Фінансування відбуватиметься в межах програми «Доступні кредити 5-7-9». Відсотки і надалі сягатимуть від 0% до 9%, залежно від категорії кредиту та СГ.

Кредит надаватиметься максимум на 5 років, якщо сільгоспвиробник бере його на реалізацію інвестиційного проєкту та на рефінансування заборгованості, а також максимум на 3 роки — для фінансування оборотного капіталу.

Таке фінансування сільгоспвиробники зможуть залучити для того, щоб успішно завершити збиральні роботи та підготуватися до посівної кампанії-2023.

Крім того, ті позичальники, які протягом березня — травня залучали пільгове кредитування під 0% і які мали здійснити виплати за цими кредитами уже в серпні 2022 року, тепер можуть це зробити до лютого 2023 року.

Постанова Кабінету Міністрів України від 29.07.2022 р. №916 чинна з 20.08.2022 р.


КМУ скасував дозвіл на імпорт харчових продуктів без маркування українською

!  Усім

Кабмін вніс зміни до своєї Постанови від 09.03.2022 р. №234 «Про заходи щодо забезпечення в умовах воєнного стану безперебійного постачання імпортованих харчових продуктів і кормів».

Скасовано дозвіл для операторів ринку харчових продуктів, які внаслідок воєнних (бойових) дій не в змозі виконати вимоги ст. 10 Закону «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» щодо інформації про імпортовані харчові продукти, здійснювати реалізацію харчових продуктів на митній території України, інформація про які викладена мовою, відмінною від державної.

Однак харчові продукти, імпортовані на територію України з 9 березня до 1 грудня 2022 року, інформація про які викладена мовою, відмінною від державної, можуть перебувати в обігу на митній території України до закінчення мінімального терміну придатності або граничного терміну споживання (дати «вжити до»).

Постанова КМУ від 19.08.2022 р. №922
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 24.08.2022 р. офіційно не опублікована


Удосконалено порядки надання грантів на створення і розвиток бізнесу

!  СГ

Кабмін вніс зміни до Порядку надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу, Порядку надання грантів для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства та Порядку надання грантів для створення або розвитку тепличного господарства, затверджених постановою КМУ від 21.06.2022 р. №738.

Зміни до Порядку надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу тепер дозволяють отримання таких грантів фізособами-підприємцями.

Розширено напрями витрат, для покриття яких надаються мікрогранти. До них додалися:

закупівля ліцензійного програмного забезпечення, тварин, товарів та послуг, пов’язаних з виробництвом продукції/ наданням послуг;

послуги маркетингу та реклами;

орендна плата за обладнання;

використання у підприємницькій діяльності прав інших суб’єктів господарювання (комерційна концесія).

Змінами до Порядку надання грантів для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства та Порядку надання грантів для створення або розвитку тепличного господарства уточнено, хто має право бути отримувачами грантів.

Постанова Кабінету Міністрів України від 05.08.2022 р. №903 чинна з 17.08.2022 р.


Мінфін підкоригував Порядок виконання митних формальностей при транзиті

!  Транзитерам

Міністерство фінансів України затвердило зміни до Порядку виконання митних формальностей при здійсненні транзитних переміщень, затвердженого наказом Мінфіну від 09.10.2012 р. №1066.

Зміни стосуються контрольного талона, зокрема:

1) прописано, що контрольний талон — це витяг з автоматизованої системи митного оформлення, який передається митним органом перевізнику у пункті пропуску для доставки разом з товаром у митницю призначення при здійсненні транзитних переміщень товарів, транспортних засобів комерційного призначення з використанням попередньої митної декларації;

2) уточнено митні формальності при здійсненні транзитних переміщень товарів, транспортних засобів комерційного призначення з використанням попередньої митної декларації.

Контрольний талон створюється в АСМО автоматично на основі даних електронної копії ПД або ЕПД та даних про пропуск товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України.

Контрольний талон має містити відомості про:

митницю відправлення;

митницю призначення;

дату та час перетину кордону;

реєстраційний номер транспортного засобу або номери вагонів, яким (якими) здійснюється перевезення товарів під митним контролем;

накладення митного забезпечення (пломб);

реєстраційний номер електронної копії ПД або ЕПД;

місце розвантаження товарів згідно з відомостями, зазначеними у графі 30 електронної копії ПД або ЕПД;

у разі переміщення гуманітарної допомоги — одержувача (його найменування та місцезнаходження).

При переміщенні консолідованого вантажу в одному транспортному засобі відомості зазначаються у контрольному талоні за кожною електронною копією ПД або ЕПД окремо.

У разі залізничних перевезень працівник прикордонної передавальної станції проставляє на перевізних документах та контрольному талоні календарний штемпель станції відправлення, який свідчить про взяття залізницею солідарного зобов’язання щодо доставки до митниці призначення товарів (вантажів) та дотримання митних правил.

Паперові примірники товаротранспортного документа, рахунка-фактури (інвойса) або іншого документа, що вказує вартість товару, чи їх копії (за наявності) залишаються для зберігання у справах структурного підрозділу митниці відправлення.

Контрольний талон роздруковується в одному примірнику й передається перевізнику для доставки разом з товаром (товарами) у митницю призначення.

За наявності технічної можливості контрольний талон роздруковується разом з унікальним електронним ідентифікатором (QR-код, штрих-код, цифровий код тощо), який створюється в інформаційно-телекомунікаційній системі митних органів з використанням засобів взаємодії інформаційно-комунікаційних систем і містить відомості щодо товарів, зазначених у цьому талоні.

Наказ Мінфіну від 01.08.2022 р. №228
набере чинності через 10 днів з дня його офіційного опублікування,
станом на 24.08.2022 р. офіційно не опублікований


Тепер банки мають право продавати банківські метали

!  Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк вніс зміни до своєї Постанови від 24.02.2022 р. №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану».

Банки отримали право продавати клієнтам банківські метали з фізичною поставкою у відділеннях. Банки здійснюють зазначений продаж у межах залишку банківських металів у касі банку станом на 19.08.2022 р. Додатково до цього залишку включається обсяг перевищення купівлі банківських металів із фізичною поставкою над обсягом їх продажу за всіма банківськими металами з фізичною поставкою, що розраховується в тройських унціях за кожним із металів окремо, починаючи з 19.08.2022 р. та протягом наступних операційних/робочих днів.

Крім того, для однозначного трактування норм Постанови №18 НБУ уточнив, що банки під час продажу безготівкової валюти громадянам із подальшим її розміщенням на депозит від трьох місяців можуть встановлювати курс цієї операції самостійно.

Постанова  Національного банку України від 19.08.2022 р. №183 чинна з 20.08.2022 р.

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру