• Посилання скопійовано

Відображення непроведеної індексації та штрафи

Не проведено індексацію зарплати за квітень, травень, червень 2022 р. Об’єднана звітність за II квартал уже подана. Постала низка питань: 1. Чи можна донарахувати індексацію за квітень, травень, червень у липні і показати в дод. 4ДФ за III квартал? 2. Чи потрібно донараховувати індексацію в кожному місяці окремо й уточнювати дод. 4ДФ за II квартал? 3. Чи призведе таке донарахування до невчасної сплати ЄСВ, ПДФО, ВЗ за квітень, травень, червень? 4. Чи діють під час воєнного стану штрафи за невчасну сплату ЄСВ, ПДФО, ВЗ? 5. Чи діють під час воєнного стану штрафи за ненарахування індексації? 6. Як відображати донарахування індексації в об’єднаній звітності з типом «Нова звітна» у додатках 4ДФ та Д1?

Чи можна донарахувати індексацію за II кв. у липні і показати в дод. 4ДФ за III кв.?

Відповідно до абз. 6 пп. 2 п. 2 розд. IV Інструкції №449, якщо заробітну плату нараховують за попередній період, зокрема через уточнення кількості відпрацьованого часу, виявлення помилок, нараховані суми включають до заробітної плати того місяця, в якому були здійснені нарахування.

Щодо відображення донарахування індексації в додатку 4ДФ об’єднаної звітності наголосимо, що результати перерахунку сум доходів, наданих платникові податку, й утриманого ПДФО і військового збору податковий агент відображає у звітному місяці кварталу його проведення.

Отже, суми індексації зарплати за квітень — червень 2022 року відобразяться в додатку 4ДФ у тому місяці кварталу, в якому проводиться таке нарахування з ознакою доходу «101», тобто у липні 2022 року (ІІІ квартал) у загальній сумі зарплати поточного місяця одним рядком.

Зверніть увагу!

Нарахування своєчасно не нарахованої індексації має бути оформлено документально, наприклад бухгалтерською довідкою, де потрібно зазначити, за який період і в якій сумі проведено доплату працівникові, та уточнити фактичний час виплати.

Чи донараховувати індексацію за кожен місяць окремо й уточнювати у дод. 4ДФ за II кв.?

Ні, корегувати звітність за минулі періоди не потрібно.

Чи призведе донарахування індексації до невчасної сплати ЄСВ, ПДФО, ВЗ за II кв.?

Донарахування індексації за минулі періоди не тягне за собою несвоєчасної сплати податків та зборів, бо таке донарахування проводиться у місяці здійснення фактичного нарахування (у липні 2022 року).

Звертаємо увагу: у разі несвоєчасної виплати сум індексації грошових доходів громадян здійснюють їх компенсацію відповідно до законодавства (п. 4 Порядку №1078). Розраховують компенсацію згідно з Порядком №159.

Чи діють за воєнного стану штрафи за невчасну сплату ЄСВ, ПДФО, ВЗ?

ЄСВ

Згідно з п. 9-21 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, штрафні санкції, визначені ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ, не застосовують.

Крім того, відповідно до п. 9-22 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ, тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, платникам єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

ПДФО та ВЗ

Відповідно до п. 52-1 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня 2020 року до останнього календарного дня місяця (включно), в якому завершується дія карантину, штрафні санкції не застосовуються.

Водночас Законом №2260 ПКУ доповнено новою нормою — абзацом п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ, яким установлено особливості справляння податків і зборів. Набрав чинності цей Закон 27.05.2022 р. Тож починаючи з 27.05.2022 р. платник податку звільняється від відповідальності в разі дотримання умов, визначених п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ. Відповідно, вимоги п. 52-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ щодо мораторію на застосування штрафних санкцій під час дії воєнного стану не застосовуються.

Так, за відсутності у платників податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності платники податків звільняються від передбаченої цим Кодексом відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності Законом №2260, за умови подання податкової звітності до 20 липня 2022 року та сплати податків та зборів у строк не пізніше ніж 31.07.2022 р.

Платників податків, у яких відновилася можливість виконувати податкові обов’язки, граничний строк виконання яких припадає на період з 24.02.2022 р. до дня відновлення такої можливості, звільняють від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов’язків, якщо вони виконають їх упродовж 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей.

Аналогічна думка міститься у роз’ясненні ГУ ДПС в Одеській області від 12.07.2022 р.

Таким чином, роботодавці, які мали можливість платити податки та збори, але не сплачували їх та не сплатили до 31.07.2022 р., сплачуватимуть штраф за п. 125-1 ПКУ. Ці штрафи не застосовуються, якщо ненарахування, неутримання та/або неперерахування ПДФО самостійно виявляється під час перерахунку цього податку, передбаченого п. 169.4 ПКУ, та виправляється в наступних податкових періодах протягом звітного року. Скористатися такою можливістю для уникнення штрафу за заниження військового збору не вдасться.

Крім того, згідно з п. 129.4 ПКУ, на суми грошового зобов’язання, визначеного пп. 129.1.3 ПКУ, нараховується пеня за кожний календарний день прострочення його сплати починаючи з 91-го календарного дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати зобов’язання, 100% річних облікової ставки НБУ, чинної на кожен такий день.

Якщо помилку виправити самостійно і швидко (протягом 90 днів з дня, коли ПДФО та ВЗ треба було заплатити), пені не буде. Не буде її і пізніше, якщо помилку виправляти шляхом перерахунку ПДФО згідно з п. 169.4 ПКУ.

Чи є за воєнного стану штрафи за ненарахування індексації?

Статтею 10 Закону №2136 передбачено звільнення роботодавця від відповідальності за порушення зобов’язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили.

Нагадаємо!

Торгово-промислова палата України засвідчила факт настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) з 24 лютого 2022 року — лист ТПП від 28.08.2022 р. №2024/02.0-7.1, див. рубрику «Документи для роботи» в «ДК» №12/2022.

Проте звільнення роботодавця від відповідальності за несвоєчасну оплату праці не звільняє його від обов’язку виплати заробітної плати.

У разі неможливості своєчасної виплати заробітної плати внаслідок ведення бойових дій строк виплати заробітної плати може бути відтермінований до моменту відновлення діяльності підприємства.

У разі якщо підприємство розташоване на території, на якій не ведуться бойові дії, і в разі відновлення перевірок буде встановлено факт несвоєчасного перерахунку зарплати працівникові, то роботодавець нестиме відповідальність згідно із законодавством.

Отже, якщо на території, де розташоване підприємство, не велися бойові дії, а підприємство просто забуло провести індексацію, то самостійне виправлення помилки до перевірки врятує від штрафу за недотримання державних мінімальних гарантій (абз. 4 п. 2 ст. 265 КЗпП). Проте не позбавить від штрафу за порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш ніж за один місяць, виплати їх не в повному обсязі — у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення (абз. 3 ч. 2 ст. 265 КЗпП).

Крім того, ст. 41 КУпАП визначено адміністративну відповідальність за порушення встановлених строків виплати заробітної плати та виплату її не в повному обсязі у вигляді штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності від 30 до 100 н. м. д. г. (від 510 до 1700 грн). За повторне протягом року порушення — від 100 до 300 н. м. д. г. (1700 — 5100 грн).

Як відображати донарахування індексації в дод. 4ДФ та Д1 з типом «Нова звітна»?

Для правильного відображення в об’єднаній звітності донарахованих сум індексації потрібно керуватися Наказом №773.

Додаток 1 до об’єднаної звітності призначений для щоквартального формування платниками єдиного внеску щодо кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованої їй заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) у розрізі місяців звітного кварталу.

Проте, коли йдеться про донарахування сум індексації, пов’язане з уточненням відпрацьованого часу, то донараховані у липні 2022 року суми зарплатної індексації за квітень — червень 2022 року відображатимуться в додатку 1 у тому місяці кварталу, в якому фактично були проведені такі донарахування (у бухгалтерському обліку), тобто в додатку 1 за липень ІІІ кварталу 2022 року у загальній сумі зарплати поточного місяця одним рядком.

Про те, як відобразити донараховану індексацію в додатку 4ДФ, див. відповідь на запитання 1.

Тому об’єднана звітність з типом «Нова звітна» з додатками 1 та 4ДФ не подається.

Нормативна база

  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 р. №322-VIII.
  • КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 р. №8073-X.
  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон №2136 — Закон України від 15.03.2022 р. №2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».
  • Закон №2260 — Закон України від 12.05.2022 р. №2260-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану».
  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
  • Інструкція №449 — Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. №449.
  • Наказ №773 — Наказ Мінфіну від 15.12.2020 р. №773 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року №4».
  • Порядок №159 — Порядок проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати, затверджений постановою КМУ від 21.02.2001 р. №159.
  • Порядок №1078 — Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. №1078.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру