• Посилання скопійовано

Не списали «дебіторку» вчасно: як виправити помилку в декларації?

У 2017 р. підприємство помилково нарахувало резерв сумнівних боргів. Чи можна тепер за рахунок цього резерву списати безнадійну дебіторську заборгованість, строк позовної давності за якою минув 2019 року? Підприємство є платником ПДВ і податку на прибуток, застосовує коригування на податкові різниці.

Виправлення помилки у нарахуванні резерву

Нарахування резерву відображають проведенням: Д-т 944 К-т 38.

Оскільки резерв нарахований помилково, а помилка ця була виявлена через кілька років, то виправлення здійснюється згідно з нормами п. 4 П(С)БО 6. При цьому в Балансі за рік, в якому була виявлена і виправляється така помилка, на її суму виправляються залишки на початок року резерву сумнівних боргів в активі балансу і нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) в пасиві балансу. Тобто роблять бухгалтерське проведення: Д-т 38 К-т 44.

У Балансі за поточний рік на суму такої помилки виправляють залишки на початок року дебіторської заборгованості в активі балансу і нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) в пасиві балансу.

Щодо виправлення в декларації з податку на прибуток

На початку 2021 року ще можна виправити помилки в річній декларації з податку на прибуток за 2017 рік. Зробити це, подавши уточнюючу декларацію, або в поточній декларації, з урахуванням строків давності, установлених ст. 102 ПКУ.

Якщо виправлення проводять через поточну декларацію, до неї не подають уточнюючих додатків до декларації, яку виправляють. Виправлення роблять лише в додатку ВП до поточної декларації. Але виправлену фінансову звітність за 2017 рік до поточної декларації, в якій роблять виправлення, доведеться подавати. Водночас разом із декларацією платник може подати доповнення до неї, складене в довільній формі, з поясненням проведених виправлень.

Так само консультує податкова, відповідаючи на запитання в ЗІР, підкатегорія 102.20.02:

  • «Чи подаються відповідні додатки з виправленими показниками до рядків таблиці 1 додатка ВП до податкової декларації з податку на прибуток підприємств?»;
  • «Чи подається фінансова звітність з виправленими показниками до додатка ВП до податкової декларації з податку на прибуток підприємств та яким чином?».

Варто сказати, що у тих, хто застосовує податкові різниці, внаслідок виправлення помилки в нарахуванні резерву не виникає недоплати з податку на прибуток. Адже на суму зменшеного резерву збільшиться фінансовий результат до оподаткування у бухобліку. Разом з тим на цю саму суму буде зменшено фінансовий результат до оподаткування за пп. 139.2.1 ПКУ. Отже за рахунок податкової різниці об'єкт оподаткування податком на прибуток не зміниться.

Списання безнадійної дебіторської заборгованості, строк позовної давності за якою минув 2019 року

Позаяк строк позовної давності минув 2019 року, то й відображати списання потрібно було у 2019 році. Якщо підприємство не зробило цього, доведеться виправляти так само, як зазначено вище, тільки з урахуванням деяких нюансів.

Резерв сумнівних боргів, про який йдеться в запитанні, сформований помилково. Тому списувати за його рахунок безнадійну дебіторську заборгованість, хоч і минулого періоду, виправляючи одну помилку за рахунок іншої, не можна. Виправляти помилки доведеться окремо.

У бухгалтерському обліку в Балансі в році виявлення помилки виправляються залишки — зменшується сальдо нерозподіленого прибутку (збитків), а також зменшується сальдо дебіторської заборгованості. Тобто робиться проведення: Д-т 44 К-т 36, 37.

Щодо нюансів у податковому обліку податку на прибуток

У декларації з податку на прибуток помилку за 2019 рік можна буде виправити звичайними методами: або подавши уточнюючий розрахунок, або в поточній декларації (найзручніше — при поданні декларації за 2020 рік).

На суму списаної заборгованості внаслідок виправлення помилки в 2019 році зменшиться об'єкт оподаткування.

Якщо у 2019 році підприємство визначило суму податку на прибуток до сплати, внаслідок зменшення об'єкта оподаткування зменшиться прибуток та/або об'єкт оподаткування матиме від'ємне значення.

Якщо в 2019 році підприємство мало від'ємне значення об'єкта оподаткування, внаслідок виправлення від'ємне значення збільшиться.

В обох випадках штраф платнику податку не загрожує (адже недоплата з податку на прибуток внаслідок виправлення помилки не виникає).

Але зверніть увагу: зміна від'ємного значення за декларацією 2019 року може вплинути на показники декларації 2020 року. Тому якщо внаслідок виправлення помилки в 2019 році виникне або збільшиться від'ємне значення об'єкта оподаткування, виправляти таку помилку доведеться спочатку за 2019 рік, а потім різницю, що виникла, доведеться перенести і в декларацію за 2020 рік!

Олександр ЗОЛОТУХІН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру