• Посилання скопійовано

Форма та порядок надсилання податкової вимоги змінені

Нагадаємо, що абзац третій п. 59.1 ПКУ викладено в новій редакції Законом від 04.12.2020 р. №1072-IX. Це й стало підставою для внесення наказом Мінфіну від 08.02.2021 р. №631 змін до Порядку направлення контролюючими органами податкових вимог платникам податків, затвердженого наказом Мінфіну від 30.06.2017 р. №610 (далі — Порядок №610). До речі, це перші зміни, які вносяться до цього документа з моменту його прийняття.

Податкова вимога — на суму понад 3060 грн

З 10.12.2020 р. податкова вимога не надсилається (не вручається), а заходи, спрямовані на погашення (стягнення) податкового боргу, не застосовуються, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує 180 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Отже, йдеться про суму, яка не перевищує 3060 грн.

1 Набирає чинності з дня опублікування, станом на 07.04.2021 р. офіційно не опублікований.

У разі збільшення загальної суми податкового боргу до розміру, що перевищує 180 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3060 грн), контролюючий орган надсилає (вручає) податкову вимогу такому платнику податків.

Строк давності для стягнення податкового боргу

За приписами п. 59.1 ПКУ строк давності, визначений п. 102.4 ПКУ для стягнення податкового боргу, у такому разі розпочинається не раніше дня виникнення податкового боргу в сумі, що перевищує 3060 грн.

Не варто плутати строк надсилання податкової вимоги та строк давності для стягнення податкового боргу.

Податкова вимога може бути надіслана не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов'язання.

При цьому податкова вимога містить дату виникнення податкової застави, яка відлічується від дати, визначеної у п. 89.1 ПКУ, зокрема,

  • у разі несплати у строки, встановлені цим Кодексом, суми грошового зобов'язання, самостійно визначеної платником податків у податковій декларації, — з дня, наступного за останнім днем зазначеного строку;
  • у разі несплати у строки, встановлені цим Кодексом, суми грошового зобов'язання, самостійно визначеної контролюючим органом, — з дня виникнення податкового боргу;
  • у випадку, визначеному в пункті 100.11 статті 100 цього Кодексу, — з дня укладання договору про розстрочення, відстрочення грошових зобов'язань.

Тимчасом як стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 30 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги (п. 95.2 ПКУ).

Зверніть увагу!

Публічні торги з продажу майна, яке перебуває у податковій заставі, можуть бути проведені не раніше ніж через 30 календарних днів з дня надсилання (вручення) цієї податкової вимоги (раніше цей строк становив 60 календарних днів).

Отже, розпочати стягнення без попередньо надісланої податкової вимоги неможливо.

Мало того, для цього контролюючий орган в обов'язковому порядку звертається до суду щодо надання дозволу на погашення всієї суми податкового боргу за рахунок майна/коштів платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Винятком є випадки, коли податковий борг виник унаслідок несплати грошових зобов'язань та/або пені, визначених платником податків у податкових деклараціях або уточнюючих розрахунках, перевищує 5 мільйонів гривень. Податковий борг у такому разі стягується без звернення до суду за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу за рахунок готівки, що належить такому платникові податків, та/або коштів з рахунків такого платника у банках.

Змінені форми податкових вимог форм «Ю» та «Ф»

Оновлено форми податкової вимоги для платника податків:

1) розширено перелік суб'єктів — платників податків, зокрема, податкова вимога надсилатиметься із зазначенням даних про юрособу або відокремлений підрозділ юрособи/уповноважену особу за договором про спільну діяльність або угодою про розподіл продукції/управителя майна за договором управління майном;

2) забрано корінець податкового повідомлення — податкова вимога формуватиметься виключно в електронній формі з можливістю створення (роздрукування) паперового документа;

3) оновлено податкові вимоги як для платників податків — юросіб за формою додатка 1 до Порядку №610, так і для платників податків — фізосіб за формою додатка 2 до Порядку №610;

4) по-новому складатиметься і порядковий номер податкової вимоги — у форматі «NNNNNNN-PPPP-OOOO», де:

N — порядковий номер (7 цифр);

P — код структурного підрозділу (4 цифри);

O — код податкового органу (4 цифри).

Зміни у порядку надсилання податкової вимоги

Як і раніше, податкова вимога надсилається (вручається) платникові податків у паперовій та/або електронній формі.

Зверніть увагу!

Як і раніше, на вимогу платника податків, який отримав податкову вимогу в електронній формі, податковий орган може надати її також у паперовій формі протягом трьох робочих днів з дня надходження відповідної вимоги (у паперовій або електронній формі) платника податків про паперовий документ (раніше така вимога називалася «запитом»).

Проте в електронній формі податкова вимога може надсилатися за дотримання одночасно таких умов:

1) платники податків можуть отримувати податкову вимогу в електронній формі, якщо звітність подають в електронній формі та/або пройшли електронну ідентифікацію онлайн в електронному кабінеті;

2) такі платники податків подали заяву про бажання отримувати документ через електронний кабінет — за відсутності заяви листування з платником податків здійснюється за його адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) за правилами, встановленими у п. 42.5 ПКУ;

3) при надсиланні податкової вимоги обов'язковим є дотриманням законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Датою вручення платнику податків податкової вимоги в електронній формі вважається дата, зазначена у квитанції про доставку у текстовому форматі, що надсилається з електронного кабінету автоматично та свідчить про дату та час доставки податкової вимоги платнику податків.

У разі якщо доставка документа відбулася після 18 години, датою вручення податкової вимоги платнику податків вважається наступний робочий день. Якщо доставка відбулася у вихідний чи святковий день, датою вручення податкової вимоги платнику податків вважається перший робочий день, наступний за вихідним або святковим днем.

Як бути, якщо податковий орган не отримав квитанцію про доставку податкової вимоги в електронний кабінет?

Якщо податковий орган протягом двох робочих днів не отримав квитанцію про доставку, на третій робочий день з дня надсилання податкової вимоги в електронний кабінет платника він надсилає податкову вимогу у паперовій формі. При цьому визначений вище строк доставки податкової вимоги в електронний кабінет не зараховується до строку надіслання такої вимоги.

А це, своєю чергою, означає, що строк для стягнення податкового боргу в такому разі відлічується від дати отримання паперової (не електронної) форми податкової вимоги.

А якщо платник податків не зможе отримати податкову вимогу (з різних причин) чи відмовиться від її отримання?

Нагадаємо: у разі якщо пошта не зможе вручити платнику податків документ у зв'язку з відсутністю за місцезнаходженням посадових осіб платника податків, їхньою відмовою прийняти документ, незнаходженням фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин, документ вважається врученим платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причини невручення (абзац другий п. 42.5 ПКУ).

Саме після отримання податковим органом повідомлення про вручення поштового відправлення з податковою вимогою (у т. ч. із зазначенням причин невручення за їх наявності) платникові податків таке повідомлення передається податковому керуючому.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру