• Посилання скопійовано

Індексація зарплати та аліментів: що нового?

Кабмін вніс зміни до порядку індексації таких доходів, як зарплата та аліменти. Що саме і з якої дати зміниться?

Постанова №278 вносить зміни до Порядку №1078. Вони запрацювали з 2 квітня 2021 року (дати публікації постанови). Зокрема, з цієї дати Порядок №1078 стосується не лише роботодавців, а й державних та приватних виконавців! Розгляньмо нововведення докладніше.

Індексація зарплати працівників із неповним робочим часом

Ці зміни вносяться до абз. 6 п. 4 Порядку №1078. За ними, у разі коли особа працює неповний робочий час, сума індексації визначається з розрахунку повного робочого часу/кількості календарних днів у місяці, а виплачується пропорційно до відпрацьованого/службового часу.

Чим це відрізняється від попередньої редакції? Нагадаємо, що вона мала такий вигляд: «У разі коли особа працює неповний робочий час, сума індексації визначається з розрахунку повного робочого часу, а виплачується пропорційно відпрацьованому часу».

На жаль, подробиць і прикладів, як ця норма діятиме на практиці, Постанова №278 не містить. Тож почекаймо на роз'яснення Мінекономіки.

На думку автора, для більшості роботодавців порядок нарахування індексації для працівників із неповним робочим часом (або якщо з якихось причин працівник не виконав установленої йому повної норми робочого часу!) не зміниться.

Термін «службовий час» застосовується у вітчизняному законодавстві щодо військовослужбовців, поліцейських тощо. Тож, найімовірніше, зміни спричинені бажанням установити порядок індексації оплати праці цих та подібних до них держслужбовців. А підтверджує нашу позицію додання до Порядку №1078 нового п. 10-2, який врегульовує питання індексації їхніх доходів.

Якщо місячний дохід зріс, а оклад — ні

Ці зміни вносяться до абз. 5 п. 5 Порядку №1078. За ними у разі зростання грошового доходу за рахунок інших його складових без підвищення тарифних ставок (посадових окладів) сума індексації не зменшується на розмір підвищення грошового доходу. Але в разі коли підвищується тарифна ставка (посадовий оклад), у місяці підвищення враховуються всі складові грошового доходу, які не мають разового характеру.

Чим це відрізняється від попередньої редакції? Мало чим, тож це можна вважати уточненням.

Зокрема, уточнюється, що контролювати треба зростання не просто окладів, а саме посадових окладів (що на практиці доти й відбувалося). А коли йдеться про загальний місячний показник, зростання якого є сигналом для роботодавця, то вже говоритимемо не про загальну суму заробітної плати, а про загальну суму грошового доходу за місяць. Але, як і раніше, орієнтуємося на ті показники доходу, які не є одноразовими. Отже, поява одноразових негрошових подарунків, як і раніше, на розрахунок індексації зарплати працівника ніяк не вплине.

Чи не означає ця заміна терміна «заробітна плата» на «грошовий дохід», що індексувати доведеться не лише зарплату, а й інші грошові виплати найманим працівникам (наприклад, за цивільно-правовими договорами)? Ні, коло доходів, які індексуватимуться, не розширено. Адже до п. 2 Порядку №1078, яким визначено, які грошові доходи індексуються, Постанова №278 не внесла змін.

Якщо оклад (тарифну ставку) підвищили не з першого числа місяця

Про це до п. 5 Порядку №1078 додали новий абзац. За ним, якщо грошовий дохід підвищено не з 1 числа місяця, сума індексації визначається з розрахунку повного робочого часу/кількості календарних днів у місяці, а виплачується пропорційно до відпрацьованого/службового часу з урахуванням положень цього Порядку.

Тобто в такому разі аналогічно до неповного робочого часу:

  • спочатку треба порахувати суму індексації за цілий місяць (так, ніби підвищення окладу й не було);
  • порахувати суму індексації за місяць, у якому оклад зріс, пропорційно до частини місяця до підвищення окладу;
  • частина зарплати, яка розрахована вже з нового, збільшеного розміру окладу (якщо розмір зростання перевищує розмір індексації, яка мала би бути нарахована в цьому місяці), цього місяця не індексується.

Приклад того, як це працюватиме на практиці, теж додали до Порядку №1078 (приклад №4 у додатку 4).

Приклад індексації в разі підвищення окладу не з першого числа місяця

Припустімо, що посадовий оклад підвищено з 15 грудня 2020 року. Заробітна плата працівника у грудні 2020 року до підвищення посадового окладу з розрахунку повного робочого часу становить 5250 грн, із них:

3500 грн — посадовий оклад;

1050 грн (30% посадового окладу (3500 * 30 : 100) — надбавка;

700 грн (20% посадового окладу (3500 * 20 : 100) — премія.

Крім того, у грудні 2020 року працівник повинен отримати індексацію 70,37 грн, обчислену виходячи з величини індексу споживчих цін, що становить 3,1%, та з урахуванням прожиткового мінімуму для працездатних осіб у грудні 2020 року, що становить 2270 грн (2270 * 3,1 : 100 = 70,37).

Заробітна плата працівника у грудні 2020 року після підвищення посадового окладу з розрахунку повного робочого часу становить 6000 грн, з них:

4000 грн — посадовий оклад;

1200 грн (30% посадового окладу (4000 * 30 : 100) — надбавка;

800 грн (20% посадового окладу (4000 * 20 : 100) — премія.

У зв'язку з підвищенням посадового окладу під час порівняння суми підвищення заробітної плати та суми індексації повинні враховуватися всі складові заробітної плати, які не мають разового характеру виплати.

З розрахунку повного робочого часу сума підвищення заробітної плати у грудні 2020 року становить 750 грн (6000 - 5250).

Позаяк сума підвищення заробітної плати у грудні 2020 року перевищує суму індексації, яка склалася у зазначеному місяці (70,37 грн), у грудні 2020 року сума індексації не нараховується.

Для проведення подальшої індексації індекс споживчих цін розраховується наростаючим підсумком із січня 2021 року.

Позаяк підвищення посадового окладу відбулося з 15 грудня 2020 р., то до 15 грудня сума індексації (70,37 грн) розраховується та виплачується пропорційно до відпрацьованого часу.

У грудні 2020 року 22 робочі дні, з них 10 робочих днів — відпрацьований час до підвищення посадового окладу. Сума індексації становить 31,99 грн (70,37 : 22 * 10).

Після 15 грудня 2020 р. сума індексації не виплачується, бо сума підвищення заробітної плати у зазначеному місяці з розрахунку за повний місяць (750 грн) перевищила суму індексації (70,37 грн).

Індексація аліментів — як це буде?

І до цього в Порядку №1078 норми щодо індексації аліментів уже були.

Так, у п. 6 Порядку №1078 вже було передбачено, що індексація розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі, провадиться підприємствами, установами, організаціями, фізособами-підприємцями. Тобто, зокрема, роботодавцями, які проводять відповідні відрахування аліментів з доходу їх платника.

Тож роботодавцям треба запам'ятати: індексуються лише ті аліменти, які визначені судом (!) і у твердій грошовій сумі (!). Тобто ті аліменти, які сплачуються добровільно, за домовленістю сторін або у проценті від доходу, індексації ними не підлягають.

Далі треба знати, що індексація розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі, провадиться за рахунок коштів платника аліментів. Отже, хто б не збільшував суму аліментів на їх індексацію, не сплачує такої індексації з власної кишені.

Тож раніше п. 10-4 Порядку №1078 встановлював для роботодавців те, з якого місяця починається обчислення індексації та які індекси споживчих цін при цьому враховувати:

  • обчислюється індекс споживчих цін для проведення індексації розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі, з місяця, в якому призначено аліменти;
  • для аліментів, визначених судом у твердій грошовій сумі, що були призначені до червня 2016 р., індекс споживчих цін для проведення індексації обчислюється з дня набрання чинності Законом України від 17.05.2016 р. №1368-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо індексації розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі»;

При цьому розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, разом зі сумою індексації не повинен перевищувати 50% грошового доходу платника аліментів.

Проте з 25.09.2020 р. обов'язок індексації аліментів було встановлено і для державних та приватних виконавців (з дати набрання чинності Законом №831). І ось для них передбачено, що індексація розміру аліментів провадиться щороку починаючи з другого року після визначення розміру аліментів.

Зміни щодо цього внесені до п. 10-4 Порядку №1078 — його доповнено новим абзацом. За ним у разі проведення державним, приватним виконавцем індексації розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі, обчислення індексу споживчих цін здійснюється наростаючим підсумком починаючи з наступного року з місяця, що відповідає місяцю встановлення розміру аліментів.

Проте, на нашу думку, варто дочекатися офіційних роз'яснень від Мін'юсту щодо того, як ці норми мають діяти на практиці.

Нормативна база

  • Порядок №1078 — Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. №1078.
  • Постанова №278 — Постанова КМУ від 31.03.2021 р. №278 «Про внесення змін до Порядку проведення індексації грошових доходів населення».

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру