• Посилання скопійовано

Що нового

Підписано закон про карантинну допомогу ФОПам та працівникам

! ФОПам та працівникам

6 квітня Президент підписав Закон «Про надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (колишній законопроєкт №5300).

Законом пропонується забезпечити за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів виплати допомоги застрахованим особам, які втрачають частину заробітної плати чи доходу у разі запровадження додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів.

Допомога застрахованим особам, передбачена цим Законом, надаватиметься у 2021 році одноразово.

Застрахована особа має право на отримання допомоги на підставі самостійного звернення такої фізичної особи.

Допомога застрахованим особам виплачується:

  • за рахунок коштів Державного бюджету України — у розмірі 8000 гривень;
  • за рахунок коштів місцевого бюджету — у розмірі, визначеному рішенням органу місцевого самоврядування.

Застрахована особа, яка має право на отримання допомоги, має бути:

— найманим працівником суб'єкта господарювання, основний вид економічної діяльності якого заявлений першим у відомостях з ЄДР станом на останній день місяця, який передує місяцю, в якому подається звернення на отримання допомоги, та відповідає видам, визначеним у Переліку видів економічної діяльності (його має затвердити КМУ);

— або ФОПом, основний вид економічної діяльності якого заявлений першим у відомостях з ЄДР станом на останній день місяця, який передує місяцю, в якому подається звернення на отримання допомоги, та відповідає видам, визначеним у Переліку видів економічної діяльності.

Закон України від 30.03.2021 р. №1358-IX
набере чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 07.04.2021 р. офіційно не опублікований


Уряд підкоригував порядок функціонування єдиного рахунку

! СГ

Кабмін вніс зміни до Порядку функціонування єдиного рахунку та виконання норм статті 35-1 Податкового кодексу України центральними органами виконавчої влади, затвердженого постановою КМУ від 29.04.2020 р. №321.

Зокрема, уточнено, що:

1. Інформація про реквізити єдиного рахунку розміщується на офіційному вебпорталі ДПС, Казначейства, Єдиному державному вебпорталі електронних послуг «Портал Дія», а також є доступною платнику в Електронному кабінеті.

2. ДПС засобами інформаційно-телекомунікаційної системи ДПС веде єдину картку платника, включеного до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.

3. Для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу (заборгованості) з податків і зборів, єдиного внеску та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на ДПС, на єдиний рахунок у національній валюті зараховуються:

— кошти, сплачені платником з поточного та інших рахунків у банку;

— кошти, стягнуті з рахунків платника в банку органами ДПС;

— кошти, стягнуті у межах виконавчого провадження за податками і зборами, єдиним внеском та іншими платежами, контроль за справлянням яких покладено на ДПС, що надійшли з депозитних рахунків органів державної виконавчої служби;

— помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов'язання та пені у порядку, визначеному статтею 43 ПКУ;

— помилково та/або надміру сплачені суми ЄСВ.

4. Якщо на єдиний рахунок надійшли кошти від юридичної чи фізичної особи, яка не є платником, включеним до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок, або від платника, якого ДПС не може ідентифікувати з інформації про рух коштів на єдиному рахунку, такі кошти повертаються ДПС на рахунок у банку, через який здійснено таке зарахування.

5. У разі сплати грошових зобов'язань (зобов'язань з єдиного внеску) до закінчення граничного строку подання відповідної податкової декларації (розрахунку з єдиного внеску) за податковий (звітний) період (календарні: місяць, квартал, півріччя, три квартали, рік), що передує даті включення платника до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок, суми таких коштів зараховуються в рахунок погашення грошових зобов'язань і пені, зобов'язань з єдиного внеску, самостійно визначених платником та/або визначених за результатами контрольно-перевірочної роботи за одним і тим самим видом доходів державного та/або місцевих бюджетів, у частині зобов'язань з єдиного внеску — до бюджетів ПФУ та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, за якими такі кошти обліковуються.

6. Якщо в інформації про рух коштів на єдиному рахунку відображені кошти юридичної чи фізичної особи, яка не є платником, включеним до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок, або кошти платника, якого ДПС не може ідентифікувати, такі кошти підлягають поверненню. Для виконання такої операції ДПС або уповноважений територіальний орган ДПС формує та надсилає Казначейству електронний розрахунковий документ, оформлений згідно з вимогами НБУ.

Постанова КМУ від 31.03.2021 р. №290 чинна з 03.04.2021 р.


Випуск електронних грошей відкладено

! Усім

Національний банк вніс зміни до п. 2 Постанови НБУ від 11.09.2020 р. №133 «Про затвердження Змін до Положення про електронні гроші в Україні», якими надав банкам України — емітентам електронних грошей більше часу для розроблення та подання Нацбанку змін до правил використання електронних грошей та приведення своєї діяльності у відповідність до вимог Положення про електронні гроші в Україні. Тепер банки України — емітенти електронних грошей мають вчинити відповідні дії у строк до 15.06.2021 р.

Постанова НБУ від 05.04.2021 р. №28 чинна з 06.04.2021 р.


Небанківським фінустановам спростили умови отримання ліцензій на валютні операції

! Небанківським фінустановам

Національний банк України затвердив зміни до Положення про порядок видачі небанківським фінансовим установам, операторам поштового зв'язку ліцензій на здійснення валютних операцій, затвердженого постановою Правління НБУ від 09.08.2002 р. №297, якими спростив процедури отримання ліцензій на здійснення валютних операцій для небанківських фінансових установ і операторів поштового зв'язку.

Так, зменшено вимоги до мінімального розміру власного капіталу небанківської установи:

  • до 5 млн грн — для здійснення валютних операцій із переказу коштів або інших операцій, що передбачають використання готівки;
  • до 10 млн грн — для здійснення інших валютних операцій (крім операцій із переказу коштів, надання кредитів і залучення фінансових активів).

Також скасовано вимогу щодо наявності 1 млн грн для виконання бізнес-плану установи в перший рік діяльності. Замість цього установлено, що коштів має бути достатньо для покриття витрат, пов'язаних зі здійсненням валютних операцій, що ліцензуються.

Уточнено порядок розкриття джерел походження коштів:

  • скасовано вимогу розкриття джерел походження коштів для лайф-страховиків, а також для небанківських установ, джерела походження коштів яких перевірені регулятором (якщо їхній капітал не збільшувався);
  • чітко встановлено обсяг підтвердження джерел походження коштів під час набуття істотної участі або збільшення капіталу.

Відбулися зміни в переліку валютних операцій, що ліцензуються. Відтепер не ліцензується здійснення валютних операцій:

  • страхування (крім розрахунків за договорами страхування життя);
  • факторингу (крім розрахунків за операціями з міжнародного факторингу);
  • переходу права вимоги і пов'язаних із цим зобов'язань.

Розрахунки за такими операціями повинні проводитися відповідно до статті 5 Закону України «Про валюту і валютні операції», тобто виключно в гривнях на території України.

Постанова Правління НБУ від 26.03.2021 р. №25 чинна з 01.04.2021 року.


Оновлено порядок ліцензування торгівлі валютою

! Небанківським фінустановам

Національний банк у зв'язку зі змінами в законодавстві затвердив нове Положення про порядок видачі ліцензії на торгівлю валютними цінностями.

Ключові вимоги до ліцензіатів, перелік документів та умови отримання ліцензії не зазнали суттєвих змін.

Водночас відтепер для торгівлі валютними цінностями небанківській установі достатньо мати власний капітал у сумі не менше ніж п'ять мільйонів гривень незалежно від кількості структурних підрозділів.

Окрім того, спрощено процедуру розгляду пакета документів. Зокрема, строк розгляду документів зменшено з двох місяців до 30 робочих днів.

Небанківським установам, які вже мають ліцензії на здійснення валютних операцій, не потрібно заново звертатися до НБУ: переоформлення ліцензії на здійснення валютних операцій на ліцензію на торгівлю валютними цінностями відбуватиметься автоматично.

Постанова Правління НБУ від 26.03.2021 р. №26 чинна з 01.04.2021 р.


До звільнених від ПДВ послуг додано постачання електроенергії бюджетникам

! Електроенергетикам, бюджетним установам

КМУ доповнив Перелік товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на території України, затверджений постановою КМУ від 20.03.2020 р. №225.

До розділу «Роботи та послуги» Переліку додано абзац такого змісту: «Постачання (продаж) електричної енергії постачальниками універсальних послуг бюджетним установам за ціною, що не перевищує ціну універсальної послуги для малих непобутових споживачів (з урахуванням послуг з передачі та розподілу) на відповідній території».

На зазначену послугу поширюється звільнення від оподаткування ПДВ на підставі п. 71 підрозділу 2 розділу XX ПКУ.

Постанова діє протягом 60 календарних днів з дня набрання чинності.

Постанова КМУ від 31.03.2021 р. №272 чинна з 01.04.2021 р.


Штрафи за незаконні операції з рідиною для електронних сигарет — ті самі, що для тютюну

! Торговцям вейпами

Кабмін вніс зміни до Постанови КМУ від 02.06.2003 р. №790 «Про затвердження Порядку застосування фінансових санкцій, передбачених статтею 17 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», а саме: слова «тютюнових виробів» в усіх відмінках доповнюються словами «рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» у відповідному відмінку.

Крім того, уточнено, що цей порядок поширюється, у тому числі, і на іноземних суб'єктів господарювання, які діють через своє зареєстроване постійне представництво.

І водночас виправлено назву податкового органу на актуальну — «ДПС».

Постанова КМУ від 31.03.2021 р. №285 чинна з 03.04.2021 р.


«Масковий» режим у «червоних» зонах карантину послаблено

! Усім

Кабмін вніс зміни до Постанови КМУ від 09.12.2020 р. №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Уточнено, що на території регіонів, на яких установлений «червоний» рівень епідемічної небезпеки, забороняється перебування без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно:

  • на територіях закладів охорони здоров'я та освіти;
  • в підземних переходах;
  • на зупинках громадського транспорту;
  • на інших територіях загального користування у разі неможливості дотримання фізичної дистанції не менше 1 метра.

Згідно з попередньою редакцією відповідного положення на території регіонів, на яких установлений «червоний» рівень епідемічної небезпеки, заборонялося перебування на територіях загального користування без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно.

Водночас відповідно до постанови КМУ від 09.12.2020 р. №1236 на всій території України незалежно від установленого рівня епідемічної небезпеки забороняється перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно.

Постанова КМУ від 24.03.2021 р. №270 чинна з 01.04.2021 р.


Справи, учасниками яких є кримчани, мають альтернативну підсудність

! Громадянам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 25.03.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до статті 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» щодо встановлення альтернативної підсудності справ, учасники яких постійно проживають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя».

Згідно із зазначеними змінами, у цивільних справах, підсудних місцевим загальним судам, розташованим на території АРК та міста Севастополя, позовні заяви, заяви про видачу судового наказу, заяви у справах окремого провадження можуть також подавати фізособи, які постійно проживають на тимчасово окупованій території, до місцевого загального суду, розташованого в межах Херсонської області, за вибором особи.

Після відкриття провадження в цивільних справах, підсудних місцевим загальним судам, розташованим на території АРК та міста Севастополя, до моменту розгляду справи по суті фізособа (відповідач, боржник, заінтересована особа, третя особа), яка постійно проживає на тимчасово окупованій території, може подати клопотання до визначеного місцевого загального суду міста Києва, у провадженні якого перебуває справа, про передачу такої справи до місцевого загального суду, розташованого в межах Херсонської області, за вибором особи. У разі подання такого клопотання справа може бути передана до визначеного особою місцевого загального суду, розташованого в межах Херсонської області, на підставі ухвали суду не пізніше 5 днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги — не пізніше 5 днів після залишення її без задоволення. Повторна передача справи не допускається.

Фізособа (учасник справи, а також особа, яка не брала участі у справі, якщо суд вирішив питання про її права, свободи, інтереси та/або обов'язки), яка постійно проживає на тимчасово окупованій території, має також право звернутися з апеляційною скаргою до Херсонського апеляційного суду у разі, коли судове рішення ухвалене в результаті розгляду її цивільної справи місцевим загальним судом, розташованим у межах Херсонської області, як судом першої інстанції.

Закон України від 04.03.2021 р. №1319-IX чинний з 26.03.2021 р.


Вакцини від COVID-19 можна реєструвати під зобов'язання

! Медикам, фармацевтам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 27.03.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення зміни до статті 9-2 Закону України «Про лікарські засоби» щодо державної реєстрації вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів під зобов'язання».

Законом визначено, що після держреєстрації вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19) під зобов'язання для екстреного медичного застосування МОЗ за рішенням КМУ має право брати зобов'язання від імені України, пов'язані із закупівлею, застосуванням вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19), держреєстрація яких здійснена відповідно до вимог ст. 9-2 Закону «Про лікарські засоби», у т. ч. щодо відмови від суверенного імунітету щодо таких зобов'язань, а також звільнення від відповідальності виробника та/або власника реєстраційного посвідчення, включаючи їх працівників, медичних працівників, якщо застосування таких вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів здійснювалось відповідно до інструкції, затвердженої МОЗ, та інших осіб, які залучені до здійснення заходів, пов'язаних із вакцинацією, за будь-які наслідки, спричинені застосуванням таких вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19).

У разі настання таких наслідків державою забезпечується здійснення відповідних компенсаційних виплат у порядку, встановленому КМУ.

Закон діє протягом чотирьох років з дня набрання чинності.

Закон України від 19.03.2021 р. №1353-IX чинний з 27.03.2021 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру