• Посилання скопійовано

Суть справи

Порушення в оплаті праці: фінансова відповідальність
Затримка у виплаті заробітної плати, а також невиконання мінімальних гарантій, установлених законодавством, передбачають окремі штрафи за ст. 265 КЗпП. Як виявляють такі порушення під час перевірок та як їх уникнути?

Місцева влада не приходитиме на трудові перевірки
З 27.04.2021 р. набирає чинності Закон №1320, яким реалізовано чергову спробу позбавити бізнес надмірного тиску з боку контролюючих органів. Але насправді не все так райдужно, як здається на перший погляд. Зокрема, зміни щодо перешкод та недопуску до перевірки не усунули плутанини та не позбавили роботодавців зайвих штрафів.

Аванс перерахували, товару не отримали
У 2016 р. було перераховано кілька оплат за меблі. Отримано ПН за цими оплатами. Але на 2021 р. меблів ми так і не отримали. Контакту з контрагентом немає. Не було списано заборгованість як безнадійну. Що потрібно зробити в 2021 році, аби правильно списати безнадійну дебіторську заборгованість? Які наслідки, якщо заборгованість не була вчасно списана як безнадійна?

19 квітня — останній день сплати ЄСВ для ФОПів за I квартал 2021 року
Нагадуємо, що з 1 січня 2021 року діють нові реквізити рахунків для сплати ЄСВ. А за І квартал 2021 року сума ЄСВ становить 3960 грн. Але коли його слід сплатити? Розповімо про це докладно.

Індексація зарплати та аліментів: що нового?
Кабмін вніс зміни до порядку індексації таких доходів, як зарплата та аліменти. Що саме і з якої дати зміниться?

Арешт зарплатних рахунків не заважає отримувати зарплату через касу
ВС вважає, що арешт банківського рахунку працівника, зокрема відкритого в межах зарплатного проєкту, є законним і не унеможливлює отримання ним зарплати. Адже такий працівник може за бажанням (за заявою згідно зі ст. 24 Закону про оплату праці) отримати зарплату готівкою через касу роботодавця або поштовими переказами.

Перевірки дотримання принципу «витягнутої руки» — за оновленими правилами
Мінфін затвердив нову редакцію Порядку проведення перевірки з питань дотримання платником податків принципу «витягнутої руки».

Форма та порядок надсилання податкової вимоги змінені
Нагадаємо, що абзац третій п. 59.1 ПКУ викладено в новій редакції Законом від 04.12.2020 р. №1072-IX. Це й стало підставою для внесення наказом Мінфіну від 08.02.2021 р. №63 змін до Порядку направлення контролюючими органами податкових вимог платникам податків, затвердженого наказом Мінфіну від 30.06.2017 р. №610 (далі — Порядок №610). До речі, це перші зміни, які вносяться до цього документа з моменту його прийняття.

Правила нарахування лікарняних зміняться
Мінсоцполітики опублікувало законопроєкт, який передбачає збільшення частини лікарняних, які мають бути оплачені за рахунок роботодавця, необхідного трудового стажу для отримання 100% допомоги, а також ще кілька нововведень, пов'язаних із використанням електронного листка непрацездатності.

Працівник захворів у відпустці: чи перераховувати відпусткові?
Працівник перебував у відпустці з 30.10.2020 р. до 22.11.2020 р., але 18.11.2020 р. він надав лікарняний за період 03.11.2020 р. — 17.11.2020 р. і написав заяву про подовження відпустки на 15 к. д. з 23.11.2020 р. до 07.12.2020 р. Чи треба йому було перераховувати відпусткові і як це правильно зробити?

Облік та оподаткування виходу засновника із товариства
Один із засновників підприємства (розмір частки в СК — 1758 тис. грн — 18,7589%) прийняв рішення про вихід зі складу засновників. Згідно з незалежною оцінкою йому належиться частка до виплати — 1073 тис. грн. Як у податковому та бухгалтерському обліку відобразити виплату засновнику його частки?

Облік ОВДП, номінованих у валюті
Підприємство на загальній системі оподаткування придбало короткострокові валюті ОВДП за гривні. Як вести їх облік?

«Єдинник» надає в оренду нерухомість
У разі отримання коштів, які забезпечують виконання зобов'язань за договором оренди (забезпечувальний платіж), від орендаря «єдинник» включає такі суми до доходу звітного періоду, в якому вони були отримані.

Не списали «дебіторку» вчасно: як виправити помилку в декларації?
У 2017 р. підприємство помилково нарахувало резерв сумнівних боргів. Чи можна тепер за рахунок цього резерву списати безнадійну дебіторську заборгованість, строк позовної давності за якою минув 2019 року? Підприємство є платником ПДВ і податку на прибуток, застосовує коригування на податкові різниці.

До змісту номеру