• Посилання скопійовано

Зміни щодо відряджень

1 січня 2017 р. набрав чинності Закон від 21.12.2016 р. №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні», який вніс до пп. 170.9.1 ПКУ кілька зручних і прогресивних змін щодо порядку документального підтвердження витрачання коштів на відрядження та щодо розмірів добових.

Позначки в закордонному паспорті

Нарешті парламент виправив законодавчу колізію, що створювала незручності десяткам тисяч українських громадян. Тепер не треба вимагати від відряджених працівників звертатися саме до українських прикордонників із проханням проставити штамп про перетин кордону.

Змінами до абз. 13, 14 пп. 170.9.1 ПКУ цю архаїчну норму вилучено. Натомість фактичний строк перебування у відрядженні за кордоном для виплати добових визначатиметься за будь-якими підтвердними документами — відмітками прикордонних служб про перетин кордону, проїзними документами, рахунками на проживання та/або будь-якими іншими документами.

Тож, наприклад, якщо в закордонному паспорті є відмітки прикордонників іншої держави, цього цілком достатньо для виплати неоподатковуваних добових.

Щоправда, для тривалих поїздок деякі підприємства, можливо, намагатимуться зберегти нинішню практику. Наприклад, для авіарейсів, які вирушають на початку доби, прикордонний контроль в Україні часто проводиться ще в попередню добу, що дозволяло на одну добу більше виплачувати добові за закордонними ставками.

Витрати на проїзд

Для випадків, що потребують наявності посадкового талона за електронними квитками, внесено уточнення щодо його наявності, якщо він передбачений для відповідного виду транспорту. Вимога щодо наявності документа про оплату залишилася — тепер його названо «розрахунковий документ».

Зміна максимальних сум добових

Також змінено максимальний неоподатковуваний розмір добових за кожен день відрядження. Для відряджень у межах України — тепер це 0,1 МЗП на 1 січня (до 2017 р. було 0,2 МЗП) за кожен день відрядження. Для закордонних відряджень такий максимальний розмір добових установлено в євро, і він становить 80 євро за курсом НБУ за кожен день відрядження (було 0,75 МЗП за кожен день).

Підприємствам, які мають положення або інший внутрішній документ, що врегульовує порядок скерування працівників у відрядження, враховуючи законодавчі зміни, може потрібно буде внести до цього документа зміни.

Установлювати добові у євро при відрядженнях до Європи зручніше, ніж у гривнях, адже, по суті, встановлення в гривнях потребувало спеціальних розрахунків, а нерідко — і встановлення окремої суми добових для кожного відрядження.

Добові в євро

Трохи непокоїть приписка до суми в євро щодо курсу НБУ. На наш погляд, її слід розуміти так: добові на закордонні відрядження можна встановлювати і виплачувати в євро (чинне законодавство для небюджетних підприємств нині не встановлює валюту, в якій має бути видано аванс на відрядження).

Отже, можна затверджувати суму авансового звіту із зазначенням добових у євро, не проводячи в цій частині жодних розрахунків щодо курсу НБУ. Лише коли добові виплачуються в іншій валюті (наприклад, у доларах або гривнях), суму доведеться порівнювати з курсом НБУ щодо євро.

Таблиця

Максимальні суми неоподатковуваних добових (на календарний день)

 

Вид відрядження
Розмір (порядок визначення)
Розмір для 2017 р.
По Україні
0,1 МЗП на 1 січня
320 грн
За кордон
80 євро
за курсом НБУ

 

Олексій КРАВЧУК, д. ю. н., доцент, аудитор

До змісту номеру