• Посилання скопійовано

Що нового

«Чорнобильцям» компенсують вартість путівок від 5 до 17 тис. грн

! Чорнобильцям

Кабмін установив розмір грошової допомоги потерпілим унаслідок Чорнобильської катастрофи для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку, а саме для:

— осіб, віднесених до категорії 1, — 5250 гривень;

— осіб, віднесених до категорії 1, із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) — 17390 гривень;

— дітей, яким установлена інвалідність, пов'язана з Чорнобильською катастрофою, — 10840 гривень.

Постанова Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 р. №1029 чинна з 01.01.2017 р.


Затверджено переліки товарів, експорт та імпорт яких ліцензується у 2017 році

! Суб'єктам ЗЕД

Кабмін затвердив на 2017 рік:

1) обсяги квот товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню;

2) перелік товарів (озоноруйнівних речовин), експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню;

3) перелік товарів, що можуть містити озоноруйнівні речовини, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню (крім товарів, що перевозяться у контейнерах з особистим майном);

4) перелік товарів, імпорт яких з Республіки Македонія підлягає ліцензуванню в межах тарифної квоти відповідно до положень Угоди про вільну торгівлю між Республікою Македонія та Україною від 18 січня 2001 р.

Також КМУ встановив, що не використані у 2016 році суб'єктами підприємницької діяльності ліцензії на експорт та імпорт товарів, визначених у постанові КМУ від 30.12.2015 р. №1176, дійсні до 1 березня 2017 р., якщо інше не передбачено відповідними міжнародними договорами України.

Постанова Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 р. №1009 чинна з 01.01.2017 р.


Змінено пропорцію розподілу єдиного соцвнеску

! Платникам ЄСВ

Кабмін уніс зміни до своєї постанови від 26.11.2014 р. №675, які стосуються пропорцій розподілу єдиного внеску на соціальне страхування.

Так, частку єдиного внеску на страхування:

— на випадок безробіття зменшено — з 7,1767 до 6,3596%;

— у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві зменшено — з 14,2657 до 11,1204%;

— на пенсійне страхування відповідно збільшено з 78,5576 до 82,52%.

Постанова Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 р. №1015 чинна з 01.01.2017 р.


Перепланування житла — без дозволу

! Громадянам

КМУ вніс зміни до Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків.

Зокрема, вилучено норму щодо необхідності отримання від органу місцевого самоврядування дозволу на переобладнання і перепланування житлових і підсобних приміщень у житлових будинках і гуртожитках.

Власники квартир, житлових приміщень у гуртожитку визначають форму управління багатоквартирним будинком чи гуртожитком відповідно до закону.

Співвласники житлового будинку, гуртожитку зобов'язані забезпечувати належне утримання, експлуатацію, реконструкцію, реставрацію, поточний і капітальний ремонт, технічне переоснащення спільного майна житлового будинку, гуртожитку пропорційно до частки співвласника на умовах співфінансування.

Постанова КМУ від 28.12.2016 р. №1024
набере чинності з дня опублікування
(станом на 03.01.2017 р. не опублікована)


Нові розміри посадових окладів за ЄТС з 1 січня

! Держслужбовцям

Кабмін прийняв рішення щодо встановлення з 1 січня 2017 року посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду Єдиної тарифної сітки у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня календарного року, тобто 1600 грн.

Зокрема, уточнено, що посадові оклади (тарифні ставки, ставки зарплати) з 1 січня 2017 р. розраховуються виходячи з розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду, встановленого у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

Керівники установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери повинні забезпечити:

— встановлення з 1 січня 2017 р. у штатному розписі нових розмірів посадових окладів (тарифних ставок, ставок зарплати), визначених виходячи з розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду Єдиної тарифної сітки, встановленого у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня календарного року;

— диференціацію зарплати працівників, які отримують зарплату на рівні мінімальної у межах фонду оплати праці, шляхом установлення доплат, надбавок, премій з урахуванням складності, відповідальності та умов виконуваної роботи, кваліфікації працівника, результатів його роботи.

Постанова Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 р. №1037 чинна з 01.01.2017 р.


Нацбанк забирає адміністративні бар'єри для експорту послуг

! Експортерам

Нацбанк затвердив зміни до Iнструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями.

Зокрема, встановлено, що резиденти, які здійснюють експорт послуг (крім транспортних і страхових), прав інтелектуальної власності, авторських та суміжних прав, не повинні будуть дотримуватися законодавчо встановленого строку (120 днів) розрахунків за цими операціями.

Крім того, якщо договір передбачає поставку продукції, виконання робіт, надання транспортних, страхових послуг, здійснення платежу в кілька етапів, то банк контролює строки розрахунків за експортними операціями окремо за кожним фактом здійснення поставки продукції, виконання робіт, надання транспортних, страхових послуг, а за імпортними операціями — окремо за кожним фактом здійснення платежу.

Також банки зможуть використовувати копії документів, у тому числі рахунок (інвойс), в електронній формі для валютного контролю за експортно-імпортними операціями резидентів. Копії документів в електронній формі створюються резидентом шляхом сканування з оригіналу документа на паперовому носії інформації та засвідчуються електронним цифровим підписом резидента (для юридичних осіб — підписом уповноваженої особи).

Виручка резидентів (крім інвесторів (представництв іноземних інвесторів на території України) за угодами про розподіл продукції, контроль за своєчасністю розрахунків яких не здійснюється) підлягає зарахуванню на їхні рахунки в банках у строки виплати заборгованостей, зазначені в контрактах, але не пізніше встановленого законодавством строку з дати оформлення МД на продукцію, що експортується, а в разі експорту робіт, транспортних, страхових послуг — з моменту підписання акта, рахунка (інвойса) або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання транспортних, страхових послуг.

Постанова Національного банку України від 30.12.2016 р. №419 чинна з 03.01.2017 р.


Затверджено Методрекомендації із зіставлення субрахунків бухобліку

! Бюджетним установам

Мінфін затвердив Методичні рекомендації із зіставлення субрахунків бухгалтерського обліку та перенесення залишків бюджетних установ.

Ці Методрекомендації розроблено у зв'язку з упровадженням з 01.01.2017 року:

— Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2013 р. №1203,

— Порядку застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затвердженого наказом Мінфіну від 29.12.2015 р. №1219.

Нагадуємо, що з 2017 року для бюджетників змінюються правила ведення бухобліку. Адже з 1 січня набрали чинності 10 національних стандартів бухгалтерського обліку в державному секторі, а саме:

— 101 «Подання фінансової звітності»;

— 102 «Консолідована фінансова звітність»;

— 103 «Фінансова звітність за сегментами»;

— 105 «Фінансова звітність в умовах гіперінфляції»;

— 124 «Доходи»;

— 126 «Оренда»;

— 129 «Iнвестиційна нерухомість»;

— 131 «Будівельні контракти»;

— 134 «Фінансові інструменти»;

— 135 «Витрати».

Крім того, запроваджуються новий План рахунків бухгалтерського обліку, Порядок застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, а також Типові кореспонденції субрахунків бухгалтерського обліку для відображення операцій з:

— активами, капіталом та зобов'язаннями розпорядниками бюджетних коштів та державними цільовими фондами;

— виконання бюджету;

— виконання місцевого бюджету.

Наказ Мінфіну від 21.12.2016 р. №1127 чинний з 01.01.2017 р.


Списання кредиторської заборгованості: що з ПДВ?

! Платникам ПДВ

Податківці розглянули питання щодо коригування податкового кредиту в податковій декларації з ПДВ, який сформовано при імпорті товарів, розрахунки з постачальником-нерезидентом за які не проведено, при списанні кредиторської заборгованості, та повідомляють.

Для операцій із ввезення на митну територію України товарів датою віднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати податку за податковими зобов'язаннями згідно з п. 187.8 ПКУ, а для операцій з постачання послуг нерезидентом на митній території України — дата складення платником податкової накладної за такими операціями, за умови реєстрації такої податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Датою виникнення податкових зобов'язань у разі ввезення товарів на митну територію України є дата подання митної декларації для митного оформлення.

Випадки, коли податковий кредит підлягає коригуванню, визначені п. 192.1 ПКУ.

Враховуючи, що при списанні кредиторської заборгованості, яка виникла при імпорті товарів, розрахунки з постачальником-нерезидентом за які не проведено, не змінюється сума компенсації вартості товарів та не відбувається повернення сум ПДВ, сплачених при ввезенні товарів, то підстав для коригування податкового кредиту, сформованого на підставі отриманої митної декларації, не виникає.

Лист ДФСУ від 27.12.2016 р. №28194/6/99-95-42-03-15


Безоплатне харчування працівників як додаткове благо

! Роботодавцям

ДФСУ нагадує, що у разі надання роботодавцем безоплатного харчування працівникам за умови, що на таке харчування не поширюються норми пп. 165.1.9 ПКУ, роботодавець як податковий агент включає вартість цього харчування до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку як додаткове благо й оподатковує його ПДФО за ставкою 18%.

Нагадаємо, що згідно з пп. 165.1.9 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається, зокрема, вартість безоплатного лікувально-профілактичного харчування, молока або рівноцінних йому харчових продуктів, газованої солоної води, якими роботодавець забезпечує такого платника податку відповідно до Закону України «Про охорону праці».

Лист ДФСУ від 20.12.2016 р. №27407/6/99-99-13-02-03-15


У якому випадку кошти на квитки у відрядженні звільняються від ПДФО

! Роботодавцям

ДФСУ нагадує, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються, зокрема, кошти, отримані платником податку на відрядження або під звіт і розраховані згідно з п. 170.9 ПКУ.

Зокрема, не є доходом платника податку — фізичної особи, яка перебуває у трудових відносинах зі своїм роботодавцем або є членом керівних органів підприємств, установ, організацій, сума відшкодованих йому витрат на відрядження в межах фактичних витрат, зокрема на проїзд (у тому числі перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) як до місця відрядження і назад, так і за місцем відрядження (у тому числі на орендованому транспорті).

Зазначені витрати не є об'єктом оподаткування ПДФО лише за наявності підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат, зокрема у вигляді транспортних квитків або транспортних рахунків (багажних квитанцій), у тому числі електронних квитків (за наявності посадкового талона та документа про сплату за всіма видами транспорту, в тому числі чартерних рейсів тощо).

Отже, не є доходом платника податку — фізичної особи, яка перебуває у трудових відносинах зі своїм роботодавцем, сума відшкодованих їй витрат на відрядження, зокрема на проїзд у залізничному транспорті, за умови наявності посадкового документа (перевізного документа та документа на послуги), роздрукованого на паперовому носії.

Лист ДФСУ від 15.12.2016 р. №27169/6/99-99-13-02-03-15


Квартал чи рік: нюанси заповнення декларації з прибутку

! Платникам податку на прибуток

Податківці нагадали, що ст. 137 ПКУ для податку на прибуток підприємств передбачено податкові (звітні) періоди: календарні квартал, півріччя, три квартали, рік та річний податковий (звітний) період. Отже, при складанні податкової звітності з податку на прибуток платник визначає та заповнює відомості стосовно базового звітного періоду.

У рядку 2 заголовної частини податкової декларації з податку на прибуток, форма якої затверджена наказом Мінфіну №897, зі змінами, передбачено поле для позначки «Базовий звітний період квартал» або «Базовий звітний період рік».

Якщо у податковій декларації з податку на прибуток за 2016 рік є позначка «Базовий звітний період квартал», то граничним строком подання буде 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем 2016 року, а якщо «Базовий звітний період рік», то граничним строком подання буде 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем 2016 року.

Платниками податку на прибуток підприємств, що подають звітність засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством:

для базового звітного періоду квартал обирається електронна форма з кодом J0100115 (коди додатків J0110307, J0110605, J0111305, J0111406, J0111505, J0111605, J0111706, J0111803, J0112803);

для базового звітного періоду рік обирається електронна форма з кодом J0108103 (коди додатків J0180303, J0180603, J0181303, J0181403, J0181503, J0181603, J0181703, J0181803, J0182803).

Лист ДФСУ від 22.12.2016 р. №40603/7/99-99-03-01-17


Помилка в IПН контрагента у ПН: як відобразити в декларації з ПДВ?

! Платникам ПДВ

ДФСУ зазначила: оскільки у декларації зазначаються дані, визначені на підставі первинних документів, відображенню у податковій звітності з ПДВ підлягають податкові зобов'язання, визначені на дату складання податкової накладної з «неправильним» IПН.

Розрахунок коригування та друга податкова накладна не впливають на визначене податкове зобов'язання, тому операція, пов'язана з виправленням помилки в IПН покупця, відображенню у звітності з ПДВ не підлягає.

При цьому виправлення помилок, які були допущені у додатку 5 до декларації та які не вплинули на числові показники декларації, проводиться шляхом подання уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з ПДВ, до якого додається додаток 5 з відміткою «Уточнюючий».

У такому випадку:

— до графи 4 уточнюючого розрахунку переносяться показники декларації, додаток 5 до якої уточнюється,

— до графи 5 — усі відповідні показники декларації з урахуванням виправлених помилок (відповідають показникам з графи 4),

— графа 6 не заповнюється.

Виправляють помилки у записах щодо контрагентів у додатку 5 способом коригування.

Для виправлення запису неправильно зазначеного IПН (покупця або постачальника) в уточнюючому додатку 5:

повторюється помилковий запис IПН, а вартісні показники наводяться зі знаком «-» (тобто сторнуються);

робиться правильний запис за операціями з контрагентом за звітний (податковий) період, за який виправляються помилки повністю (включаючи вартісні показники);

підсумковий рядок «Усього за звітний період» не заповнюється.

Лист ДФСУ від 27.12.2016 р. №28193/6/99-95-42-03-15

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру