• Посилання скопійовано

Суть справи

Нове в оподаткуванні податком на прибуток
Зміни в частині оподаткування податком на прибуток є досить очікуваними та логічними. Основна ставка 18% та порядок сплати залишилися незмінними. А що ж змінилося?

Доля «єдинників» у 2017 році
Які зміни очікують на «єдинників» у 2017 ро-ці з огляду на норми законів №1791, №1774 та №1797?

Нововведення 2017 року у сфері ПДВ
Стало традицією, що щороку у системі адміністрування ПДВ з'являються нововведення. Вони можуть бути обширними та радикальними, а можуть бути й крапковими — як-от у 2017 році. Поговоримо про ключові нововведення у сфері ПДВ на 2017 рік.

ПДФО в підприємця на загальній системі
Закони №1797 та №1774, що набрали чинності з 1 січня 2017 р., внесли істотні зміни до порядку оподаткування доходів від діяльності підприємця на загальній системі оподаткування та нарахування на них ЄСВ. Деякі з них є корисними, а деякі — не дуже.

Зміни в оподаткуванні ПДФО
Два закони, прийняті в межах податкової реформи, стосуються оподаткування ПДФО. Це закони від 20 грудня 2016 р. №1791 та від 21 грудня №1797, що основною частиною набрали чинності з 1 січня 2017 р. Поговоримо про зміни щодо цього податку.

СільгоспПДВ-2017
Замість спецрежиму ПДВ законодавці запропонували сільгосптоваровиробникам систему дотацій із бюджету. Крім того, що терміну на перерахування дотації законодавчо не передбачено, є ще кілька моментів, з якими доведеться зіткнутися сільгосппідприємствам.

Зміни щодо відряджень
1 січня 2017 р. набрав чинності Закон від 21.12.2016 р. №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні», який вніс до пп. 170.9.1 ПКУ кілька зручних і прогресивних змін щодо порядку документального підтвердження витрачання коштів на відрядження та щодо розмірів добових.

Зміни у сплаті ЄСВ, або «Весь бізнес — пенсіонерам!»
Закон №1774 (колишній законопроект №5130), що набрав чинності 1 січня 2017 р., уніс зміни не лише до законодавства про працю, а й до Закону про ЄСВ. I саме ці зміни викликали великий резонанс у суспільстві. Але не всі зміни є для підприємців невигідними. У цій статті поговоримо про зміни, внесені названим Законом до порядку сплати ЄСВ. Про зміни у системі оплати праці читайте окрему статтю у «ДК» №01-02/2017.

Уніфіковані перевірки та мораторій у 2017 році
Формально мораторій продовжено. Але, по суті, перелік органів, на які мораторій не поширюється, настільки значний, що нівелює всю необхідність його існування. Зазнав значних змін і Закон про держнагляд. Головна суть змін — це спроба законодавців уніфікувати порядок проведення перевірок органами ДФС та іншими державними органами, а також оформлення й оприлюднення їх результатів. Окреслимо основні зміни.

Рентна плата
Змін з нового року зазнав і такий загальнодержавний податок, як рентна плата: законами №1791 та №1797 унесено зміни до розділу IX ПКУ.

Наслідки підвищення МЗП
1 січня 2017 р. набрав чинності Закон №1774 (який роботодавці досить довго очікували ще як законопроект №5130), яким унесено низку змін до чинного законодавства про працю, зокрема щодо мінімальної заробітної плати (МЗП). Про зміни в частині сплати ЄСВ читайте окрему статтю у «ДК» №01-02/2017.

Зміни в інших податках
З 1 січня 2017 року внесено зміни до акцизного податку та податку на майно: податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку та плати за землю. Крім того, скасовано збір з купівлі валюти та внесено зміни до збору за місця для паркування ТЗ.

ТЦУ — новації 2017 року
Новації у сфері трансфертного ціноутворення загалом можна оцінити як позитивні та логічні. Але в деяких питаннях без роз'яснень податкового регулятора просто не обійтися.

Спонсорство
Спонсорство — це «благородна» реклама самого себе. Від такої справи вигоду отримують обидві сторони. Спонсор заявляє про себе, а отримувач допомоги має можливість провести запланований захід. Проаналізуємо, які нюанси слід врахувати кожній зі сторін.

Мінфін — нове «ФБР»?
Дещо жартівлива назва цієї статті покликана привернути увагу бухгалтерів і підприємців до важливого питання — незвичного для останніх десятиріч розширення законом повноважень одного з державних органів — Міністерства фінансів, унаслідок якого викликає певне занепокоєння функціонування всієї системи стримань і противаг та захисту прав особи в Україні.

До змісту номеру