• Посилання скопійовано

Імпорт штучного інтелекту — що з оподаткуванням?

ФОП 3-ї групи ЄП 5% хоче придбати послугу з розроблення програми на базі штучного інтелекту в юрособи-нерезидента. Чи сплачувати ПДВ або податок на доходи нерезидента?

Постачання програмного забезпечення та оновлень до нього, у тому числі електронних примірників, надання доступу до них, а також дистанційне обслуговування програмного забезпечення й електронного обладнання належать до електронних послуг (пп. «е» пп. 14.1.56-5 ПКУ).

Навіть якщо у договорі платежі нерезидентові будуть названі «роялті», з метою оподаткування треба буде застосовувати терміни у значенні, встановленому пп. 14.1.225 ПКУ. Зокрема, не вважаються роялті платежі, отримані за придбання примірників (копій, екземплярів) об’єктів інтелектуальної власності, у тому числі в електронній формі, для використання за своїм функціональним призначенням для кінцевого споживання або для перепродажу такого примірника (копії, екземпляра).

Утім, для класифікації винагороди як роялті або як електронних послуг потрібен детальний аналіз умов договору.

Податок на додану вартість

Роялті ПДВ не оподатковується.

Якщо ж платежі за розроблення штучного інтелекту не будуть визначені як роялті згідно з ПКУ, то вони оподатковуватимуться ПДВ. Місцем постачання електронних послуг вважається місце знаходження отримувача послуг, тому такі послуги вважатимуться наданими на митній території України (п. 186.3-1 ПКУ).

Статтею 208-1 ПКУ визначено особливі правила оподаткування ПДВ електронних послуг, що постачаються нерезидентами фізособам, місцезнаходження яких розташоване на митній території України. До таких фізосіб також включаються ФОПи — неплатники ПДВ. Нерезидент повинен реєструватися в Україні як платник ПДВ тільки в тому разі, якщо:

— він надає електронні послуги тільки фізособам та ФОПам — неплатникам ПДВ;

— при цьому обсяг вищезазначених операцій перевищує сукупно суму, еквівалентну 1 000 000 грн за офіційним курсом до іноземної валюти, встановленим НБУ, що діє на 0 годин 1 січня відповідного року.

Виходячи з умов запитання, юрособа — постачальник послуг не реєструвалася платником ПДВ в Україні через відсутність підстав для цього. Тому в цьому випадку ФОПу — отримувачу послуг треба застосовувати норми ст. 208 ПКУ.

Отримувач електронних послуг — суб’єкт господарювання повинен нарахувати ПДВ на вартість отриманого ПЗ від нерезидента відповідно до вимог ст. 208 ПКУ. Це стосується і ФОПів — неплатників ПДВ. Неплатник ПДВ визначає суму податкових зобов’язань з ПДВ, яка підлягає декларуванню у Розрахунку податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України.

Податок на доходи нерезидентів

У пп. 141.4.1 ПКУ наведено перелік доходів, які оподатковуються згідно з п. 141.4 ПКУ.

Роялті в цьому переліку є, а отже, якщо виплата за договором буде класифікована за ПКУ як роялті, то доведеться платити податок з доходів нерезидентів. Нормою пп. 141.4.2 ПКУ визначено обов’язок платника податків (у тому числі ФОПа) утримувати й сплачувати податок з доходу нерезидента із джерелом його походження з України під час його виплати.

А от електронних послуг у цьому переліку немає. Тому оплата таких послуг класифікується як виручка або інші види компенсації послуг, наданих резидентові від нерезидента. Ця виручка зазначена у пп. «к» пп. 141.4.1 ПКУ як виняток із правил оподаткування податком з доходів нерезидентів, і це означає, що вона цим податком не оподатковується.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру