• Посилання скопійовано

Дві зміни щодо Плану рахунків

Чергові зміни до плану рахунків пов’язані з обліком коштів клієнтів у небанківських надавачів платіжних послуг та необоротних активів, які розподіляються між власниками.

25 вересня 2024 року Мінфін оприлюднив проєкт наказу «Про внесення змін до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій».

Станом на дату підготовки цього матеріалу наказ ще не затверджено (про це ми повідомимо окремо). Очікувані зміни стосуються:

— бухобліку коштів клієнтів за недіючими рахунками у небанківських надавачів фінансових послуг у разі закриття платіжних рахунків клієнтам відповідно до законодавства;

— бухобліку необоротних активів або групи вибуття, які призначені для розподілу між власниками.

Перша зміна — не для всіх юросіб, вона стосується лише тих, хто надає фінпослуги і в кого клієнти мають рахунки.

Друга зміна — для всіх юросіб, які ведуть бухоблік за національними стандартами і не є бюджетниками і які мають необоротні активи.

Бухоблік коштів клієнтів за недіючими рахунками у небанківських надавачів фінпослуг

Пропонується доповнити синтетичний рахунок 67 «Розрахунки з учасниками та кошти клієнтів» субрахунком 676 «Кошти клієнтів за недіючими рахунками» та відповідно доповнити кореспонденцію рахунку 67 «Розрахунки з учасниками та кошти клієнтів» за дебетом і кредитом.

Це пов’язано з тим, що рахунки можуть закриватися за наявності підстав, передбачених Законом України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», а також це може бути пов’язано з порядком закриття і зміни рахунків клієнтів у випадках, передбачених п. 114 та 124 Інструкції НБУ від 29.07.2022 №162.

До речі, Нацбанк пропонує доповнити Інструкцію №162 пунктом 114-1, який регулюватиме порядок закриття платіжних рахунків ФОПів:

— надавач платіжних послуг після отримання інформації від контролюючих органів про припинення підприємницької діяльності ФОПа та перевірки її в Єдиному державному реєстрі або виявлення таких відомостей в Єдиному державному реєстрі закриває платіжний рахунок фізособи-підприємця, на якому є залишок коштів, та відкриває такій особі платіжний рахунок для власних потреб;

— залишок коштів із платіжного рахунку ФОПа перераховується на відкритий надавачем платіжних послуг або вже діючий у цього надавача платіжних послуг платіжний рахунок цієї фізособи для власних потреб;

— видаткові операції за платіжним рахунком фізособи для власних потреб, відкритим надавачем платіжних послуг, здійснюються після звернення фізособи до надавача платіжних послуг, пред’явлення нею документів, що дають змогу надавачу платіжних послуг її ідентифікувати та верифікувати, й укладення договору платіжного рахунку.

За кредитом субрахунку 676 відображають збільшення заборгованості надавачів фінансових послуг (крім банків) за коштами при закритті рахунків клієнтів, зокрема за наявності підстав, передбачених Законом «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення». За дебетом субрахунку фіксують суми повернення коштів клієнтам.

Востаннє План рахунків та Інструкцію №291 змінювали у лютому!

Нагадаємо, що попередні зміни до Плану рахунків та до інструкції щодо його застосування Мінфін уносив Наказом №10, який набрав чинності з 23 лютого 2024 року.

За ним рахунок 30 «Готівка» отримав додаткові субрахунки:

— 308 «Готівка в національній валюті за операціями, проведеними із застосуванням РРО»;

— 309 «Готівка в іноземній валюті за операціями, проведеними із застосуванням РРО».

Їх мають використовувати підприємства, які здійснюють готівкові операції із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (РРО).

Крім того, було додано ще такі нові субрахунки:

— 686 «Розрахунки за операціями з переказу», на якому ведеться облік розрахунків за операціями надання платіжних послуг надавачами фінансових платіжних послуг;

— 706 «Дохід процентний від фінансових послуг» та 707 «Дохід комісійний від фінансових платіжних послуг». На них надавачі фінансових платіжних послуг, для яких надання таких послуг є основним видом діяльності, узагальнюють інформацію про проценти та комісійні доходи відповідно.

А на субрахунку 376 «Розрахунки за позиками та кредитами» нині ведеться облік розрахунків за позиками членам кредитних спілок у кредитних спілках та наданими кредитами користувачам платіжних послуг надавачами фінансових послуг (крім банків).

Бухоблік необоротних активів або груп вибуття, призначених для розподілу між власниками

Крім коментованих змін до Інструкції №291, Мінфін планує змінити і НП(С)БО 27. Власне, ці зміни до НП(С)БО 27 і спричинили зміни до Інструкції №291. 18 вересня 2024 року Мінфін оприлюднив проєкт наказу «Про затвердження Змін до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 27 «Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність»». Його приводять у відповідність до чинного законодавства та міжнародних стандартів фінансової звітності.

По-перше, змінами до НП(С)БО 27 прописано, що підприємство, яке зобов’язується виконати план продажу, пов’язаний із втратою контролю над дочірнім підприємством, визнає всі активи цього дочірнього підприємства як утримувані для продажу, якщо умови, наведені у цьому пункті, виконуються без урахування того, чи підприємство зберігатиме неконтрольовану частку у своєму колишньому дочірньому підприємстві після продажу. Якщо підприємство перевело необоротний актив або групу вибуття з необоротних активів, утримуваних для продажу, до необоротних активів, утримуваних для розподілу між власниками, або навпаки, така зміна вважається продовженням початкового плану вибуття.

По-друге, до необоротних активів, які утримуються для розподілу між власниками, застосовуються вимоги цього НП(С)БО 27. А саме: необоротний актив або група вибуття визнаються як утримувані для розподілу між власниками, якщо підприємство зобов’язується розподілити актив або групу вибуття між власниками. Для цього активи мали бути готовими до розподілу у їх теперішньому стані, а здійснення їх розподілу — високоймовірним. Тобто визначено заходи, необхідні для завершення розподілу протягом одного року з дати визнання необоротних активів, утримуваних для розподілу.

Підприємство оцінює необоротний актив або групу вибуття як утримувані для розподілу між власниками за меншою з двох оцінок: балансовою вартістю або справедливою вартістю за мінусом витрат, пов’язаних із розподілом.

Суми коригування балансової вартості необоротних активів, утримуваних для розподілу, переведених зі складу необоротних активів, утримуваних для продажу, включають до інших витрат (доходів) звітного періоду.

І по-третє, якщо підприємство більше не визнає свій компонент як утримуваний для продажу, то результати діяльності такого компонента, що раніше визнавалися як від припиненої діяльності, відображають у складі доходів або витрат діяльності.

Але повернімося до змін в Інструкції №291.

Після внесення змін до НП(С)БО 27 необоротні активи або групи вибуття, призначені для розподілу між власниками підприємства, потрібно буде обліковувати за схемою продажу таких активів на субрахунку 286:

— Д-т 13 К-т 10 — списання зносу таких неборотних активів або групи вибуття;

— Д-т 286 К-т 10 — переведення цих активів до групи активів, призначених для розподілу між власниками, за залишковою вартістю.

У зв’язку з цим підкориговано інструкції до субрахунків:

— 286, за яким тепер ведуть облік наявності та руху необоротних активів та груп вибуття, які визнаються утримуваними для продажу або розподілу;

— 680, за яким ведуть облік зобов’язань, прямо пов’язаних із необоротними активами та групами вибуття, утримуваними для продажу або розподілу.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру