• Посилання скопійовано

Торгівля алкоголем у №1-ОП

Чи потрібно у звіті форми №1-ОП зазначати дані про обіг алкогольної продукції у місцях роздрібної торгівлі? Як у звіті наводити операції з внутрішнього переміщення?

Форма звіту №1-ОПП

З 01.10.2024 запроваджено нову форму звіту №1-ОП «Звіт про обсяги обігу (у тому числі імпорту та експорту) спирту (у тому числі біоетанолу), спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах», затверджену Наказом Мінфіну №296, та Порядок її заповнення.

Отже, чинні форми звітів, затверджені Наказом Мінфіну №49, втрачають чинність з 1 жовтня 2024 року.

Звіт за новою формою №1-ОП подають суб’єкти господарювання, які здійснюють оптову торгівлю, зокрема, алкогольними напоями, — щомісяця, не пізніше 10 числа місяця, наступного за звітним, — починаючи з жовтня 2024 року за вересень 2024 року.

Переміщення у місця роздрібної торгівлі

Відповідно до п. 8 розд. ІІ Порядку заповнення звіту форми №1-ОП, у графах 9.1 — 9.5 розділу І звіту (обсяги придбання та реалізації (у тому числі імпорту та експорту) продукції / товарів) зазначають обсяги реалізації/повернення продукції/товару відповідно:

— підприємствам/підприємствами оптової торгівлі;

— підприємствам/підприємствами роздрібної торгівлі;

— які передано/повернуто в/з місця(ь) роздрібної торгівлі;

— іншим кінцевим споживачам (крім через місця роздрібної торгівлі)/кінцевими споживачами;

— за експортом/реекспорт.

Передачу/повернення в/з місця(ь) роздрібної торгівлі відображають у графі 9.3.

Крім того, придбання алкогольної продукції фіксують (п. 3 — 6 розд. ІІ Порядку заповнення звіту форми №1-ОП):

— у графі 5 — загальний обсяг придбання/повернення суб’єктом господарювання продукції/товару всього за звітний місяць;

— у графі 6 — обсяг придбання/повернення суб’єктом господарювання продукції/товару тільки у виробника/виробнику;

— у графі 7 — обсяг придбання/повернення продукції/товару суб’єктом господарювання за імпортом / реекспорт продукції/товару;

— у графі 8 — обсяг продукції/товару, придбаної або повернутої суб’єктом господарювання у підприємств/підприємствам оптової торгівлі (що не є виробником).

На наш погляд, з наведеного випливає: якщо підприємство має ліцензії на оптову торгівлю та на роздрібну торгівлю, вся придбана алкогольна продукція, в тому числі безпосередньо в місця роздрібної торгівлі, відображається в графі 5 та в одній з граф — 6, 7 чи 8, залежно від джерела придбання.

А алкогольну продукцію, передану у власні місця роздрібної торгівлі з оптового складу, фіксують у графі 9.3 та відповідно у графі 9 (усього). При поверненні алкогольну продукцію відображають у графі 9.3 зі знаком мінус (-).

Залишки алкогольної продукції у формі №1-ОПП

Згідно з п. 1 розд. ІV Порядку заповнення звіту форми №1-ОП у графі 1 зазначають індивідуальний номер місця зберігання продукції/товару відповідно до Єдиного державного реєстру місць зберігання незалежно від того, кому належить таке місце зберігання, або того, за заявою якого суб’єкта господарювання таке місце зберігання внесено до Єдиного державного реєстру місць зберігання, та місця здійснення діяльності (форма №20-ОПП) на підставі відповідної ліцензії.

Причому в п. 1 розд. І Порядку заповнення звіту форми №1-ОП сказано, що цей звіт подають суб’єкти господарювання, які отримали ліцензію на оптову торгівлю. А отже, на наш погляд, у розділі ІV звіту залишків алкогольної продукції у місцях роздрібної торгівлі не наводять.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру