• Посилання скопійовано

Експедиторські послуги від нерезидента: податки

Підприємство уклало договір транспортно-експедиційних послуг із польською компанією. Чи оподатковується ця операція ПДВ та податком на прибуток?

Відповідно до умов договору, підприємство отримує декілька послуг:

— безпосередньо транспортно-експедиційні, за які сплачує винагороду експедитору-нерезиденту;

— фрахт;

— допоміжні послуги у транспортній діяльності.

Об’єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ (п. 185.1 ПКУ). Тож розглянемо кожну операцію окремо.

Транспортно-експедиційні послуги

Місцем постачання транспортно-експедиторських послуг вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання або — за відсутності такого місця — місце постійного чи переважного його проживання (пп. «ж» п. 186.3 ПКУ).

Ця норма застосовується в загальному порядку саме до винагороди за ТЕП, отриманої експедитором-нерезидентом. Отримувачем послуг відповідно до наведеної умови є резидент, тому така операція є об’єктом оподаткування ПДВ.

Фрахт

Фрахт — це винагорода (компенсація), що сплачується за договорами перевезення, найму або піднайму судна чи транспортного засобу (їх частин) (пп. 14.1.260 ПКУ) для:

— перевезення вантажів та пасажирів морськими або повітряними суднами;

— перевезення вантажів залізничним або автомобільним транспортом.

Згідно з УПК щодо порядку оподаткування ПДВ транспортно-експедиторської діяльності, затвердженої наказом ДПСУ від 06.07.2012  №610, місце постачання послуг із перевезення визначають згідно з п. 186.4 ПКУ. Тобто ним буде місце реєстрації постачальника.

Це означає, що підприємство — резидент України не нараховує ПДВ на отриману послугу, не складає ПН при постачанні послуг з перевезення нерезидентом.

Допоміжні послуги у транспортній діяльності

Місцем постачання послуг, що є допоміжними у транспортній діяльності: навантаження, розвантаження, перевантаження, складська обробка товарів та інші аналогічні види послуг, — є місце фактичного постачання послуг (пп.  «а» пп. 186.2.1 ПКУ). Таким чином, якщо ці послуги надаються на території України, то вони підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах за основною ставкою.

Якщо ці послуги надаються поза межами митної території України, то вони не підлягають оподаткуванню ПДВ.

Отже, оподаткування ПДВ цих послуг залежить від того, де, приміром, перевантажують метал з одного транспорту на інші — за кордоном чи на території України.

Податок з доходів нерезидента

При оплаті нерезидентові фрахту з такого доходу за загальним правилом утримують податок на репатріацію за ставкою 6%. Але цей податок можна не утримувати, якщо є відповідний міжнародний договір між Україною та країною нерезидента про уникнення подвійного оподаткування, який передбачає інший порядок оподаткування, і нерезидент є бенефіціарним отримувачем доходу та надав резидентові довідку, яка підтверджує, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України.

Оплата нерезиденту за інші послуги, крім фрахту, є виручкою за надані резидентові послуги, тому з неї не справляють податок з доходів нерезидентів відповідно до пп. «к» пп. 141.4.1 ПКУ.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру