• Посилання скопійовано

До 10 липня — звіт про заброньованих!

До 10 липня юрособи мають подати звіт про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані станом на 1 липня 2024.

Нагадаємо, що Порядок бронювання, затверджений постановою КМУ від 27.01.2023 № 76, діє з 31 січня 2023 року. З 08.06.2024 діє нова редакція цього Порядку, затверджена постановою КМУ від 05.06.2024 №650.

При цьому порядок звітування щодо заброньованих працівників залишився незмінним. А форма звіту змінилася.

Про кого звітувати?

Звіт подають про заброньованих військовозобов’язаних, які працюють:

— в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування;

— на підприємствах, в установах та організаціях, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період;

— на підприємствах, в установах та організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Стосовно яких бронювань звітувати?

Згідно з оновленою редакцією п. 2 Порядку №76 бронювання військовозобов’язаних, зазначених у пункті 1 цього Порядку, здійснюється згідно з рішенням Мінекономіки за списками військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час, погодженими Міноборони (військовозобов’язаних, які перебувають на військовому обліку в СБУ, Службі зовнішньої розвідки, розвідувальному органі Міноборони, — за списками, погодженими СБУ, Службою зовнішньої розвідки, розвідувальним органом Міноборони), у паперовій та/або електронній формі або в електронній формі через Портал Дія відповідно до Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, затвердженого постановою КМУ №650.

Тобто найближчим часом можна буде бронювати працівників як у паперовій, так і в електронній формі. Проте не забувайте і про тих, хто був заброньований раніше і чия бронь ще досі діє!

Подовження відстрочки на три місяці

Нагадаємо, що 4 червня Кабмін продовжив на три місяці дію відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, наданих військовозобов’язаним рішеннями Мінекономіки, які були чинні станом на 7 травня. Тож під час звітування потрібно буде врахувати це.

Як скласти звіт про заброньованих працівників?

Наявність заброньованих працівників передбачає і щоквартальне звітування для роботодавців.

Зокрема, органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи й організації щокварталу складають звіт про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані станом на 1 число місяця, наступного за звітним кварталом (п. 14 Порядку №76).

Тобто за IІ квартал 2024 року складають звіт про всіх, хто заброньований станом на 1 липня 2024 року.

До звіту включають зведені показники за юрособами, тобто з відомостями за підпорядкованими їм структурними підрозділами і філіями, незалежно від їх місцезнаходження.

Форму звіту затверджено додатком 6 до Порядку №76 (див. зразок).

Зразок

Ще раз наголосимо: форму звіту потрібно вже брати з оновленого Порядку. Візуально вона не змінилася, але оновили текст примітки та правила зазначення ПІБ керівника.

Куди подавати звіт?

Звіт подають до 10 числа місяця, наступного за звітним кварталом:

— центральним органам виконавчої влади, що здійснюють керівництво Збройними Силами, іншими військовими формуваннями, утвореними відповідно до законів України, СБУ або Мінстратегпрому — підприємства, установи й організації, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт, надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;

— центральному органу виконавчої влади, який забезпечує формування та/або реалізує державну політику у відповідній сфері, відповідній обласній, Київській та Севастопольській міській держадміністрації (військовій адміністрації у разі її утворення), Секретаріатові Кабінету Міністрів України, органам, які здійснюють управління державним майном, що забезпечує діяльність відповідно Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, — підприємства, установи й організації, які визначені критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Тобто звіт за ІІ квартал потрібно встигнути підготувати і подати до відповідних органів до 10 липня.

Що буде за неподання звіту?

За новою редакцією ст. 210-1 КпАП, яка діє з 19 травня, порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію в особливий період (тобто, зокрема, і протягом дії воєнного стану, а він поки що діє до 14 серпня) — тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб — від 2 000 до 3 500 н. м. д. г. (від 34 000 до 59 500 грн).

Примітки. 1. Під час заповнення графи «Професійна назва робіт» зазначаються назви робіт, які наведені в Національному класифікаторі України «Класифікатор професій».

2. У таблиці не зазначається чисельність військовозобов’язаних, заброньованих відповідно до переліків посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18 березня 2015 №493.

3. У графі «Чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані» зазначається чисельність військовозобов’язаних, яким видано витяг з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного.

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру