• Посилання скопійовано

Лікування працівника, ТД з яким призупинено

Чи може працівник, з яким призупинено дію трудового договору, отримати від підприємства допомогу на лікування у вигляді оплати послуг медзакладу? Які податкові наслідки у разі отримання такої допомоги?

Відразу зазначимо, що чинне трудове законодавство не містить заборони щодо надання матеріальної допомоги на лікування працівникові, з яким зупинено дію трудового договору, навіть шляхом перерахування коштів на рахунок медзакладу.

Нагадуємо, що до загального оподатковуваного доходу платника податку не включаються кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку або члена сім’ї фізособи першого ступеня споріднення, дитини, яка перебуває під опікою або піклуванням платника податку, за умови документального підтвердження витрат, пов’язаних із наданням зазначеної допомоги (у разі надання коштів), у тому числі, але не виключно, для придбання ліків, донорських компонентів, протезно-ортопедичних виробів, виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідів, за рахунок коштів благодійної організації або його роботодавця, у тому числі в частині витрат роботодавця на обов’язковий профілактичний огляд працівника згідно із Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та на вакцинацію працівника, спрямовану на профілактику захворювань у період загрози епідемій відповідно до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»1 за наявності відповідних підтвердних документів, крім витрат, що компенсуються виплатами з фонду загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування2 (пп. 165.1.19 ПКУ).

1 Закон втратив чинність з 01.10.2023 у зв’язку з набранням чинності Законом від 06.09.2022 №2573-IX «Про систему громадського здоров’я», але відповідних змін до пп. 165.1.19 ПКУ внесено не було. — Прим. ред.

2 Такого фонду так і не створено. — Прим. ред.

За пп. 165.1.19 ПКУ допомогу на лікування надають безпосередньо працівникові, у даній ситуації допомогу перераховують безпосередньо лікувальному закладу. Тому для отримання підприємство не може укладати договір з медзакладом на лікування працівника. Працівник може отримати рахунок від медзакладу на оплату його лікування, а підприємство оплатить.

Але хоча допомога на лікування працівника є неоподатковуваною, а кошти перераховано безпосередньо закладу охорони здоров’я, роботодавець повинен відобразити її у додатку 4ДФ за ознакою «143».

На кошти, перераховані медзакладу на оплату лікування працівника, ЄСВ не нараховують (п. 3.30, 3.32 Інструкції №5, п. 13 розділу II Переліку №1170).

Надання працівнику матеріальної допомоги на лікування шляхом перерахування коштів на рахунок медичного закладу відображають в обліку так:

Д-т 949 К-т 685 — нараховано МД працівнику;

Д-т 685 К-т 311 — перераховано МД медзакладу.

З метою оподаткування фінрезультату податком на прибуток коригування за пп. 140.5.10 ПКУ в цьому випадку не застосовують, бо  працівник — отримувач допомоги є платником ПДФО.

Нормативна база

  • Інструкція №5 — Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 №5.
  • Перелік №1170 — Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.12.2010 №1170.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру